Головна Статті Дозвілля саморозвиток Ігри розуму: 10 кумедних вправ для розвитку пам'яті
commentss Cтатті Всі новини

Ігри розуму: 10 кумедних вправ для розвитку пам'яті

Якщо робити їх разом із рідними чи колегами, можна прокачати когнітивні здібності та зміцнити командний дух

28 листопада 2023, 21:30
Поділіться публікацією:

Ігри розуму: 10 кумедних вправ для розвитку пам'яті

Грати корисно навіть дорослим. Фото з відкритих джерел.

Для підтримки здоров'я тіла ми робимо зарядку та їмо вітаміни, а для того, щоб у чудовій формі були наш розум і пам'ять, теж потрібні певні тренування – на кмітливість, логіку та здатність гарно запам'ятовувати. Починати можна з легкої розминки на розвиток уваги та концентрації, а закінчити складнішими вправами.

1. Починаємо з найпростішого і поступово переходимо до складніших номерів програми. Спробуйте рахувати у зворотному порядку, починаючи зі ста або, якщо відчуваєте, що подужаєте, з двох сотень. Але рахунок у вас буде не простий, а з каверзою: від кожного наступного числа потрібно віднімати по 3 і називати тільки результат, що вийшов. Для ускладнення завдання можна забирати і 5 або 8. Ще один варіант цієї вправи: рахуйте у зворотному порядку і малюйте, найкраще із заплющеними очима.

2. Ця вправа напевно знайома всім з дитинства, коли багато хто з нас розмовляв загадковою мовою, насправді просто вимовляючи слова навпаки, починаючи з кінця. Не зайве спробувати виявити такий талант і у дорослому віці. Повірте, якщо читання слів у зворотньому напрямку викликає деякі складності, то  уявне перевертання слів і поготів.   Особливо якщо слова непрості та складаються з 8-12 букв. Попросіть своїх близьких чи колег вибрати таке слово, а потім поміняйтеся місцями. Ось побачите: буде корисно та весело.

3. Візьміть до рук будь-який предмет – брелок, ручку, флешку, мобільний телефон тощо.   Уважно розгляньте його протягом 30 секунд. Потім закрийте очі або просто покладіть річ поза зоною видимості і постарайтеся якнайточніше описати її. Назвіть якомога більше її різних характеристик, подумки відповідаючи на питання про колір, розмір, форму. Потім знову подивіться на предмет і позначте, про які   його особливості ви ще не сказали. Потім знову заплющіть очі і повторіть спробу. І так доти, доки не назвете абсолютно всі його особливості. Поступово скорочуйте час огляду та беріть складніші предмети. Ці вправи добре і весело виконувати удвох чи втрьох, перетворюючи вправу на захоплюючу гру чи змагання. Особливо цікаво робити це великою командою, з колегами під час робочої перерви чи якогось корпоративного свята.

4. Уявіть собі обличчя якоїсь відомої всім американської знаменитості і перерахуйте якнайбільше її рис. Ви можете з подивом виявити, що маєте дуже поверхове уявлення про особливості обличчя цієї зірки. Розгляньте фото відомої людини, постарайтеся описати колір волосся, форму очей, глибину їхньої посадки, відстань від носа до губ, форму ніздрів, висоту чола. Позмагайтесь з друзями чи співробітниками, хто назве більше ознак. А за кожне повторення можна, наприклад, нараховувати штрафні бали.

5. Подивіться на свій письмовий або кухонний стіл, взуттєві полиці або поличку з банним приладдям і косметикою у ванній кімнаті. Наведіть там тимчасовий безлад. Потім відверніться і постарайтеся якнайточніше відтворити той стан речей, який був до цього. Тепер попросіть когось забрати один предмет. Знову подивіться на поверхню і спробуйте без довгих роздумів відповісти, що змінилося. Предметів має бути 20-30, а забирати можна 2-7. Можна поступово збільшувати швидкість, якщо легша версія буде виконуватися безпомилково. До речі, така гра допоможе вам зробити справжню ревізію на полицях та відібрати, які речі справді потрібні, а які можна сховати.

Ігри розуму: 10 кумедних вправ для розвитку пам'яті - фото 2

6. Якщо ви вирішили зайнятися розвитком своєї пам'яті серйозніше, без хорошого тренування   на вміння зосередитися вам точно не обійтись. Уявіть подумки таблицю 5х5. У верхньому лівому кутку таблиці уявіть шашечку чи будь-яку іншу фігурку. Заплющте очі і пересувайте цю шашечку на позиції, які вкаже ваш помічник. Наприклад, два кроки вниз — і три кроки праворуч або один вгору, а два ліворуч. Можна зробити такий фокус з таблиці множення, називаючи ще й значення числа. А можна просто збільшити поле до 10х10. Цю вправу добре робити перед початком відповідальної роботи, яку доручив вам начальник або перед творчим брейн-штормом на планерці. Особливо важливим є таке тренування в компанії, яка розвиває свій бізнес у сфері фінансів, економіки та інших галузях, пов'язаних із щоденною роботою з масою цифр.

7. А тепер спробуємо свої сили у розподілі уваги. Пригадуєте, як Цезар робив кілька справ одночасно? Адже ви точно можете набагато більше! Слухайте музику або дивіться передачу або розмовляйте з другом по телефону і паралельно малюйте на папері, не дивлячись на листок, грайте в хрестики та нулики. Ваше завдання – намалювати якомога більше цих знаків, не помилившись у їхній чіткій послідовності. Ускладнюємо завдання: при тій же "фоновій" справі намагаємось намалювати, наприклад, два хрестики та один нулик. При цьому дивитися передачу, розмовляти та робити щось інше потрібно активно, тобто осмислено. Можна спробувати малювати нулик лівою, а хрестик правою рукою. Також можна малювати різні цифри. Користь від цієї вправи в повсякденному житті дуже очевидна, особливо це стосується чоловіків, які, як довели вчені, за своєю природою не такі мультизадачні як жінки.

8. Візьміть чистий аркуш паперу та фломастер або маркер. Закрийте очі та спробуйте намалювати якийсь предмет, овоч, дерево, тварину чи навіть портрет. Намагайтеся малювати безперервною лінією, не відриваючи фломастер від листа. Такий тренінг краще проводити у веселій компанії, наприклад, на день народження або в обідню перерву на роботі. Щоб зробити повноцінний релакс, не потрібно бути великим художником. Навпаки: що незвичайніші та наївніші ваші шедеври, то більше будуть сміятися колеги і, природно, ви над їхніми творіннями.

9. Іноді слово – це просто слово, інколи ж – справжній скарб, у якому приховано ще кілька десятків слів. Грати в таку гру можна в сім'ї та на роботі, нагороджуючи призами тих, хто "винайшов" найбільшу кількість рідкісних слів з літер у вибраному слові. Ця вправа змусить вас не тільки проявити ерудованість, а й "зробити розкопки" у багатьох шарах лексики, у тому числі професійної.

10.   Вибираємо будь-який текст, бажано із художнього твору. Починати можна з одного абзацу. У тексті необхідно закреслити певну букву. Наприклад, "А". Усі літери "А" у тексті можна просто закреслити, а можна трохи ускладнити та закреслювати за якийсь певний час. Можна ще трохи ускладнити завдання. Наприклад, одну з букв потрібно закреслювати, а іншу підкреслювати. Ще складніше, якщо до двох попередніх умов додати третю та обводити кружальцем подвоєні голосні, а трикутником – подвоєні приголосні.

Крім досягнення головної мети з розвитку пам'яті та когнітивних здібностей такі вправи – чудовий спосіб виробити командний "стиль гри", чи то у сім'ї, чи в робочому колектив. Адже вже давно доведено: ніщо так не зближує людей як спільна діяльність. Тим більше, якщо в ній є момент веселого змагання та гумору. Живі непідробні емоції, які ви відчуватимете під час таких тренувань, допоможуть по-новому поглянути на людину, розрядять обстановку і просто дадуть новий поштовх до розвитку не тільки резервів пам'яті, а й теплих довірливих стосунків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини