Головна Новини Дозвілля подорожі Приховані скарби Клермон-Феррана: подорож крізь віки
commentss НОВИНИ Всі новини

Приховані скарби Клермон-Феррана: подорож крізь віки

Місто Клермон-Ферран є столицею французького регіону Овернь

23 травня 2024, 19:30
Поділіться публікацією:

Клермон-Ферран, столиця регіону Овернь та префектура департаменту Пюї-де-Дом, розташований на півдні центральної частини Франції, є унікальним поєднанням природної краси та історичної спадщини. Це місто, що лежить на північному краю Центрального Масиву, оточене величними вулканами Мон-Дом, вкритими лісами та луками.

Приховані скарби Клермон-Феррана: подорож крізь віки

Де був Клермон?

Історія та Промислова Спадщина

Клермон-Ферран довгий час був відомий як промисловий центр завдяки виробництву автомобільних шин компанії Michelin. Протягом більш як століття це місто асоціювалося з важкою промисловістю, що контрастувало з його сільською природою та історичним значенням.
Витоки Клермон-Феррана йдуть у римські часи, коли місто було відоме як спа-курорт та важливий транспортний вузол. У 52 році до н.е., на плато Жерговія, гали під проводом Верцингеторига здобули перемогу над римлянами, якими командував Юлій Цезар.
У середні віки Клермон-Ферран складався з двох міст – Клермона та Монферрана, які суперничали у торгівлі та політиці. У 1630 році Людовік XIII об'єднав їх, і лише в ХІХ столітті, з початком промислової революції, вони остаточно злилися в єдине місто.

Приховані скарби Клермон-Феррана: подорож крізь віки - фото 2

Піднесення та Падіння Michelin

Компанія Michelin, заснована у 1889 році, відіграла ключову роль у розвитку міста. До 1980-х років у Michelin працювало близько 30 тисяч жителів Клермон-Феррана. Проте спад у промисловості призвів до масових звільнень та безробіття, що значно змінило економічний та соціальний ландшафт міста.

Преображення та Сучасність

Зіткнувшись із економічними труднощами, Клермон-Ферран переорієнтувався на сферу послуг та освіту. Сьогодні в місцевому університеті навчаються 34 тисячі студентів, що сприяє розвитку та пожвавленню міста. Незважаючи на відтік населення та зміни у промисловій структурі, Клермон-Ферран зберіг свій життєрадісний дух.

Архітектурні пам'ятки

Місто славиться своїми історичними будинками, побудованими з чорного вулканічного каменю. Кафедральний собор Успіння Богоматері, розташований у центрі Старого міста, вражає своєю готичною архітектурою та похмурими сіро-чорними стінами. Усередині собору можна побачити яскраві вітражі та середньовічні фрески.
Не менш вражаюча базиліка Нотр-Дам дю Пор, побудована в романському стилі з м'якшого каменю, контрастує з готичним собором. Її інтер'єри прикрашені складними різьбленими візерунками та фігурами, а її атмосфера випромінює задумливу таємничість.

Приховані скарби Клермон-Феррана: подорож крізь віки - фото 3

Культурне та Соціальне Життя

Центр міста оживає вечорами, коли бари та кафе заповнюються людьми. Площа Жод та вулиці навколо кафедрального собору – ідеальні місця для прогулянок, покупок та розваг. Головний ранковий ринок на площі Сен-П'єр приваблює городян та туристів своїми товарами.

Гастрономія

Клермон-Ферран пропонує різноманітність ресторанів та кафе. Від місцевих овернських страв у затишних бістро до вишуканої кухні у ресторанах Gerard Anglard та Les Délices de la Treille, кожен знайде щось до смаку. Місто славиться своїми традиційними стравами, такими як трюффад та місцеві сири.

Околиці та Вулканічний Ландшафт

Головною природною пам'яткою є гора Дім (Puy de Dôme), висота якої складає 1464 метри. Це місце, обов'язкове для відвідування, пропонує чудові краєвиди на Центральний масив та навколишні вулкани. На вершині можна побачити залишки римського храму Меркурія та меморіал на честь Ежена Рено.
Клермон-Ферран – це місто, в якому поєднуються промислове минуле та історична спадщина, природна краса та сучасне життя. Це унікальне місто приваблює туристів своєю багатою культурною та архітектурною спадщиною, а також чудовими природними пейзажами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини