Головна Новини Дозвілля лайфхаки Як розпізнати небезпечну для вживання рибу
commentss НОВИНИ Всі новини

Як розпізнати небезпечну для вживання рибу

Розгляньмо як правильно обирати свіжу та якісну рибу

20 березня 2021, 09:00
Поділіться публікацією:

Риба — дуже важливий продукт, який забезпечує наше тіло необхідними для життя та здоров'я компонентами. Проте іноді в магазинах можна зустріти такий товар, який не тільки не принесе користі, а й зашкодить нашому організму. Як не натрапити на небезпечну рибу та на що звертати увагу при виборі продукту, читайте нижче.

Як розпізнати небезпечну для вживання рибу

Як вибрати свіжу та якісну рибу. Фото: sonnikonline.club

1. Не обирайте рибу з ікрою

Цей пункт більше стосується червоної риби. Коли лососеві досягають статевої зрілості, вони відправляються з моря до прісних водойм, щоб продовжити вид та відкласти ікру. Після своєї природної місії риба починає деградувати — відмирає травна та гормональна системи. Відповідно, якщо риба не може нормально харчуватися та перетравлювати їжу, в її м'ясі зникають корисні елементи. Саме м'ясо стає водянистим та блідим.

Така риба не принесе шкоди для здоров'я. Проте в ній не буде корисних речовин та особливого смаку.

При виборі риби варто звернути увагу на шкірку. Вона має бути однорідного кольору без помітних плям.

2. Звертайте увагу на охолоджену рибу

Інколи під виглядом свіжої охолодженої риби вам можуть продати розморожену. По-перше, така риба втрачає якість та поживні речовини. По-друге, на неправильно розмороженій рибі швидко накопичуються бактерії.

Розпізнати розморожену рибу не важко. Зазвичай такий продукт має деформовану форму, частинки льоду, зламані плавники і хвіст.

3. Перевіряйте рибу на наявність шкідливих речовин

Деякі недобросовісні продавці йдуть на хитрість та збільшують вагу риби, використовуючи поліфосфати. Ці сполуки утримують воду в рибі. Після приготування "нашпигована" тушка стає маленькою та сірою. Аби не придбати рибу з поліфосфатами, варто придивлятися до поверхні філе. Воно не має неприродно блищати.

4. Пильно дивіться умови, в яких перебуває жива риба

Вважається, що риба з акваріума — корисна та безпечна. У продавців немає можливості її заморозити чи обробити поліфосфатами. Проте навіть свіжа риба не завжди корисна. Варто звертати увагу на акваріум в якому вона плаває. Там обов'язково має бути компресор. Вода повинна бути чистою.

Риби не повинно бути занадто багато у посудині. Особини мають плавати рівномірно та плавно. Їх вигляд не має бути хворобливим.

5. Цікавтеся, звідки привезена риба

Значна частина магазинної риби вирощується на спеціальних фермах. Проте такі особини менш корисні ніж ті, що жили в природних умовах. На фермах — великі скупчення риб, які можуть хворіти та поширювати інфекції. До того ж часто зграї рию годують антибіотиками і пестицидами, які вже безпосередньо впливають на нас. Шукайте інформацію про місце вирощення риби на упаковуванні або запитуйте в продавця.

6. Звертайте увагу на вигляд риби

Якісна здорова риба — джерело корисних елементів. Щоб обрати саме таку, подивіться на її вигляд. Очі особини мають бути опуклими, без синців. Тушка має бути пружною — без вм'ятин. Є один спосіб перевірити рибу на свіжість. Спочатку покладіть її на долоню. Потім — прослідкуйте. Якщо риба якісна — вона буде триматися прямо.

7. Звертайте увагу на колір червоної риби

Значна частина людей вважає, якщо в червоної риби яскраве м'ясо  вона натуральна та якісна. Проте продавці користуються стереотипами людей та часто "підфарбовують" рибу. Насправді ж м'ясо червоної риби повинне мати натуральний світло-рожевий колір. В м'якоті мають бути світлі прожилки.

8. Придивляйтеся до луски

Луска може багато розповісти про вік риби. Якщо вона суха та неприваблива — продукт краще не брати. Окрім того, на рибі має бути слиз без запаху (на річковій більше, на морській — менше). Слиз захищає тварину від пошкоджень, бактерій і грибків.

Також сайт "Коментарі" раніше розповідав як правильно їсти хурму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини