Головна Новини Дозвілля Корисні поради Як підбадьорити себе, якщо зовсім не виспався: 7 нестандартних і дієвих способів
commentss НОВИНИ Всі новини

Як підбадьорити себе, якщо зовсім не виспався: 7 нестандартних і дієвих способів

Здоровий сон – запорука гарного настрою і продуктивного дня. Якщо ж поспати вдалося лише кілька годин або й зовсім не вдалося, це катастрофа. Але є способи, як залишитися в строю і бути ефективним

16 червня 2023, 09:10
Поділіться публікацією:

Як підбадьорити себе, якщо зовсім не виспався: 7 нестандартних і дієвих способів

На роботі не можна спати (фото з відкритих джерел)

У дитини ріжуться зуби. На носі – квартальних звіт. Всю ніч – повітряна тривога. Сон невеликими уривками і на ранок ти – як ганчірка… "Коментарі" вияснили, як швидко  відновити сили і життєву енергію після безсонної ночі.

 Випийте каву

Але не так, як зазвичай: навіть толком очі відкрити не встигли – й навпомацки пішли заварювати пів літрову чашку. Наукові дослідження показують, що протягом години після пробудження каву пити немає сенсу. Саме в цей період в організмі активно виробляється кортизол – так званий гормон стресу, який допомагає нам проснутися. А кофеїн блокує його дію! Однак кортизол можна перехитрити. Випийте невелику чашку кави і… трохи поспіть. Вчені вважають, що сон (вірніше, мікросон) підсилює дію кофеїну в кілька разів. Дуже важливо "не промахнутися": якщо увійдете в фазу глибокого сну, пробудження буде складним. Тому заведіть будильник – і в ліжко! Поки спатимете, організм підготується до дії кофеїну, і ранок здасться набагато бадьорішим, ніж ви очікували.

 Як підбадьорити себе, якщо зовсім не виспався: 7 нестандартних і дієвих способів - фото 2

Помийте руки

Контрастний душ – це круто. Але почати краще з рук – потримати їх під холодною водою. Така процедура здатна зняти нервову напругу. Як відомо, на руках є багато точок, натискаючи на які, ми посилаємо сигнали іншим органам (на цьому базується точковий масаж). До речі, таке споліскування рук можна робити й протягом дня, якщо починає хилити до сну.

Як підбадьорити себе, якщо зовсім не виспався: 7 нестандартних і дієвих способів - фото 3

Зробіть зарядку

Не варто витрачати на це багато часу – достатньо 15 хвилин. Найпростішими вправами – присідання, біг на місці, махи руками й ногами, нахили право-вліво і вперед-назад – не обмежуйтесь. Максимально нахиліться вперед і на кілька хвилин затримайтесь в такій позі – це підсилить приток крові до мозку, і в голові швидше проясниться. (Важливий нюанс – розгинатися потрібно обережно, щоб не було запаморочення і не втратили рівновагу). Якщо можете стояти на голові – взагалі ідеально!  Протягом дня намагайтеся кожну годину-дві робити невеличкі перерви, аби розімяти плечі, покрутити головою або пройтися по кімнаті.

 Покатайте ногами мячик

Це з тієї ж "опери", що й миття рук: на стопах є теж досить багато важливих точок. Коли ми на них впливаємо, запускаємо роботу внутрішніх органів і, найголовніше, мозку. Тож щоб прогнати сон, достатньо кілька хвилин покатати ногами тенісний мячик, але робити це потрібно енергійно. Такий "спортивний інвентар" не завадить мати й на роботі – ніхто навіть не помітить, якщо робитимете цю вправу під столом.

 Зробіть масаж

Чим активніше циркулює кров в організмі, тим більше кисню отримує мозок і тим енергійніше ви себе почуваєте. Є кілька точок, які запускають цей процес. Помніть мочки вух, під колінами, область між великим і вказівним пальцем. Пройдіться руками від потилиці до задньо частини шиї, роблячи повільні кругові рухи і легенько натискаючи.

Все це зовсім нескладно зробити самому. Але якщо поряд є людина, яку не соромитесь про це попросити, хай трішки розімне вам шию і плечі – сон як рукою зніме.

Як підбадьорити себе, якщо зовсім не виспався: 7 нестандартних і дієвих способів - фото 4

Пожуйте мяту

Немає мяти (скоріш за все, так воно і є), тримайте для таких випадків жувальну гумку з мятою. Вона впливає на організм, як енергетик. А жувальні рухи активують мозок, який думає, що потрібно буде запускати процес травлення, і виробляє інсулін, котрий викликає почуття бадьорості.

 Посидьте на твердому стільці

Деревяний, пластмасовий, металічний – не має значення. Головна умова – щоб було твердо і не дуже комфортно. Напевно, тут і пояснювати нічого не потрібно: коли хочеться спати, людина намагається влаштуватися максимально зручно. Якщо незручно – тут вже не до сну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини