Головна Новини Дозвілля діти Як правильно вибудувати режим дня малюка в перші місяці життя - думка експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Як правильно вибудувати режим дня малюка в перші місяці життя - думка експерта

Вчені довели, що умовні рефлекси, які складають фізіологічну основу звичок, починають утворюватися у дитини з кінця першого - початку другого місяця життя

3 лютого 2021, 17:43
Поділіться публікацією:

Виховання корисних звичок починається з привчання дитини до певного розпорядку дня. Режим дня тому і має таке велике значення для дитини, що в ньому передбачені вікові потреби організму в кількості прийомів їжі, в тривалості сну і неспання, відпочинку та занять та їх правильному чергуванні.

Як правильно вибудувати режим дня малюка в перші місяці життя - думка експерта

Немовля. Фото: klike.net

"Згідно з дослідженнями, при дотриманні режиму дня, — каже дитячий психолог Анастасія Бірюкова, — утворюються умовні рефлекси на час, який дозволяє організму заздалегідь як би підготуватися до тієї чи іншої діяльності".

Якщо їжа приймається завжди в один і той же час, то до звичного часу її прийому посилюється виділення травних соків. Сон також настає швидше, якщо дитину укладають у певний час.

Привчання до режиму починається з введення певних годин годування. Уже в пологовому будинку дитину годують через певні проміжки часу, найчастіше через кожні 3 години. Якщо ви будете годувати малюка на першу "вимогу", у нього незабаром закріпиться перша небажана звичка — плачем домагатися годування.

З кінця першого — початку другого місяця життя треба починати привчати дитину не тільки їсти, але і спати і не спати у певні години. Деякі матері помилково вважають, що дитина повинна засипати на грудях. Правильніше створити у малюка звичку після їжі не спати, а потім засипати. Поївши, дитина спокійно грається, а награвшись, втомлюється і тому швидко і міцно засинає. Виспавшись, бере груди. Для того щоб привчити дитину до такого порядку, треба після годування розгорнути її та показати брязкальце, не допускаючи засипання після їжі. Через кілька днів малюк і сам не буде засинати відразу після годування. До 2,5 місяців дитина може повністю звикнути до режиму дня.

Поряд зі звичкою режиму дня в перші місяці життя дитини треба виробити у неї і звичку спати самостійно. Коли малюк заплаче, не слід відразу брати його на руки — треба знайти і усунути причину, що викликала занепокоєння: перевірити, чи не мокрий підгузок, чи не втомився малюк весь час лежати на спині (перевернути його на бік). Якщо мама за першим плачем бере малюка на руки, вона створює у нього відразу дві небажані звички: не спати тільки на руках і плачем домагатися бажаного. Разом із тим малюк не навчиться спати самостійно.

Раніше "Коментарі" писали, чи дійсно клітковина так важлива для дітей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.parents.com/
comments

Обговорення


Новини