Головна Статті Дозвілля музика Українська «Квітка» пролунає у Ніцці: Настя Димид виконає її на дитячому Євробаченні-2023
commentss Cтатті Всі новини

Українська «Квітка» пролунає у Ніцці: Настя Димид виконає її на дитячому Євробаченні-2023

Фінал Junior Eurovision Song Contest відбудеться 26 листопада - тоді ж оберуть переможця конкурсу

24 листопада 2023, 22:30
Поділіться публікацією:

Українська «Квітка» пролунає у Ніцці: Настя Димид виконає її на дитячому Євробаченні-2023

Настя Димид на детячому Євробаченні-2023. Фото з відкритих джерел.

Швидше за все, це буде переможниця –16 країн-учасниць конкурсу здебільшого представлять дівчата. Якщо ж говорити про вік виконавців, то 9-річна Анастасія Димид з Івано-Франківська – найменша зірочка. У фіналі вона вийде на сцену під номером три. Сподіваємось, що ця цифра стане щасливою і для дівчинки, і для України.

Бажання перемогти і бойовий дух у Насті у крові – не дарма ж вона дійшла до фіналу національного відбору на дитяче Євробачення, що відбувся 1 жовтня, і там обійшла 4 сильних учасників. Причому від нашого журі, до якого увійшли досвідчений продюсер Ігор Кондратюк, а також популярні співачки Alyona Alyona та Jerry Heil, Димид отримала лише 4 бали, а решту 5 балів їй дали глядачі та шанувальники. Нашій аудиторії завзятий хіт "Квітка", написаний спеціально для цього конкурсу відомою українською співачкою та автором Світланою Тарабаровою, сподобався. Це говорить про те, що європейській публіці, можливо, теж припадуть до душі і мелодія, що запам'ятовується, і дзвінкий голос маленької українки, її щирість і талант, що підкуповує.

Українська «Квітка» пролунає у Ніцці: Настя Димид виконає її на дитячому Євробаченні-2023 - фото 2

До речі, про публіку: за даними зарубіжної преси, минулого року дитяче Євробачення-22, яке проходило у столиці Вірменії Єревані, переглянуло понад 33 мільйони маленьких та дорослих глядачів. Тому участь Анастасія Димид у пісенному конкурсі-2023 має важливе значення для культурної промоції України загалом. Тим більше, коли йдеться про франкомовну частину Європи (це понад 80 млн. людей), яка на відміну від тієї ж Великобританії знає про нашу країну та війну набагато менше.

Якщо ж говорити про гостей Junior Eurovision Song Contest-23 у Ніцці, то великий концертний зал сучасного палацу Нікайя (Palais Nikaïa) може вмістити від 6 до 9 тисяч глядачів, включаючи місця у фанзоні. Квитки на пісенне шоу досить недорогі навіть за українськими мірками – 15 та 20€. Площа критої споруди, побудованої у 2002 році трьома французькими архітекторами, – 9 500 м². Це найбільша крита будівля в регіоні Прованс-Альпи-Лазурний берег.

Українська «Квітка» пролунає у Ніцці: Настя Димид виконає її на дитячому Євробаченні-2023 - фото 3

Зараз у Ніцці стоїть тепла осіння погода і температура не опускається нижче 12-14 градусів, тож всі гості та учасники дитячого Євробачення можуть прогулятися набережною та насолодитися морським пейзажем. Незважаючи на репетиції та щоденні заняття вокалом, у Насті Димид теж був час пройтися під пальмами та спробувати справжні французькі круасани. На Лазурний берег юна співачка прилетіла у понеділок літаком із Польщі, куди добу їхала потягом із України. На вокзалі у Києві їй влаштували урочисте прощання, а Укрзалізниця навіть транслювала пісню "Квітка" для всіх пасажирів. Окрім речей та нарядів, Настя захопила подарунки для кожного учасника конкурсу. У маленькі коробочкці із символікою України упаковані червоно-біла (кольори Франції) квітка з бісеру, брошка-квітка – як нагадування про пісню "Квітка, а також флешка з піснею, браслети та солодощі.

Українська «Квітка» пролунає у Ніцці: Настя Димид виконає її на дитячому Євробаченні-2023 - фото 4

А щоб виступ Насті Димид став ефектним шоу, для підготовки яскравого номера була задіяна ціла доросла команда, яка спеціально розробила сучасну комп'ютерну графіку та інші візуальні спецефекти, а також хореографію для Насті та юних танцюристок. Як розповів креативний директор національного відбору на Junior Eurovision, а також режисер-постановник Герман Ненов, у центрі і самої концепції, і казкового дійства, яке розгорнеться на сцені, буде магічна квітка. І не лише тому, що про неї співається у пісні. "Квітка — це давній та неймовірно потужний автентичний символ українського фольклору, — розповів Герман в одному з інтерв'ю, — це знаковий образ нашої літератури. Якщо пам'ятаєте, у багатьох сюжетах народних історій та книг, які читав кожен українець, саме квітка має величезну магію добра. Це втілення зцілюючої сили та всепереможної любові. У постановці, яку ми підготували для Євробачення, квітка стане символом перемоги добра над злом, справжньою суперсилою, якою наділені усі діти України".

Українська «Квітка» пролунає у Ніцці: Настя Димид виконає її на дитячому Євробаченні-2023 - фото 5

Цікаво, що на цій квітковій ноті креатив української команди не закінчується, а точніше тільки починається: спеціально для самої Анастасії було вигадано її особисту суперсилу, точніше чудовий образ, в якому вона виступатиме на сцені. Для того, щоб він був упізнаваним, а головне дуже популярним серед підлітків усього світу, було вирішено звернутися до популярних японських коміксів, і хітових мультиків-аніме. Тому Настя виконає не лише пісню "Квітка", а й роль української Сейлор Мун – маленької чарівниці з великою душею та безмежною сміливістю у серці.

На відміну від японського прототипу, в руках 9-річна Настя триматиме не чарівну паличку, а спеціально зроблене для виступу магічне жезло у формі традиційної української квітки – мальви, яка з давніх-давен є оберегом оселі та сім'ї, а також символом любові до рідної землі та народу. Невипадково ж у пісні "Квітка" теж співається про кохання – матері до своєї дитини, про почуття, яке може зцілювати та перемагати.

"Ми намагатимемося здивувати публіку безліччю візуальних фішок, а також елементами доповненої реальності. — Каже Ненов. — Взагалі для номера була прописана дуже складна і цікава світлова партитура. Хоча бюджет номера є досить скромним, тому що ми живемо у воєнний час і сьогодні у країні інші пріоритети для використання державних коштів. Костюми для Насті та балету створила стилістка Катерина Беслик, а чарівне жезло, що світиться, зробили інженери-маги з українського МÜ production. До речі, ця продакшн-студія є автором багатьох костюмів співачки Олі Полякової, а також створила унікальний костюм "Берегиня" для красуні Ангелини Усанової, яка цього року представляла Україну на конкурсі "Міс Всесвіт".

Українська «Квітка» пролунає у Ніцці: Настя Димид виконає її на дитячому Євробаченні-2023 - фото 6

Голосування глядачів за найкращого виконавця, який і стане переможцем дитячого Євробачення-2023, традиційно відбуватиметься онлайн, причому у два етапи. Незалежно від того, де ви знаходитесь — в Україні чи за кордоном — свій голос можна буде віддати на сайті конкурсу JESC.TV. Старт – 24 листопада, о 21.00 вечора і до 26 листопада, до початку та під час шоу голосування припиниться, а після закінчення концерту відкриється знову, але лише на 15 хвилин, які остаточно вирішують долю переможця.

Як вважають українські музичні експерти та блогери, у Насті та її "Квітки" є всі шанси на перемогу. "Я впевнена, що "Квітка" – чудовий, можна навіть сказати ідеальний трек, формат якого повністю підходить для дитячого Євробачення, – поділилася своїми думками в ефірі одного з телеканалів популярна співачка Jerry Heil. – Він неймовірно легко запам'ятовується, причому навіть англомовною аудиторією, яка жодного слова не розуміє українською. А у легкому сонячному настрої пісні є приголомшливий вайб".

Українська «Квітка» пролунає у Ніцці: Настя Димид виконає її на дитячому Євробаченні-2023 - фото 7

Якщо ж говорити про інших виконавців, то цього року всі учасники – сильні, артистичні та мають гарний голос. Наприклад, від Естонії, яка дебютує цього року на дитячому Євробаченні, виступить юна співачка ARHANNA (Сандра Арбма), вокал якої вже відзначили закордонні критики. Не залишився поза увагою й дзвінкий голос іспанки Сандри Валеро – їй випала честь відкрити 26 листопада своїм виступом фінальне шоу Junior Eurovision Song Contest. Впевнено тримається на сцені і Зої Клозу, яка виступає за господарку конкурсу – Францію. У будь-якому випадку, всі діти, які співають у Ніцці – справжні герої. Не дарма слово Heroes стало слоганом конкурсу і частиною його концепції. А ще – потужним відсиланням до сотень тисяч українських дітей, які щодня виявляють мужність та стійкість…

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини