Головна Новини Дозвілля діти ТОП-7 «найпопулярніших» дитячих травм узимку — лікар-травматолог
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОП-7 «найпопулярніших» дитячих травм узимку — лікар-травматолог

Взимку діти травмуються не менше, ніж влітку

29 грудня 2020, 20:01
Поділіться публікацією:

Активні снігові розваги лише збільшують рівень ризику отримання травм дітьми. На переконання лікаря-травматолога Іллі Зеленкіна, серед них значне місце займають звичні забої, вивихи, розтягнення та, на жаль, переломи. Загалом спеціаліст виділяє ТОП-7 типових  "зимових" травм, пише pravmir.

ТОП-7 «найпопулярніших» дитячих травм узимку — лікар-травматолог

Діти дуже захоплюються і не помічають ризиків отримати травму. Фото із вільних джерел

1. Удар головою. Місце — ковзанка (офіційна і "домашня"), слизький тротуар тощо. Зазвичай дитина падає навзнак, ризикуючи сильно вдаритися об лід. Такий інцидент може закінчитися по-різному: від звичайної гулі до серйозного струсу мозку.

2. Переломи ніг. Таке нещастя здебільшого переслідує юних лижників та ковзанярів. Як правило, страждають кістки вище рівня взуття.

3. Компресійні переломи. При них страждає спина чи грудна клітина. Найчастіше ризик отримати "компресійку" є у тих  дітей, які граються в натовпі. Особливо, коли мова йде про масовий спуск із гірки. Подібний перелом стається при сильному ударі в спину, після чого дитина різко згибається.

4. Обмороження. Найбільш незахищена від таких травм категорія дітей — наймолодші. У малечі є проблеми із терморегулюванням організму, тож від холоду циркуляція крові може швидко порушитися. Здебільшого мороз "щипає" дітей за пальці, щоки чи ніс. Слідкуйте, аби дитина була достатньо тепло одягнена, навіть за невеликих мінусових температур. Холод у поєднанні із вітром і підвищеною вологістю можуть стати причиною обмороження.

5. Харчові отруєння. Тут все просто — діти часто куштують сніг чи бурульки на смак. Хтось — просто щоб спробувати, хтось — аби швидко вгамувати спрагу. Втім, через забруднення навколишнього середовища цього робити не слід.

6. Прилипання до металевих поверхонь. Пам’ятаєте жарт про "на зло мамі гойдалку оближу"? Він лишається актуальним і для нинішніх дітлахів. І крім гойдалок вони можуть знайти метал у найрізноманітніших місцях. Причому від прилипання страждають не лише язик чи губи; можна прилипнути, доторкнувшись до заліза на морозі мокрою долонею.

7. Офтмальмологічні травми. Інколи діти "куштують" сніг не лише ротом, а й очима. Рідко хто із малечі проживає дитинство без сніжки в оці. А такий удар може стати причиною контузії ока чи пошкодження сітківки.

На думку Іллі Зеленкіна, в жодному разі не можна замовчувати травму, її причину чи наслідки. Дитячі кістки дуже крихкі і ламаються інакше, ніж у дорослих. Тому лікарям часто буває важко поставити маленькому пацієнту правильний діагноз одразу.

"Чим молодша дитина, тим складніше відрізнити забій від перелому, адже кістки у дітей до п’яти років доволі еластичні і мають губчату структуру, вони немов зминаються при падінні. […] Дитячі травми, в першу чергу, небезпечні пошкодженнями зон росту, що знаходяться в районі суглобів і що дозволяють рости кістковій тканині, за рахунок якої, власне, росте і дитина. Як правило, навіть незначні травми можуть призвести до закриття такої зони, і кістки можуть припинити ріст, що призведе до скорочення кінцівок", — пояснив травматолог.

Зеленкін наполягає: якщо батьки підозрюють, що дитина отримала серйознішу травму, ніж говорить насправді, варто обов’язково звернутися до лікаря. Легкий забій же спеціаліст рекомендує полегшити прикладанням холоду — не більше, ніж на 10 хвилин, із періодичність у півгодини.

Також на порталі "Коментарі" можна дізнатися, як краще влаштувати поїздку з дітьми на різних видах транспорту.

Крім того, видання повідомляло про небезпеку дитячого крему для дорослих.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини