Головна Статті Дозвілля дизайн та інтер'єр Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі
commentss Cтатті Всі новини

Актуально Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі

Трохи лаванди, природних матеріалів та тонів, які повернуть літо у житло

8 жовтня 2023, 18:30
Поділіться публікацією:

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі

Ніжна чарівність провансу. Фото з відкритих джерел

Якщо ви втомилися від бездушного мінімалізму, моду на який наполегливо нав'язують соцмережі, якщо хочеться душевності, простоти та романтики, оформіть свій будинок у дусі провансу. І тоді кожен день буде сповнений провінційної чарівності Франції, а стрімкий ритм мегаполісу залишиться за порогом будинку, наповненого середземноморським затишком.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 2

Прованс, який дав назву цьому напрямку дизайну, — найкрасивіший куточок із дивовижною природою та бірюзою Середземномор'я. Інтер'єри в стилі прованс — ніжні, не химерні, із присмаком вінтажності та запахом лаванди, яка стала візитівкою цього регіону Франції.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 3

Прованс або "французьке кантрі" дуже популярний серед людей, які прагнуть привнести до свого інтер'єру нотки сільського шарму, зберігши при цьому витонченість французького будинку. Такий стиль підходить заміським будинкам та котеджам, де сьогодні модно жити не лише влітку, а й увесь рік. Втім, його можна створити і у звичайній міській квартирі.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 4

Французьке кантрі – це тандем сільської простоти та шляхетної вишуканості. У його основі — простота та природність побуту, відсутність помпезності та химерності. Особливий шарм провансу — у його невигадливості, близькості до природи, деякій архаїчності. Але саме це і дає відчуття тепла та домашнього затишку.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 5

Привнести атмосферу провансу до свого будинку може кожен. Для цього не обов'язково влаштовувати капітальний ремонт чи робити перепланування. Достатньо лише додати деякі деталі інтер'єру та створити необхідні асоціації за допомогою натуральних тканин, природних матеріалів та світлих тонів.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 6

Приміщення на кшталт французького Середземномор'я завжди наповнені світлом. Тому в кольоровій гамі переважають ніжні пастельні відтінки: білий, бежевий, молочний, світло-жовтий, лавандовий, оливковий. Всі тони ніби вицвіли на сонці або трохи пожовкли від старості. На особливу увагу заслуговує відтінок глини і колір морської хвилі. Важливо дотримуватися цієї палітри кольорів як в обробці стін, так і в елементах декору і текстилю. При цьому меблі повинні бути іншого ніжного кольору, щоб виділятися на тлі пастельних стін, а не зливатися з ними.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 7

Декор у прованському стилі — це душевний антураж ручної роботи, милі серцю сімейні дрібниці, кумедні дрібнички, куплені на блошиному ринку, і сувеніри, привезені з подорожей. Гарний посуд теж прийнято виставляти на відкриті полиці.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 8

Для стилю французького села підходить облицювання стін декоративною штукатуркою світлого кольору. Чудово, якщо вона буде фактурною, з невеликими потертостями та нерівностями, що створюють ефект натурального провінційного покриття.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 9

Шпалери в стилі прованс — досить рідкісні "гості" в оздобленні стін. Але все ж таки одна акцентна стіна з фотошпалерами, де зображені лавандові поля, цілком можлива. Якщо ви вирішили всі стіни обклеїти шпалерами, то вибирайте флористичний орнамент або однотонну фактурну поверхню, що нагадує штукатурку. Відмінним рішенням будуть шпалери під фарбування, колір яких можна буде міняти щороку.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 10

Покриття для підлоги може представляти мікс з декількох матеріалів, особливо якщо вітальня об'єднана з кухнею. Це можуть бути дерев'яні дошки та плитка, керамограніт, що імітує фактуру природного каменю. Часто використовується для обробки підлоги незабарвлена деревина, природний відтінок якої додає інтер'єру тепла та затишку.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 11

Наголосити на духу французького будинку допоможуть декоративні стельові балки. Оскільки дерев'яний брус дуже важкий, можна підібрати легку імітацію з поліуретану. Колір балок варіюється від коричневого до молочного відтінку.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 12

Візитна картка провансу — це меблі з дерева, лози, ротанга, які поєднують у собі функціональність та елегантність. Саме вона задає будинку настрій та колорит. Комоди та буфети на ніжках, стільці з різьбленими елементами – класичні предмети інтер'єру французького кантрі.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 13

У наші дні в прованському інтер'єрі можуть застосовуватись як справжній антикваріат, так і штучно зістарені вироби з характерними тріщинами, сколами, потертостями. Вінтажність — не єдина вимога до меблювання. Насамперед вона має бути добротною та міцною.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 14

Не чужі проектам у дусі прованс  ковані елементи, адже візерунок із чорного металу виглядає стильно та динамічно. Серед варіантів кованих меблів: зручні кушетки, затишні журнальні столики, ажурні крісла, елегантні стелажі та етажерки. Кування має бути вишуканим і легким — грубим і масивним предметам тут не місце.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 15

Підкреслити атмосферу французької провінції допоможе текстиль із натурального льону, бавовни, ситцю, вовни. Палітра кольорів текстилю передає всі відтінки квітучих луків: лавандовий, рожевий, оливковий і світло-блакитний, охра і жовтий. Флористичні візерунки тканин відбивають всю пишність навколишньої природи.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 16

Бутони троянд і шипшини, що розпустилися, суцвіття лаванди, букети з дрібних польових квітів нагадують справжній сад, що ніби перемістився в кімнату. Флористичні мотиви нерідко доповнюються метеликами та птахами — символами любові та благополуччя. Квіткові композиції, мереживо та рюші присутні всюди — на подушках, покривалах, серветках та скатертинах ручної роботи.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 17

На окрему увагу в стилі прованс заслуговують фіранки. Ідеальні штори в дусі французького села — це напівпрозорі повітряні фіранки в палітрі ніжної світлої акварелі. Тяжкі портьєри похмурих забарвлень і складні драпірування тут не актуальні. Цілком доречним буде складання верхньої частини та перехоплення з боків, а довгі гардини в підлогу декорують широким кантом та м'яким ламбрекеном.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 18

Відмінно виглядатимуть предмети декору, виконані своїми руками: вишиті з любов'ю подушки, м'які сидіння на стільці, кухонні прихватки. Але тут краще не переборщити і дотримуватися загальної стилістики інтер'єру. Для постільної білизни теж часто використовують рюші та вишивку.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 19

Зелені рослини надають особливого колориту провансальському інтер'єру. Якщо дозволяє підвіконня, можна висадити в невеликі дерев'яні ящики запашні трави, наприклад базилік або розмарин, лаванду. Свіжа зелень не тільки декоруватиме простір і радуватиме приємними ароматами, а й стане в нагоді у приготуванні вишуканих європейських страв.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 20

Трави та плоди будуть ефектно виглядати в інтер'єрі навіть у засушеному вигляді, вносячи особливий шарм. Цибулинні квіти у горщиках теж добре підійдуть для цього стилю. Декорувати приміщення тюльпанами та гіацинтами в горщиках – дуже вдале рішення. Мінімалізм та стриманість у дрібницях – це не для прованського інтер'єру. Тут не потрібно боятися аксесуарів, часом саме вони задають потрібний ритм.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 21

Вінтажна скринька для коштовностей, виконана в техніці декупаж, старовинний кавник мідний, куплений на барахолці, — будь-яка річ, підібрана зі смаком, може стати важливим завершальним штрихом композиції.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 22

Провансу не властиво ховати предмети побуту, тому невід'ємними атрибутами цього стилю вважають розписаний яскравими сільськими мотивами керамічний посуд, різнокольорові баночки для спецій, пляшечки з ефірними оліями, любовно розставлені на відкритих дерев'яних полицях.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 23

Оздоблення кухні кардинально відрізняється від інших кімнат. Тут для декору стін найчастіше використовують натуральний камінь, цеглу та її гіпсову імітацію, а також різнокольорову мозаїку.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 24

Прованс — багатошаровий стиль, багатий на різні деталі, тому дизайнери не радять структурувати його, намагатися надати йому впорядкованості. Традиційне приміщення на кшталт французького кантрі не повинно бути ідеальним, "з голочки". Для створення справжньої атмосфери часом не вистачає цікавої дрібниці: плетеного кошика з в'язанням, з якого викотився клубок ниток, або букетика лаванди в глиняному глечику.

Сонячний стиль прованс: як додати в інтер'єр шарм французького кантрі - фото 25

Облаштувавши інтер'єр у стилі прованс, ви напевно помітите, що стали спокійнішими та врівноваженішими, трішки життєрадіснішими. У цьому немає нічого дивного: ви створюєте сонячну атмосферу, а потім сонце зігріває вашу душу...



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини