Головна Новини Дозвілля фільми і серіали ТОП-10 історичних серіалів, які потрібно подивитися кожному
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОП-10 історичних серіалів, які потрібно подивитися кожному

Огляд найкращих серіалів на історичну тему

15 квітня 2024, 20:55
Поділіться публікацією:

Історія людства є нескінченним джерелом натхнення для кінематографістів. Будь то середньовічний Китай чи вікторіанська Англія, буремні 20-ті чи епоха вікінгів, Німеччина на порозі Третього рейху чи епоха Людовіка XIV — у нашій добірці кожен любитель історії знайде серіал на свій смак.

Портал "Коментарі" зібрали 10 серіалів, заснованих на реальних історичних подіях або створених уявою, але не менш яскраво відображають портрет епох і суспільних норм.

Корона

2016, драми, історичне, біографії, 6 сезонів

Велика Британія, 18

Режисер: Філіп Мартін, Джесіка Хоббс

Головні ролі: Клер Фой, Олівія Колман, Імелда Стонтон, Метт Сміт, Тобайас Мензіс, Домінік Вест

Серіал "Корона" очолює список нашої добірки — одне з найдорожчих телевізійних шоу в історії. Він заснований на реальних подіях із життя королеви Єлизавети II та її оточення, починаючи з моменту весілля з принцом Філіпом у 1947 році і до теперішнього часу. У серіалі висвітлюються як важливі політичні події часів правління Єлизавети II, так і деталі її особистого життя та життя членів королівської родини. "Корону" відзначають за увагу до деталей, включаючи відтворення інтер'єрів палаців та костюмів, а також за історично достовірну вимову акторів.

Пітер Морган створив телесеріал на основі свого сценарію до фільму "Королева" (2006) та п'єси "Аудієнція" (2013), яка розповідає про зустрічі королеви з прем'єр-міністрами Великобританії у Букінгемському палаці. Кожні два сезони у серіалі відбувається зміна акторського складу. У ролі королеви Єлизавети II з'являлися Клер Фой, Олівія Колман та Імельда Стонтон, а в ролі принца Філіпа – Метт Сміт, Тобайас Мензіс та Джонатан Прайс. Роль принцеси Маргарет, особисте життя якого простежується протягом перших трьох сезонів, виконували Ванесса Кірбі, Хелена Бонем Картер і Леслі Менвілл. В останніх сезонах акцент змістився на шлюб і розлучення принца Чарльза та Діани Спенсер. "Корона" двічі була удостоєна премії "Золотий глобус" як найкращий драматичний серіал. За перші чотири сезони серіал отримав 63 номінації на премію "Еммі", вигравши 21 із них.

Абатство Даунтон

2010, драми, мелодрами, 6 сезонів

Велика Британія, 18

Режисер: Браян Персівал, Філ Джон, Катрін Морсхед

Головні ролі: Х'ю Бонневілль, Елізабет Макговерн, Мішель Докері, Джим Картер, Брендан Койл, Джоен Фрогатт

Наступний у списку улюблених телесеріалів королеви Єлизавети II — Абатство Даунтон. Ця повільна, але захоплююча розповідь описує життя аристократичної родини Кроулі в англійському маєтку "Аббатство Даунтон" на початку XX століття. Граф Роберт Кроулі занепокоєний через відсутність спадкоємця, оскільки за законом його дочки не можуть успадкувати маєток і титул. Найближчий кандидат на спадщину, його двоюрідний брат, загинув під час аварії "Титаніка", залишивши наступним у черзі четверорідного племінника Метью, який ніколи навіть не бував у маєтку. Його поява вносить деяку нестабільність у спосіб життя сім'ї.

Серіал внесений до Книги рекордів Гіннесса як найвизнаніший критиками англомовний телесеріал. Шоу удостоїлося безлічі нагород, включаючи "Золотий глобус" та "Еммі". Він отримав похвалу за детальний опис життя англійської аристократичної сім'ї, точні костюми (деякі з яких оригінальні!) та реконструкцію історичних обставин. Шоураннер проекту, Джуліан Феллоуз, залучив губернатора Единбурзького замку та фахівця з придворного етикету, Аластера Брюса, як консультанта. Серед акторів, які зіграли у цьому серіалі, — Меггі Сміт, Х'ю Бонневілль, Мішель Докері та Роуз Леслі.

Версаль

2015, драми, мелодрами, біографії, 3 сезони

Франція, Канада, 18

Режисер: Крістіан Ланглуа, Томас Вінсент, Річард Кларк

Головні ролі: Івен Вільямс, Джордж Благден, Олександр Влахос, Тай Рунян, Стюарт Боуман, Джо Шерідан

Три сезони серіалу "Версаль" розповідають про час правління Людовіка XIV, коли він перемістив королівський двір з Парижа у Версаль, щоб зміцнити своє становище як правителя та утихомирити інтриги дворян. Політичні маневри персонажів переплітаються зі своїми пристрасними любовними історіями. Зйомки проходили у Версалі та інших палацах Франції, що забезпечило автентичність інтер'єрів. На створення костюмів було виділено значну частину бюджету серіалу, який, до речі, на момент виходу першого сезону став найзатратнішим французьким шоу в історії.

"Версаль" був створений британськими сценаристами Саймоном Мірреном та Девідом Уолстенкрофтом, відомими по роботі над серіалом "Привиди". Джордж Благден (відомий по роботі в "Знедолених" та "Чорному дзеркалі") зіграв роль "короля-сонця", Олександр Влахос (з "Мерліна") втілив образ його брата, мсьє Філіпа I, герцога Орлеанського, а маркіза де Монтеспан, головна коханка короля, була зіграна Анною Брюстер (з "Тюдорів" та "Зоряних війн: Епізод VII — Пробудження сили").

Вавілон-Берлін

2017, трилери, драми, кримінальне, 5 сезону

Німеччина, 18

Режисер: Хендрік Хандлегтен, Том Тиквер, Ахім фон Борріс

Головні ролі: Фолькер Брух, Лів Ліза Фріс, Ларс Айдінгер, Фрітці Хаберландт, Карл Маркович, Єнс Харцер

Серіал "Вавілон-Берлін" є детективним проектом, що ґрунтується на романах німецького письменника Фолькера Кучера. За створення шоу взялися Том Тиквер, Ахім фон Борріс та Хендрік Хандлегтен, відомі своєю роботою над фільмами "Хмарний атлас", "Парфумер: Історія одного вбивці" та "Біжи, Лола, біжи". Раніше вони вже співпрацювали над сценарієм до драмеді "Гуд бай, Ленін!" На момент виходу на екрани "Вавілон-Берлін" став найдорожчим неангломовним серіалом в історії.

Дія розгортається у Берліні під час заходу Веймарської республіки. У місті наростає злочинність, посилюється соціальна нерівність, комуністи проводять агітацію, а вулиці заполонені безробітними ветеранами симптомами посттравматичного стресового розладу. Бурхливі 20-ті роки незабаром змінить один із найпохмуріших періодів в історії людства. Персонажем серіалу є Гереон Рат (зіграний Фолькером Брухом), ветеран Першої світової війни, який страждає залежністю від морфію, який приїжджає до Берлі.

Вікінги

2013, бойовики, драми, мелодрами, 6 сезонів

Ірландія, Канада, 18

Режисер: Кен Джіротті, Кіаран Доннеллі, Джефф Вулнаф

Головні ролі: Олександр Людвіг, Тревіс Фіммел, Данило Козловський, Кетрін Віннік, Густаф Скарсгард, Петер Францен

Сюжет телесеріалу заснований на сагах про середньовічного скандинавського вікінга Рагнара Лодброка, який здійснив безліч набігів на Британські острови та християнські королівства Європи, ставши зрештою легендарним королем Данії та Швеції. Перші сезони фокусуються на пригоди самого Рагнара (зіграним Тревісом Фіммелом з "Вихованих вовками"), потім сюжет переходить до його синів. Історія починається в 793 році, коли Рагнар повертається додому після успішного походу на східну Балтику і бачить на полі битви Одіна, який збирає душі загиблих воїнів у Вальгаллу. Це надихає вікінг на нові походи.

У зйомках брали участь актори з різних країн, і для Густафа Скарсгарда, який зіграв роль Флокі, довелося звернутися до колег за допомогою у вимові скандинавських слів. У шостому сезоні глядачі побачать Данила Козловського у ролі віщого Олега. Сценарій розробив Майкл Херст, відомий по роботі над "Тюдорами" та "Борджіа". Хоча серіал базується на історичних джерелах, багато подій було змінено для посилення драматизму та кращого ходу оповідання.

Підпільна імперія

2010, драми, кримінальне, 5 сезонів

США, 18

Режисер: Тімоті Ван Паттен, Мартін Скорсезе, Алан Тейлор

Головні ролі: Стів Бушемі, Майкл Шеннон, Майкл Пітт, Келлі Макдоналд, Шей Віґем, Майкл Стулбарг

Теренс Вінтер створив кримінальну драму, яка розповідає про шалені 20-ті роки в Америці. Мартін Скорсезе зняв пілотний епізод та виступив виконавчим продюсером шоу. За свою роботу "Підпільна імперія" була удостоєна "Золотого глобуса" як найкращий драматичний телесеріал і номінована на безліч премій "Еммі".

Атлантік-Сіті на рубежі XX століття стає притулком для різних аутсайдерів, що уникають сухого закону. Тут процвітають корупція, гральний бізнес, проституція та контрабанда алкоголю завдяки впливовому політику Еноху "Накі" Томпсону. Стів Бушемі виконав роль Томпсона, персонаж якого має своєрідний історичний прототип в особі Еноха Льюїса "Накі" Джонсона — політика, кримінального діяча та покровителя незаконних справ в Америці початку XX століття.

Марко Поло

2014, драми, пригоди, історичне

США, 18

Режисер: Даніель Мінахан, Девід Петрарка

Головні ролі: Лоренцо Рікельмі, Бенедикт Вонг, Джоан Чень, Ремі Хай

У XIII столітті у Венеціанській республіці юний Марко Поло зустрічає батька після його довгих плавань. Марко практично не знає його, оскільки батько провів все життя у далеких мандрівках, розвиваючи міжнародні торговельні зв'язки. Після смерті матері, коли Марко був ще маленьким, щоб не залишитися самотнім, він просить батька взяти його з собою в нову подорож Шовковим шляхом. Після трьох років утомливої та небезпечної подорожі вони досягають Китаю, де Марко Поло потрапляє в полон до монгольського хана Хубілая. Тепер перед європейцем стоїть завдання не лише освоїти незрозумілу йому культуру, мову та бойові мистецтва, а й вижити серед палацових інтриг.

Серіал створений американським сценаристом та продюсером Джоном Фуско, відомим по роботі над "Розбійниками" та "Хижиною". Спочатку планувалося знімати шоу в Китаї, проте це не вдалося, і в результаті зйомки відбувалися в Італії та Малайзії, а сцени, дія яких розгорталася у монгольських степах, зняли у Казахстані. Роль Марко Поло виконав італійський актор Лоренцо Рікельмі, а Хана Хубілая зіграв Бенедикт Вонг.

Клан Кеннеді

2011, драми, мелодрами, історичне, 1 сезон

Канада, США, 16

Режисер: Джон Касар

Головні ролі: Грег Кінніер, Баррі Пеппер, Кеті Холмс, Том Уїлкінсон, Діана Хардкесл, Крістін Бут

У міні-серіалі Джона Кассара розповідається історія однієї з найвпливовіших та найамбіційніших американських сімей XX століття. "Клан Кеннеді" охоплює різні події, включаючи весілля Джона Кеннеді з Жаклін Був'є, його перемогу на президентських виборах 1960 року, невдалу операцію в затоці Свиней, Карибську кризу і, звичайно, вбивство президента, яке потрясло всю Америку. Переплетення реальних політичних подій із складними особистими стосунками всередині сім'ї є ключовою темою серіалу.

Грег Кінніер зіграв роль Джона Кеннеді, Кеті Холмс виконала образ першої леді, а Баррі Пеппер за свою роль Роберта Кеннеді був удостоєний премії "Еммі". Незважаючи на критику з боку деяких за історичні неточності, режисер Джон Касар був нагороджений премією Гільдії режисерів Америки за цю роботу.

Тюдори

2007, драми, військове, 4 сезони

Ірландія, Канада, 16

Режисер: Кіаран Доннеллі

Головні ролі: Джеймс Фрейн, Джонатан Різ Майєрс, Генрі Кавіл, Марія Дойл Кеннеді

Ще одна костюмна драма про королівську династію англійського Відродження від сценариста та продюсера Майкла Херста, відомого по роботі над "Вікінгами" та "Золотим віком". Цей проект є одним із найдорожчих та найпопулярніших шоу на телеканалі Showtime. Джонатан Різ Майєрс зіграв роль короля Генріха VIII, Марія Дойл Кеннеді виконала образ Катерини Арагонської, а Наталі Дормер втілила сумно відому Анну Болейн

Серіал розповідає про події часів правління короля Генріха VIII, який став відомий своїми численними та невдалими шлюбами, особливо для його дружин. Союз із Катериною Арагонською не приніс йому спадкоємця, і щоб розірвати узи шлюбу та вступити до нового, королю довелося провести реформацію та стати главою церкви Англії. Однак такі радикальні зміни не могли пройти безвісти, і противники реформації вже готували повстання.

Спартак: Кров та пісок

2010, бойовики, драми, мелодрами, 3 сезони

США, 18

Режисер: Джессі Уарн, Майкл Херст, Рік Джейкобсон

Головні ролі: Ману Беннетт, Енді Уітфілд, Ліам МакІнтайр, Дастін Клер

Можливо, найжорстокіший серіал у нашому списку, який активно використав виразність жорстокості та еротики ще до того, як це стало характерною рисою "Ігри Престолів". Заснований на історії фракійського гладіатора Спартака, який очолив повстання рабів на заході сонця Римської республіки. Творці серіалу приділили багато уваги передісторії головного персонажа, хоча багато деталей його життя залишаються невідомими.

Відомими виконавчими продюсерами серіалу є Стівен С. ДеНайт, який працював над "Таємницями Смолвіля" та "Баффі — винищувачкою вампірів", а також Роберт Таперт — творець "Зени — королеви воїнів". Оригінально роль Спартака мав виконати валлійський актор Енді Уітфілд, однак у процесі зйомок у нього був діагностований рак, і його замінив на знімальному майданчику Ліам МакІнтайр. Роль Лукреції зіграла Люсі Лоулесс, найвідоміша по телесеріалах "Зена — королева воїнів" та "Зоряний крейсер Галактика".