Головна Статті Дозвілля ЗСЖ Вчені вияснили, яка саме відпустка здатна продовжити життя на 10 років
commentss Cтатті Всі новини

Вчені вияснили, яка саме відпустка здатна продовжити життя на 10 років

Відпустка під час війни здається якось дивною, трохи недоречною штукою. Насправді ж саме зараз вона потрібна кожному, як ніколи

30 травня 2023, 15:00 comments1156
Поділіться публікацією:

Науковці переконані: якщо регулярно брати відпустку, це плюс 10 років життя. Якщо регулярно не брати, це плюс хвороби серця і мінус психічне здоровя.

Вчені вияснили, яка саме відпустка здатна продовжити життя на 10 років

Відпустка - не розкіш, а необхідність (фото - з відкритих джерел)

Не відкладаємо на потім

Навіть у мирні часи не у всіх і не завжди складалося з відпусткою. Комусь це було не вигідно з фінансової точки зору. Хтось не міг кинути свій бізнес, бо звик контролювати справи на всіх етапах і вважав, що без нього в компанії настане апокаліпсис. Або ж мав проєкт за проєктом, кожен з яких – справа життя, тому відпустка щоразу відкладалася "до кращих часів", які ніяк не наступали. Зрештою, "відпочивати будемо на пенсії"… Але з такими відношенням до себе до пенсії можна й не дотягнути. Відмова від відпустки – вимушена чи свідома – негативно впливає не тільки на емоційний і фізичний стан, а й на тривалість життя. Тому навіть війні – не причина для того, щоб зробити в роботі паузу.

Вчені вияснили, яка саме відпустка здатна продовжити життя на 10 років  - фото 2

У 2005 році американські вчені провели дослідження, яке показало: жінки, котрі влаштовують собі відпустку двічі на рік, менш схильні до депресій і щасливіші в шлюбі, ніж ті, хто дозволяє собі відпочинок раз на два чи більше років. І живуть в середньому на 10 років довше.

Спостерігаючи протягом двадцяти років за групою із 749 жінок, дійшли ще одного висновку: у тих, хто не мав жодних канікулів за шість років, вірогідність виникнення захворювань серця зростала майже у вісім разів (знову ж таки – в порівнянні з тими, що дозволяли собі перепочинок двічі на рік).

Якщо чоловіки регулярно не знаходили час на відпустку, ризик померти від ішемічної хвороби серця зростала майже на 40%.

Кожна доба на вагу золота

На питання "скільки повинна тривати відпустка" у вчених давно є відповідь.

Навіть один – повноцінний! – вихідний (коли повний релакс – і  ніяких брейн-штормів, зумів чи буденних обовязків) має сенс. Після нього людина повертається до роботи "на підйомі" і мотивована на досягнення мети.

За три доби відпочинку спостерігається покращення реакцій, що позитивно пливає на продуктивність і якість виконання роботи.  

Для повного перезавантаження радять відпочивати щонайменше два тижні. Перші п’ять днів організм звикає до нових обставин, до нового ритму, поступово переходячи в  режим відпочинку. Це так званий період акліматизації (так-так, вона потрібна не тільки дітям!), коли людина наче живе в паралельних реальностях: в одній – робота, до якої постійно повертається подумки, в іншій – сонце, море і мохіто. Тільки на 7-8 день мозок повністю перемикається на мохіто та/чи інші радощі, які виявилися доступними на найближчий час.

Вчені вияснили, яка саме відпустка здатна продовжити життя на 10 років  - фото 3

Ви сюди не лежати приїхали!

Легко сказати "забудь про роботу", якщо там зараз аврал, цейтнот і ніхто не зробить вашу роботу краще за вас. Але доведеться, якщо не хочете зіпсувати собі відпустку. Науковці з Чикагського університету  радять зайнятися якось новою справою – не обовязково складною, але цікавою і такою, яка потребує концентрації уваги. Це допоможе забути про рутину і зосередитися на тому, що присутнє у вашому житті саме зараз.

З цієї ж причини рекомендується відпочивати активно. Навіть якщо весь рік візуалізували, як два тижні лежатимете в шезлонгу, періодично освіжаючись в басейні/морі/річці, і смачно їстимете, це не повинно бути межею ваших мрій. Поїдьте на екскурсію. Займіться снорклінгом, дайвінгом чи вейкбордингом. Катайтеся на велосипеді. Якщо вас розслабить поливання грядок чи догляд за клумбою – на здоровя! Головне – не переборщити, щоб канікули на дачі не перетворилися на трудотерапію.

Вчені вияснили, яка саме відпустка здатна продовжити життя на 10 років  - фото 4

Медитація проти старіння

У 2016 році американські вчені провели цікавий експеримент, в якому взяли участь 102 жінки віком від 30 до 60 років. Вони відпочивали протягом пяти днів, причому частина – досить пасивно, а друга частина весь цей час  регулярно займалася медитацією. У всіх у перший день взяли кров на аналіз і повторили його по закінченню відпуски. Позитивні зміни спостерігалися у всіх: дами були в гарному настрої, показники крові поліпшилися – зокрема скоротилася кількість біомаркерів, які свідчать про старіння організму. Але особливо науковців вразили результати опитування і обстеження тих самих жінок через десять місяців. Ті, що медитували під час відпустки, виявилися більш стресостійкими. Їхній організм ефективніше використовував протеїни (нагадаємо, основна функція протеїнів/білків – формування клітин і тканин організму, стимулювання обмінних процесів і нормалізація роботи імунної системи). Окрім того, спостерігалася більша активність теломерази – ферменту, який сповільнює старіння. Тож висновок очевидний: відпустка – не примха, а необхідність. І медитація – її бажана складова. Не всі, враховуючи наші реалії, мають змогу відпочити на курорті, але медитувати може кожен – навіть вдома.   

До речі, вивчивши звички майже 600 тис громадян Великобританії, Америки та Австралії, вчені виявили, що надмірна працездатність приносить користь тільки роботодавцю. У людей, які регулярно перепрацьовували (понад 55 годин на тиждень), інсульти траплялися на 33% частіше, ніж у тих, хто не виходив за межі 40 робочих годин на тиждень. Тож повноцінна відпустка – зовсім не розкіш. Це обовязкова умова здоровя і довголіття.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини