Головна Новини Дозвілля діти Що повинен уміти малюк в 10-12 місяців: пояснює дитячий психолог
commentss НОВИНИ Всі новини

Що повинен уміти малюк в 10-12 місяців: пояснює дитячий психолог

Ходьба в цьому віці отримує всі фанфари, але оволодіння захопленням руки веде малюка до цілого світу відкриттів

1 лютого 2021, 14:12
Поділіться публікацією:

У цьому віці малюк вже вміє повзати, самостійно стояти, підтягуючись за поручень ліжечка. Між 10 і 12 місяцями відбувається ще одна захоплююча подія — рухові навички з використанням рук. Наприклад, ви гуляєте зі своїм малюком у колясці, коли він раптом вказує на собаку і верещить.

Що повинен уміти малюк в 10-12 місяців: пояснює дитячий психолог

Дитина ходить. Фото: lifehacker.ru

Моторні навички

Моторні області головного мозку дитини дозрівають з голови до ніг. В першу чергу розвиваються області головного мозку, які керують м'язами голови і шиї. Потім вони беруть на себе управління контролем тулуба, координацією рук. Області мозку, які контролюють ноги, розвиваються останніми.

"Це відбувається тому, що дитина повинна дізнатися, як смоктати, як годувати себе, перш ніж почне ходити", — пояснює дитячий психолог Анастасія Бірюкова.

Захват рукою 

У період з 10 до 12 місяців малюк розвиває захват долонею — можливість використовувати великий і вказівний пальці разом, щоб схопити і маніпулювати об'єктами. Вказівка або "тикання" в предмети є попередником цієї важливої події, що свідчить про те, що малюк має можливість переміщати вказівний палець окремо від іншої частини долоні.

До 12 місяців, коли пальці долоні і руки працюють злагоджено разом, малюк повинен вміти будувати двоблокову вежу (потім збивати її), розміщувати маленькі предмети всередині великих і виймати їх. У хорошому настрої ваша дитина може навіть "допомогти" вам одягнути або роздягнути себе, піднявши руки і затиснувши долоні в кулаки. Малюк буде плескати в долоні, коли буде щасливий.

"1 рік — це вік наслідування, — зазначає Анастасія Бірюкова, — ваш малюк буде хотіти робити все, що робите ви".

У віці 10-12 місяців ваш малюк також навчиться вставати на ніжки, підтягуючись за поручень ліжечка. Як тільки дитина навчиться вставати, буде важко змусити її сісти. Ви тільки що посадили малюка в його високий стілець для годування, а він вже повернувся і намагається встати. Уміння вставати на ноги самостійно — постійний пріоритет вашої дитини у цей період, оскільки вона практикує балансування в підготовці до перших кроків.

Раніше "Коментарі" писали про секрети виховання енергійного малюка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини