Головна Статті Дозвілля Корисні поради Сонне царство: влаштовуємо контрольну для ковдр та подушок
commentss Cтатті Всі новини

Сонне царство: влаштовуємо контрольну для ковдр та подушок

Вибираємо якісну та комфортну компанію для відпочинку

31 жовтня 2023, 18:10
Поділіться публікацією:

Сонне царство: влаштовуємо контрольну для ковдр та подушок

Як вибрати ковдру та подушку. Фото з відкритих джерел.

У відповідальній справі сну правильні постільні речі грають одні з головних ролей. Яких тільки ковдр та подушок не існує сьогодні: з різноманітними натуральними та синтетичними наповнювачами, з різними функціями та розмірами. Отже, давайте разом розбиратися, якій моделі краще довірити свої мрії.

Якщо раніше таку текстильну продукцію можна було розділити на хорошу та погану, то тепер десятки критеріїв вибору. І річ не лише у високих вимогах сучасного споживача. Просто нинішні виробники всерйоз замислилися над тим, які ми всі різні. Звідси й така деталізація, здатна догодити та забезпечити міцний та здоровий сон будь-якій людині.

Парниковий ефект, глобальне потепління – як би вчені не називали примхи природи, саме вони призвели до того, що влітку в Україні є тропічна спека, а взимку – арктичний холод. Температура за вікном диктує текстильному ринку свої умови. Саме тому популярні легкі літні ковдри, що створюють приємне відчуття прохолоди. А також теплі і "дихаючі" ковдри, здатні зігріти в холоди, особливо коли в квартирі ледь-ледь гріють батареї.

Сонне царство: влаштовуємо контрольну для ковдр та подушок - фото 2

Загальноприйнятого маркування теплоти ковдри немає, але більшість компаній використовують шкалу з п'яти точок чи однакових букв. Іноді на етикетці може бути просто написано, яка саме ковдра: легка, стандартна, тепла і особливо тепла. З цифрами 3-5 підійдуть для любителів спати з відкритим вікном або для людей із підвищеними потребами у теплі. А варіанти, у яких на етикетці є 1-3 крапки, стануть незамінними влітку та навесні. Якщо точок немає, потрібно орієнтуватися на грами, вказані на етикетці. Вага від 400 до 800 говорить про те, що ця ковдра легка, а від тисячі грам до двох і вище – тепла.

У спеку найкраще підійдуть моделі із наповнювачем з бавовни. Дуже популярні ковдри з екзотичних рослинних волокон – бамбукового та евкаліптового. Вони екологічні, легкі, довговічні та створюють потрібну прохолоду. Приємний на дотик і чудово охолоджує натуральний шовк "тусса" – унікальний природний матеріал, якому немає рівних за гігроскопічністю. Він вбирає вологу, рівну приблизно 40% власної ваги, тому ідеально підійде людям з підвищеним потовиділенням. Однак такі ковдри дуже дорогі.

Сонне царство: влаштовуємо контрольну для ковдр та подушок - фото 3

Коли ж настають холоди, незамінні ковдри з вовни та підшерстка овець, верблюдів, лам та альпаки. Вони створюють здоровий мікроклімат і знамените сухе тепло, що корисне для тих, у кого хворі суглоби. Вони не накопичують статику, пропускають повітря і завдяки особливій структурі здатні до терморегуляції. Під такою ковдрою комфортно за будь-якої температури. Класикою на всі часи стали і пухові ковдри, де в якості наповнювача використовується гусячий і качиний пух. Такі вироби дуже м'які та теплі.

Стьобана ковдра — найбільш міцна і стійка до механічних впливів. Найбільш надійними вважаються ковдри з касетною прошивкою, коли наповнювач (вовна, пух або холлофайбер) надійно зафіксований у секціях-касетах. Краще вибрати прошивку квадратами чи ромбами, а не паралельними рядами.

Подібно до клімату, в наш техногенний вік змінилася й екологія. І, як наслідок, з'явилося більше алергіків, які дуже болісно реагують на близький контакт із різними натуральними матеріалами. Тому сьогодні дуже популярні штучні ковдри з поліефірних та силіконізованих волокон, наприклад холофайбера та мікрогеля. Вони не викликають алергічних реакцій, не вбирають вологу, неприємні запахи, не затримують пилюку. Крім того, цей матеріал легкий, м'який, добре пропускає повітря, чудово зберігає форму. Також завдяки своєму штучному походженню він перешкоджає появі комах. Ще одна перевага – такі ковдри можна прати в машинці, щоправда, на спеціальному режимі. Дуже цікавим є і новий наповнювач ліоцелл (Lyocell) — текстильне волокно, одержуване хімічним шляхом із целюлози. Оброблене сріблом, воно також не викликає алергії.

Сонне царство: влаштовуємо контрольну для ковдр та подушок - фото 4

Індивідуальний підхід до кожного споживача вплинув як на якість, а й таку важливу характеристику як розмір ковдри. Є формат king-size – 220х240 см, євро-розміри – 200х220 см та 195х215 см, "англійський" розмір – 172х205 см. Дуже популярні розміри полуторні – 155х215 см або 140х205 см.

Не менш важливим є і вибір правильної подушки – це запорука правильного і міцного сну, а значить і нашого здоров'я. Зверніть увагу на класичні моделі з пера та пуху. М'якість, пружність здатність легко відновлювати форму – основні якості цих виробів. Під час сну пухова подушка поглинає зайву вологу, яку ми виділяємо, а потім віддає в довкілля. Добре себе зарекомендували і подушки з вовняним наповнювачем, в якому маленькі кульки вовни надають виробу еластичної та пружної форми. Максимально схожий на натуральний пух екофайбер, файберлон, комфорель, силікон. Вони не викликають алергію і є гарною альтернативою подушкам з пуху та пера. Поліефірне волокно синтепон — найдешевший синтетичний наповнювач. Він значно поступається холлофайберу та його аналогам, швидко втрачає форму. Зверніть увагу: подушки з синтетичним поліефірним волокном не підходять людям з інтенсивним потовиділенням під час сну – від цього матеріал швидко збивається.

До речі, форма залежить від ваги подушки, тобто кількості наповнювача. Ті, хто любить спати практично без подушки, може вибрати "худеньку" та легку модель до 450 грам. Ті ж, хто засинає тільки тоді, коли його голова потопає у пишній "хмарі", може купити варіант вагою від 700 до 1200 грамів.

Сонне царство: влаштовуємо контрольну для ковдр та подушок - фото 5

У наш гіподинамічний вік, коли переважна більшість людей займаються сидячою роботою і забувають про зарядку, особливо актуальні подушки з ортопедичним ефектом, що дозволяють підтримувати шийний лордоз у правильному положенні. Це може бути і полушка зі спеціальною виїмкою для шиї, наповнена вовною, силіконізованим волокном, а також модель з ефектом еластичної піни. Рекомендувати такий аксесуар для сну повинен лікар. Якщо ви спите на боці, підберіть жорсткішу подушку, а якщо на животі — краще вибрати м'яку подушку, щоб під час сну не перенапружувалися м'язи. Подушка середньої твердості підходить тим, кому подобається спати на спині. Найбільш м'які подушки виходять з одного пуху, без додавання пера.

Мода на все натуральне та екологічне змусило виробників звернути увагу на натуральні матеріали, які використовували ще наші предки – гречане лушпиння та лляне насіння. Подушки з таким наповнювачем мають гарні ортопедичні властивості, вони масажують шкіру голови та обличчя, впливаючи на рефлекторні точки та посилюють приплив крові до шкіри та коріння волосся. Такі подушки забезпечують чудовий теплообмін, тому голова не пітніє. І, нарешті, у таких наповнювачах немає головного джерела алергії – пилових та пір'яних кліщів!

Сонне царство: влаштовуємо контрольну для ковдр та подушок - фото 6

Також при виборі подушки зверніть увагу на ширину плечей: що вони ширші, то вище потрібна подушка. Найчастіше подушки мають висоту 10-14 см, для широкоплечих людей ця величина повинна становити 14-17 см. Наш здоровий та повноцінний сон безпосередньо залежить від гарної ковдри та подушки. Тому якщо вибрати правильних "союзників" для свого сну, ночі стануть схожими на казку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини