Головна Новини Дозвілля Корисні поради Як святкувати Великдень у 2024 році: повний календар великодніх свят
commentss НОВИНИ Всі новини

Як святкувати Великдень у 2024 році: повний календар великодніх свят

Коли купувати вербу, пекти паску та зустрічати Радоницю

22 квітня 2024, 17:00
Поділіться публікацією:

Великодні свята завжди займають особливе місце в серцях вірян, адже вони символізують перемогу життя над смертю, світла над темрявою. Цей період є часом глибокої духовної рефлексії та підготовки до одного з найсвітліших свят християнського календаря — Великодня. До вашої уваги представлено докладний календар великодніх подій, щоб кожен з вас міг максимально підготуватися і пережити цей час з гідністю та благоговінням.

Як святкувати Великдень у 2024 році: повний календар великодніх свят

Великодній календар

27 квітня: Лазарева субота

На порозі Великодніх свят стоїть Лазарева субота — день, коли згадується одне з найчудесніших воскресінь, здійснене Ісусом Христом — воскресіння Лазаря. Ця подія нагадує вірянам про могутність і милосердя Христа, та про те, що Великий піст, хоч і є часом обмежень, все ж допускає певні послаблення, зокрема, вживання риби, олії та вина.

28 квітня: Вербна неділя

Вербна неділя, або Вхід Господній до Єрусалима, відзначається за тиждень до Великодня. Це свято символізує триумфальний в'їзд Ісуса в Єрусалим, який передує Його стражданням і Розп'яттю. Віряни на знак пошани приносять до церков освячені гілки верби, які зберігаються в домівках як оберіг протягом усього року.

29 квітня – 4 травня: Страсний тиждень

Страсний тиждень — це час, коли зосереджується увага на останніх днях земного життя Ісуса Христа. Віряни замислюються над Його стражданнями, смертю та воскресінням. Цей тиждень є найбільш інтенсивним періодом духовної підготовки, який включає сповідь та причастя, а також дні суворого посту.

2 травня: Чистий четвер

Чистий четвер присвячений згадуванню Таємної Вечері, на якій Ісус встановив Святе Причастя. Цей день також асоціюється зі зрадою Іуди, який за 30 срібників видає Христа. Віряни у цей день читають 12 євангельських уривків, символічно стоячи зі свічками, які згодом несуть додому.

3 травня: Страсна п'ятниця

Страсна п'ятниця — найважчий день для всіх християн, адже саме в цей день Ісус Христос був розп'ятий і помер на хресті. Віряни у цей день дотримуються строгого посту до моменту винесення Плащаниці — символу Хресної смерті Ісуса.

4 травня: Страсна субота

Страсна субота — день, коли церковне вбрання змінюється на біле, символізуючи перемогу над смертю. В цей день також відбувається освячення великодніх страв: пасок, яєць та м'яса.

5 травня: Великдень

На Великдень, або Христове Воскресіння, відбувається найважливіша подія в християнському календарі. Цей день відзначається святковою службою, Хресною ходою та звоном церковних дзвонів, що проголошує перемогу життя над смертю.

6 – 11 травня: Світлий тиждень

Світлий тиждень — це час, коли традиційно віряни вітають один одного зі світлим святом Воскресіння, забуваючи про буденні турботи та насолоджуючись спільністю та радістю.

14 травня: Радониця

Радониця закріплює календар великодніх свят, будучи днем, коли віряни віддають шану померлим, відвідуючи цвинтарі та пригадуючи рідних за святковим столом, вкрашеним пасками та квітами.

Великодні свята — це не просто послідовність ритуальних дій, а шлях до духовного оновлення, час відновлення віри і надії. Вони нагадують нам про велич віри та силу традицій, які об'єднують покоління в єдину духовну спільноту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ніна

22 квітня 2024, 21:25

Аж не віриться, що скоро Великдень, а я ще посуд, як планувала, не знайшла до свята, сиджу, передивляюся на віоліті.ком цікаві варіанти.


Новини