Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Для людей, які мають алергію на яйця або з певних причин не вживають їх, існує безліч корисних і смачних альтернатив. Дієтолог поділився рекомендаціями щодо продуктів, що можуть стати чудовою заміною яйцям, зберігаючи при цьому не тільки смакові якості, але й корисні властивості страв.
Фото: з відкритих джерел
Корисність яєць для організму
Яйця є цінним джерелом білка, вітамінів (A, D, E, B12) і мінералів, таких як залізо і селен. Вони підтримують здоров'я шкіри і волосся, зміцнюють імунітет і допомагають нормалізувати роботу серця завдяки омега-3 жирним кислотам. Антиоксиданти, що містяться в яйцях, такі як лютеїн і зеаксантин, захищають очі від старіння і розвитку катаракти, а також важливі для підтримки м'язової маси, особливо у літньому віці.
Тофу
Тофу – відмінний замінник яєць, багатий на білок і фосфатидилсерин, що підтримує здоров'я клітин і функції мозку. Крім того, тофу містить клітковину, кальцій, магній, марганець, селен, цинк, залізо, але не має насичених жирів або холестерину. Це робить його ідеальним для підтримки здоров'я кишківника, імунної системи, кісток і метаболізму.
Яблучне пюре
Яблучне пюре – натуральний солодкий замінник яєць, що підходить для випічки. Воно містить пектин, який виконує функцію згущувача, аналогічно яйцям. Крім того, пюре багате на вітамін С, клітковину та корисні сполуки для здоров'я серця і імунітету. 1/4 склянки пюре можна використовувати замість одного яйця.
Борошно з нуту
Це цікавий інгредієнт для заміни яєць. Змішавши його з водою, куркумою і сіллю, можна отримати суміш, що імітує смак яєць. Нутове борошно багате на клітковину, залізо, марганець, фосфор, магній і вітаміни групи B, що робить його корисним для підтримки імунної системи, серця, кісток і обміну речовин.
Йогурт
Йогурт, особливо рослинний, може замінити яйця в рецептах випічки, додаючи їй вологість. Він містить білок, кальцій, фосфор та пробіотики, що сприяють здоров’ю кісток і нормалізації обміну речовин. Для зменшення вмісту насичених жирів, рекомендується використовувати йогурт з низьким вмістом жиру.
Аквафаба
Це рідина, що утворюється після відварювання бобових культур, таких як нут. Аквафаба є чудовою альтернативою яєчному білку і підходить для приготування безе або іншої легкої випічки. Три столові ложки аквафаби з консервованого нуту можуть замінити один яєчний білок.
Насіння льону
Насіння льону, змішане з водою, утворює гелеподібну масу, що надає структуру випічці. Одна столова ложка насіння льону і три столові ложки води можуть замінити одне яйце. Це джерело білка, клітковини, омега-3 жирних кислот, вітамінів і мінералів, що підтримують здоров'я серця, імунітет і кишечник.
Ці альтернативи дозволяють не лише замінити яйця, але й додати нові корисні інгредієнти до вашого раціону, зберігаючи баланс поживних речовин у вашому харчуванні.
Портал "Коментарі" писав, що сирі яйця є інгредієнтом багатьох кулінарних рецептів, однак несуть у собі значні ризики для здоров'я. Неправильна обробка та вживання можуть призвести до зараження сальмонелою та іншими шкідливими бактеріями.
Новини