Головна Новини Дозвілля діти Чому не можна бити дитину — думка психолога
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому не можна бити дитину — думка психолога

Діти, які постраждали від домашнього насильства, можуть отримати комплекси на все життя

22 грудня 2020, 14:39 comments1082
Поділіться публікацією:

Фізичне покарання — недопустимий елемент у вихованні дитини, хоча це не надто цікавить деяких батьків. Про вплив подібної "профілактики" на дитячу психіку розповіла клінічний психолог Олександра Меньшикова, повідомляє видання "Правмир".

Чому не можна бити дитину — думка психолога

Насилля над дітьми впливає на їхню психіку. Фото: depositphotos

Спеціалістка переконана, що впровадження постійного побиття дитини як покарання за непослух може завдати непоправної шкоди юному мозку.

"Коли проводили МРТ-дослідження, виявили, що обсяг мозку у дорослих, з якими в дитинстві жорстоко поводилися, менше, ніж у людей без травматичного досвіду. Наприклад, у них менший лівий гіпокамп: тому, що ця частина головного мозку додатково відповідає за вербальну пам'ять, у людини будуть знижені когнітивні здібності. З цієї причини діти, до яких застосовується насильство, частіше за все не встигають в школі", — стверджує пані Меньшикова.

Також психолог говорить, що дитяча пам’ять здатна зберігати спогади про насилля із найменшого віку. Навіть якщо батьки переконані, що їхнє чадо нічого не розуміє і не згадає, це неправда. Страх залишиться на несвідомому рівні, що спричинить зростання рівня тривожності.

Будь-яке фізичне покарання, на думку Меньшикової, має короткостроковий "виховний ефект".

"Наступного разу дитина забуде і знову зробить те, за що його вилають. Вона ж, коли її шльопають, не розуміє, чому так чинити не можна. Навпаки, це ще більше спровокує бажання зробити щось на зло. Їй автоматично дозволяється не думати чи не аналізувати — за неї подумають і згодом покарають. А ми мріємо, щоб вона виросла відповідальною і думала своєю головою", — пояснює психолог.

Є кілька порад для батьків, які можуть допомогти уникнути застосування фізичної сили до дітей

1. Поводьтеся як у літаку: спочатку одягніть маску на себе, а потім потурбуйтеся про дитину. Це означає, що варто одразу подумати про власний емоційний стан, приділити собі більше уваги, намагатися уникати стресів.

2. Застосовуйте принципи поведінкового навчання — позитивне і негативне заохочення. Заохочення завжди працюють краще, ніж покарання. Непоганим варіантом буде ціла система заохочень за гарну поведінку.

3. Якщо ви встановлюєте для дитини якесь правило, то про нього мають знати всі члени сім’ї. Наприклад, коли ви дозволяєте сину чи доньці гаджетами тільки після виконання домашнього завдання, то ніхто із рідних не повинен втручатися і давати дитині техніку раніше.

4. Сховайте ремінь, який часом вішаєте на видному місці, аби дитина відчувала загрозу. Це зайве, бо ж знання із ременем не прийдуть; чадо буде лише боятися або злитися.

5. Не готові поговорити із дитиною? Не кричіть і тим більше не бийте. Зробіть паузу — підіть у крамницю за покупками, вигуляйте собаку, поговоріть по телефону. Не дозволяйте емоціям взяти над собою гору.

6. Вчіть дитину будувати причинно-наслідкові зв’язки і не бійтеся говорити із нею. Самостійно вона нічому не навчиться, але приклад із батьків братиме. Тому якщо ви кричите, дитина також це робитиме.

7. Пам’ятайте, дитина — не лялька, а окрема особистість. Вона може не виправдати ваших очікувань, а ще не вміє бути "зручною" і відповідальною від самого народження, хоча б тому, що її мозок не розвинений повною мірою.

Раніше "Коментарі" розповідали, що у Шотландії офіційно заборонили бити дітей.

Також на порталі можна дізнатися про помилки батьків, на яких варто постійно акцентувати увагу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини