Головна Новини Дозвілля книги Читай українське: 10 класичних творів, які варто прочитати
commentss НОВИНИ Всі новини

Читай українське: 10 класичних творів, які варто прочитати

Що почитати: огляд української класичної літератури

2 квітня 2024, 15:05
Поділіться публікацією:

Не можна стверджувати, що всі "кращі" тільки імпортні книги, і нехтувати українською літературою. Солов'їна мова, що звучала століття тому, традиції, звичаї, фольклор, пісні і обряди — все це пробуджує ще більшу любов до України. Сучасні письменники, такі як Андрухович чи Жадан, також стануть класиками у майбутньому. Проте книги з нашої культурної спадщини вже пройшли випробування часом і найкращим чином відтворюють життя наших попередників.

Читай українське: 10 класичних творів, які варто прочитати

Вивчення власної ідентичності має починатися з основ, з розуміння менталітету. Багато зі змісту старовинних творів актуальні й сьогодні, хоч ізмінилися обставини. Краще починати вивчати традиції та історію свого народу з класичних українських книг. "Коментарі" підготували десять класичних творів з української літератури, з яких можна почати:


"Я (Романтика)", Микола Хвильовий

Цей твір розповідає про антигуманність Революції 1917 року та її вплив на індивіда. Центральним персонажем цієї психологічної новели є ліричний герой, чиї внутрішні переживання, емоції та сприйняття світу стають об'єктом уваги. Головне, що варто зрозуміти після прочитання — мета не виправдовує засоби. Неможливо залишитися людиною зі своїми цінностями і водночас бути чекістом, який позбавляє життя невинних.


"Тіні забутих предків", Михайло Коцюбинський

Книга пронизана українським фольклором, звичаями гуцулів і магією, а також коханням. Іван і Марічка — закохані представники двох ворожих родів, чия історія закінчується трагічно через непорозуміння. Коли Іван перебував на полонинах, Марічка вмирає. Пізніше Марічка з'являється у вигляді мавки і приваблює Івана в ліс, де його доля також стає трагічною. Якщо Коцюбинський написав би свій твір до Шекспіра, то англійський драматург не мав би шансів на успіх. Ця історія вразить будь-кого.


"Тигролови", Іван Багряний

Ця книга відмінно демонструє, чому не варто повертатися до "совка". Григорій Многогрішний потрапив у млин тоталітарного режиму. У свої 25 років він вже пережив тортури, катування і заслання на Сибір. Сильний і незламний, Григорій втікає та зустрічається з родиною Сірків. Тепер він знаходить пристанок у Зеленому Клині, де полюють на тигрів руками. Людина в тайзі почувається справжньою волею. Як тигри, яких вони приручають.


"Украдене щастя", Іван Франко

Твори Івана Франка заслуговують стояти поруч з "Кобзарем". Читати твори Франка можна в будь-якому настрої, як дорослим, так і дітям. П'єса "Украдене щастя" побудована на основі народної "Пісні про шандаря" і пронизана фольклором.

Три персонажі, три різні долі і украдене щастя. Тяжкі умови життя і нестача землі під владою Австро-Угорщини породили справжнє "галицьке пекло", де Анна, Микола і Михайло зрештою втратили все, що мали. Будь-яка надія на щасливе життя втрачалася серед зради, вбивств і ворожнечі. Варто читати це з погляду сучасної людини та знаходити нові сенси у любові до сім'ї, своєї землі та історії.


"Енеїда", Іван Котляревський

"Еней був парубок моторний, і хлопець хоч куди козак!" — це відомий початок епічної поеми, яка стала ключовою для розвитку української мови та літератури. Ця поема відображає початок нашого літературного шляху і свідчить про те, що українці завжди цінили гумор, навіть у перших творах нашої літератури!

Перечитування цієї поеми дозволяє зрозуміти справжню просту українську мову XVIII століття. Цей унікальний та захоплюючий переклад твору Вергілія залишає неповторне враження.


"Вечори на хуторі біля Диканьки", Микола Гоголь

Хотілось би зберегти українське село таким, яким його зобразив Гоголь у своїх творах. Тут відьми літають під місяцем, чорт торгує в Сорочинцях, а вареники самі літають до рота Пацюка. А пристрасне кохання Оксани з Вакулою, напевно, захоплює кожну дівчину.

Цей твір варто прочитати всім, не довіряйте лише екранізаціям (навіть якщо вони також чудові). "Вечори на хуторі біля Диканьки" чудово відтворюють образ українців з усіма нашими цінностями, чеснотами та гріхами.


"Холодний Яр", Юрій Горліс-Горський

Це один з найбільш надихаючих українських історичних романів. Хоча імена Василя Шкляра чи Пантелеймона Куліша відомі багатьом, твір Горліса-Горського не здобув широкої популярності. Проте це дарма, адже роман описує події 1918-1922 років, коли повстанці Холодноярської республіки писали найяскравіші сторінки української визвольної боротьби. Сам автор був одним із повстанців і жив за гаслом "Воля України або смерть", як і тисячі таких самостійних українців.


"Земля", Ольга Кобилянська

Якщо ви досі вивчаєте психологію з публікацій блогерів, то настав час переглянути свої підходи. Час вивчати психологію за творами Кобилянської. Розпочніть з роману "Земля", який став визначним у історії літератури. Українське село з його красою та звичаями є чарівним. Жити серед таких пейзажів, займаючись рутинною працею та будуючи родину, може здатися казкою, але реальність не завжди така романтична.

Земля, здобута важкою працею, призводить до конфлікту між двома братами й призводить до трагічних наслідків. Роман розглядає людську сутність, душу та переживання, і ці аспекти він розглядає на першому місці.


"Кайдашева сім’я", Іван Нечуй-Левицький

Цей твір, як і багато інших у цьому переліку, включений до шкільної програми. Але чи може дитина розуміти й переживати всі мотиви, гумор та трагедію дорослих? Рекомендую перечитати цю книгу й подивитися на персонажів, які знаходяться поруч з нами й зараз. Тут трагедія сплітається з комедією, а сміх з розпачем.

Відносини між свекрухою та невісткою, конфлікти й запекла ворожнеча в родині показані з різних поглядів. Можливо, ця книга допоможе переглянути себе з іншого боку?


"Марія", Улас Самчук

Це був перший художній твір про Голодомор і вийшов роман ще в 1934 році у Львові. Звісно ж, він був заборонений в Україні, як і більшість творів Самчука. Марія стала символом нещасних, вимучених голодом і стражданнями селян. Вона уособлює всіх матерів, які втратили своїх дітей і бачили, як вмирають цілі села й люди.

Роман має велике історичне значення, оскільки написаний за реальними спогадами очевидців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини