Головна Новини Дозвілля дорого Дорогий кулінарний делікатес, який високо цінують в Європі: в Україні це звичайний бур’ян
commentss НОВИНИ Всі новини

Дорогий кулінарний делікатес, який високо цінують в Європі: в Україні це звичайний бур’ян

Як звичайні пагони хмелю стали одним із найдорожчих делікатесів світу.

1 квітня 2025, 11:55
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

На полях, лісах та узбіччях українських доріг росте звичайний бур’ян, який в Європі продають за ціною "золота". Пагони хмелю – це справжній кулінарний делікатес, який в Україні не використовують, тоді як у Бельгії та Нідерландах вони коштують до 1000 євро за кілограм. 

Дорогий кулінарний делікатес, який високо цінують в Європі: в Україні це звичайний бур’ян

Пагони хмелю. Фото з відкритих джерел

Раніше молоді пагони хмелю просто обрізали, щоб стимулювати ріст рослини для пивоваріння. Але з часом ці обрізані стебла потрапили на кухні найкращих ресторанів Європи. Зараз "дику спаржу", як інколи називають пагони хмелю за кордоном, подають у дорогих закладах Франції, Бельгії та Німеччини.

Пагони хмелю мають ніжний землянисто-гіркуватий смак із нотками спаржі та артишоків. Вони не лише смачні, а й дуже корисні – містять багато флавоноїдів, клітковини та антиоксидантів, які позитивно впливають на травлення та нервову систему.

Чому пагони хмелю коштують так дорого

Основна причина, чому пагони хмелю інколи можуть продавати по 1000 євро за кілограм полягає у їх сезонності. Їх можна збирати лише кілька тижнів на рік, у березні та квітні. Крім того, під час збору урожаю використовується ручна праця, адже потрібно зрізати тільки найніжніші верхівки. Ще однією особливістю, яка підвищує ціну на пагони хмелю, стало їх швидке псування. Пагони хмелю швидко в’януть, тому їх потрібно продавати або готувати якнайшвидше після збору.

Як готують пагони хмелю

Пагони хмелю готують кількома шляхами. Найпопулярніший спосіб приготування — це смаження та варіння. Для пагонів хмелю достатньо кількох хвилин у киплячій воді або на сковороді з оливковою олією. Також їх додають у салати, супи, гарніри, де використовують подібно до спаржі. Крім того, пагони хмелю маринують та готують на грилі, а завдяки легкій гірчинці вони добре поєднуються з м’ясом та рибою.

Дорогий кулінарний делікатес, який високо цінують в Європі: в Україні це звичайний бур’ян - фото 2

Попри свою унікальність, пагони хмелю в Україні майже ніхто не використовує. Хміль можна знайти в лісах, на покинутих полях та біля доріг, але мало хто знає, що ця рослина може бути ексклюзивним інгредієнтом для ресторанів та гурманів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про найдорожчу полуницю у світі. Одна ягода коштує як місячна зарплата.

Також "Коментарі" писали про найрідкісніші овочі у світі та де їх вирощують.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини