Головна Новини Дозвілля лайфхаки Особистий бюджет: як навчитися не виходити за його рамки
commentss НОВИНИ Всі новини

Особистий бюджет: як навчитися не виходити за його рамки

Навчітися вести особистий бюджет допоможуть кілька правил

31 травня 2020, 20:20 comments1662
Поділіться публікацією:

Скласти і контролювати особистий бюджет не завжди просто. Деякі люди не вміють економити і планувати витрати, тому гроші витрачаються дуже швидко і легко. Як же навчитися не виходити за рамки свого бюджету?

Особистий бюджет: як навчитися не виходити за його рамки

Визначте, на що ви любите витрачати

Візьміть щоденник і розпишіть, на які речі ви витрачаєте найбільше грошей. Основний принцип планування витрат — розуміння того, на що ви дійсно хочете/любите витрачати фінансові кошти. Як правило, це подорожі, розваги, саморозвиток — вони роблять людину щасливішою. А все інше перегляньте, можливо, ви витрачаєте половину бюджету на ті речі, які не так важливі (шопінг (купівля непотрібних речей), річні абонементи на що-небудь, кулінарні курси (а готувати то часу нема) тощо.

Складайте списки і звіряйтеся з ними

Список короткострокових і довгострокових цілей дуже допоможе вам правильно розпланувати свій бюджет. Якщо у вас є конкретні цілі, для досягнення яких вам потрібна певна сума, ви перестанете витрачати кошти "на право і на ліво", а будете стримувати себе від спонтанних покупок.

Ведіть персональну бухгалтерію

Щодня записуйте, скільки грошей було витрачено. Записуйте все: оплата житла, комуналки, витрати на продукти, на одяг, косметику і т. д. Як правило, витрати не повинні становити більше 30% від зарплати, а 10% добре б відкладати, правда, в реальності все виходить не так. І тим не менш, персональна бухгалтерія покаже, які витрати у вашому бюджеті зайві, де потрібно заощадити або відкласти гроші на якийсь захід.

Аналізуйте, редагуйте і продовжуйте

Принадність планування витрат в тому, що ви можете змінити план, коли захочете. На відміну від жорсткого бюджету, плани передбачають гнучкість, тому легше орієнтуватися у неминучому промаху. Здатність реагувати на невдачі й повертатися до початку, якщо необхідно, — невід'ємна частина прогресу. Чим раніше ви простіть себе за перевитрату, тим швидше адаптуєте план на оптимізацію.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як контролювати бюджет на карантині.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини