Головна Новини Дозвілля діти Діти з хронічними захворюваннями: експерти вказали на особливості виховання
commentss НОВИНИ Всі новини

Діти з хронічними захворюваннями: експерти вказали на особливості виховання

У міру того як дитина стає більш незалежною, батьки відіграють важливу роль у захисті свого чада, навчаючи його управляти своїм станом здоров'я

17 лютого 2021, 11:25
Поділіться публікацією:

У підлітковому віці може виникнути складність, якщо дитина хвора хронічним захворюванням.

Діти з хронічними захворюваннями: експерти вказали на особливості виховання

Мати втомилася. ФОТО: SHUTTERSTOCK

"Якщо ваша дитина-підліток живе з хронічним захворюванням, вона може зіткнутися з проблемами, з якими іншим підліткам не доводиться мати справу. Ці проблеми можуть містити безліч призначень лікарів, часте відвідування лікарень, трудомісткі медичні процедури, нав'язливі щоденні ліки, пропущені соціальні заходи, почуття ізоляції і. т.д.", - каже дитячий і сімейний психолог Анастасія Бірюкова.

Хронічний стан здоров'я підлітка також може впливати на його статеве дозрівання. Наприклад, деякі порушення, які впливають на харчування або зростання, можуть затримати статеве дозрівання.

Емоційний стан підлітка також має вплив на те, як він себе почуває щодо свого тіла або як контролює свої емоції. Дитині може бути ніяково розповісти друзям про свою хворобу або лікування, вона може турбуватися про те, що над нею будуть сміятися або знущатися.

"Не дивуйтеся, якщо ваша дитина злиться або прикидається, що у неї немає хвороби. Це досить поширена поведінка в підлітковому віці, - каже психолог, - деякі діти також можуть відмовитися від лікування, наприклад, уникати прийому ліків, з'їсти торт при наявності у них діабету, або курити, якщо вони хворі на астму".

Допомога підліткам із хронічними станами здоров'я

Ваше завдання полягає в тому, щоб допомогти своїй дитині з хронічним станом здоров'я бути "звичайним підлітком". Кожній дитині необхідно відчути гордість за свої власні досягнення і здобути незалежність. Знайти це почуття незалежності не завжди легко, особливо якщо ви звикли дбати про свою дитину, коли вона хвора, возити її в лікарню або займатися її лікуванням.

Ви можете спробувати:

- дозвольте дитині ризикувати (у розумних межах, звичайно) і переживати розчарування, наприклад, нехай сама організовує зустріч і прогулянку з друзями;

- знайдіть способи залучити свою дитину у звичайні домашні справи нарівні з її братами та сестрами, наприклад, якщо пилососити дитина фізично не може, доручіть їй сортувати білизну для прання;

- дозвольте дитині відвідувати шкільні табори або ночувати в будинку друга;

- розкажіть дитині, що ви очікуєте від неї зрілої та шанобливої поведінки.

Правила важливі для всіх підлітків, особливо правила щодо ризиків і безпеки. Ви можете поговорити зі своєю дитиною про симптоми передозування ліками, а також про те, що може статися, якщо вона поєднує ліки і алкоголь. Вашій дитині може знадобитися чіткий план дій у разі надзвичайної ситуації — це можуть бути гроші на таксі або номери телефонів екстрених служб.

Раніше "Коментарі" писали про найпоширеніші вроджені патології у дітей та їх лікування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини