Головна Новини Дозвілля книги День книги-2021: які твори варто прочитати кожному
commentss НОВИНИ Всі новини

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному

До Всесвітнього дня книги і авторського права "Коментарі" зібрали рекомендаційну добірку кращих, на думку наших журналістів, книг

23 квітня 2021, 18:27 comments1628
Поділіться публікацією:

Популяризація читання буде важлива, ймовірно, для кожного покоління. Хтось вважає кращими паперові видання, хтось давно перейшов на електронні або аудіокниги. Портал "Коментарі" приєднується до святкування Всесвітнього дня книги, який відзначається 23 квітня, і ділиться підбіркою книг, які було б добре прочитати кожному.

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному

23 квітня відзначається Всесвітній день книги. Фото із відкритих джерел

Відзначимо, що список складався досить суб'єктивно, грунтуючись на інтересах працівників видання "Коментарі".

Стівен Кінг

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 2

"Зелена миля" давно стала класикою — як бібліотечного, так і кінематографічного жанру. Історія познайомить вас з екс-наглядачем Луїзіанської федеральної в'язниці "Холодна гора" Полом Еджкомбом. Перебуваючи в будинку для літніх людей, він ділиться зі своєю подругою Елейн подіями 50-річної давнини, що відбувалися за гратами.

Не обійдіть увагою і цикл "Темна вежа". Сам Кінг вважає цю добірку вершиною своєї творчості. У "Темній вежі" змішані різні жанри — і жахи, і фентезі, і вестерн тощо. Ба, більше — в книгах розповідається навіть про спустошений пандемією грипу світ — вельми актуально в наш час. Запасіться терпінням і вирушайте в унікальну подорож разом зі стрільцем Роландом до Темної Вежі.

"Мізері" може не всім сподобатися, але залишити байдужим точно не зможе. Сюжет книги тримається на письменнику Полу Шелдону і його фанатці із не зовсім ясним розумом Енні Вілкс. Яким чином їх долі перетинаються і чому жанром книги є психологічний трилер, пропонуємо вам дізнатися з самої книги.

А любителям поміркувати над різними історичними подіями не можна оминути роман "22/11/63". Кінг майстерно зумів описати, що могло б статися зі світом, аби комусь вдалося запобігти смерті американського президента Джона Кеннеді. Нагадаємо, політика застрелили під час його поїздки до Техасу.

Ілля Ільф та Євген Петров

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 3

Якщо хтось ще не знайомий з історією "Дванадцять стільців", саме час це зробити. Вас чекають незвичайні пошуки діамантів, захованих усередині одного із предметів меблів, приправлені гумором, сатирою та унікальним відображенням описаної в книзі епохи. Ну а про яскравість персонажів і зовсім не варто говорити.

До слова, з одним із героїв "Стільців", Остапом Бендером, ви перетнетеся і в книзі "Золоте теля". Якими махінаціями займався цей персонаж далі по життю і чи вдалося йому всюди вибратися сухим з води? Відповіді ви знайдете, читаючи Ільфа і Петрова.

Джен Сінсеро

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 4

А ось і мотиваційні видання під'їхали! Книга "Не ний" зайде багатьом людям, які хочуть змінити своє фінансове мислення. Сінсеро обіцяє, що читачі зможуть зрозуміти, як перестати звинувачувати у всіх невдачах долю і навчитися заробляти. До слова, "Не ний" переведена на 32 мови!

Джон Фаулз

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 5

Повернемося до художньої літератури. У книзі "Волхв" ви поринете в постмодерністське оповідання, що змусить вас задуматися про сенс життя. Чи здатні ви пройти всі випробування — фізичні і психічні, як на людину впливають любов і ненависть, як впоратися з відчуттям власної нікчемності... Про все це вам вдасться дізнатися, пройшовши пліч-о-пліч з головним героєм "Волхва" Ніколасом Ерфе.

Джордж Оруелл

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 6

Антиутопія "1984" є однією із найбільш частих рекомендацій до прочитання. Вам вдасться познайомитися зі світом, в якому існує Міністерство правди, політика єдиної влади і люди, котрі живуть і працюють, немов під копірку. Читачеві доведеться спостерігати за спробами зламати систему героєм Уїнстоном Смітом (хоча, хто знає, може це система намагалася зламати його).

Джеймс Клавелл

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 7

Тим, кому до душі історичні романи, слід прочитати книгу "Сьогун". Із її допомогою ви не тільки поринете у дивовижний світ Японії XVII століття, але і дізнаєтеся, як в той час місцеві жителі реагували на іноземців. Разом із англійцем Джоном Блекторн, працюючим морським штурманом, читачеві вдасться тонко відчути весь дух епохи. До речі, на книгу Клавелла надихнули реальні події, чим не привід прочитати!

Михайло Булгаков

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 8

Хтось дуже любить всіляку містику і поміркувати над тим, чи існують вищі сили. Кому-то близька тема релігії і всього, що пов'язано з цим. А хтось більше прив'язаний до реальності, любить історію і готовий продати душу за реалістичних персонажів. Якщо ви впізнали себе хоча б в одній із цих характеристик, отже вам час читати книгу "Майстер і Маргарита". Твір має багато шанувальників і таку ж кількість противників. А щоб обрати свою сторону, слід ознайомитися з "МіМ" особисто.

Макс Кідрук

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 9

Без української літератури нікуди. Кідрук є одним із найяскравіших представників сучукрліту, тож будь-яку з його книг можна починати читати, не замислюючись. Однак ми запропонуємо вашій увазі збірник оповідань "Заради майбутнього". У ньому зібрано десять різних історій, в яких змішаються і реальність, і містика, і фентезі. Знайдеться що прочитати і про нинішні події, і пофантазувати про майбутнє. При цьому практично кожна історія стосується України та українців.

Сергій Жадан

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 10

Залишити порядок денний поза увагою ми не можемо. Тому всі, кому небайдужа війна на Донбасі, мають прочитати книгу "Інтернат". У книзі описані всього три дні, але зате які — час відступу української армії з Дебальцевого. Варто зазначити, що поряд із темою патріотизму пройде гостра соціалка і звичайні людські емоції. Твір — не з простих, але ви явно його не забудете.

Павло Загребельний

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 11

Якщо ви не сильно тяжієте до сучасних українських авторів, рекомендуємо звернути увагою на Загребельного. Його "Роксолана" давно стала місцевим бестселером. Дивовижна мова, вміння описувати те, що відбувається в витончених дрібницях, а ще тонка передача османських традицій, змішаних з гарячою українською кров'ю... Читання цієї книги може виявитися більш захоплюючим, ніж перегляд тематичних серіалів.

Анджей Сапковський

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 12

Ласкаво просимо до польської літератури. Любителі фентезі обов'язково оцінять цикл "Відьмак", який шанують у всьому світі. У центрі подій  знаходиться, власне, відьмак на ім’я Геральт, який заробляє на життя, знищуючи усіляких чудовиськ. Із якими складнощами Геральту доводиться стикатися, як на нього вплинуть військові перевороти і хто супроводжуватиме сміливця — про все це можна дізнатися, прочитавши книги.

Сергій Довлатов

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 13

Якщо вам цікаво, як за часів СРСР працювалося журналістам, обов'язково прочитайте збірка новел "Компроміс". У цій книзі вам розкажуть і про "вказівки зверху", які вражали своїм абсурдом, і про деякі непередбачувані ситуації, які впливали на редакційну роботу. Повірте, щось змусить вас сміятися до сліз, а щось — зворушить до глибини душі.

Федір Достоєвський

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 14

Класика завжди залишається класикою. Якщо вас цікавить чтиво, яке стосується глибоких проблем в сім'ї, стосунків дітей і батьків, то обійти увагою роман "Брати Карамазови" просто не можна. Про книгу сперечаються давно, вишукуючи в ній то детективні лінії, то історичні, але насправді — це глибока психологічна драма про взаємодію людей. А якщо вас більше цікавлять різні ідеології і те, на що люди здатні піти заради них, прочитайте книгу "Біси". До слова, цей твір Достоєвського вважається одним із найбільш політизованих у автора.

Габріель Гарсіа Маркес

День книги-2021: які твори варто прочитати кожному - фото 15

Якщо ви любитель магічного реалізму, то "Сто років самотності" — ваша книга. В основі сюжету лежить історія однієї родини — Буендіа, які живуть в невеликому містечку Макондо. Самотність, переплетення реальності і вигадки, а ще осуд інцесту — все це є в історії Маркеса. До слова, вважається, що письменник метафорично описав у своїй книзі Латинську Америку свого часу.

Приємного читання!

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, навіщо люди під час пандемії почали масово скуповувати різні книги.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

sound-books

13 травня 2022, 09:11

Усі ці книги можна прослухати онлайн на порталі аудіокниг - https://sound-books.net


Новини