Новий рік — нове життя. Психолог розповів про те, як налаштувати себе на потрібні зміни

Відчувайте у собі бажання до змін, а не дійте за примусом

Чи не щороку кожен із нас у новорічну ніч складає врочисту обіцянку змінити щось у власному житті на краще. Ми прагнемо позбутися шкідливих звичок, почати займатися спортом, навчитися чомусь новому. Утім, не всім вдається дотриматися слова. Психолог Маріо Шустер пояснив, у чому причина таких "невдач", пише DW, та порадив, як уникнути подібного у 2021 році.

1. Крок за кроком

Найбільша помилка більшості людей, на переконання психолога, це звичка робити безліч справ одночасно. Неможливо одразу кинути курити, припинити їсти солодощі й нарешті почати бігати щоранку — жодного ентузіаста надовго "не вистачить".

"Нема нічого поганого у бажанні позбавитися кількох старих звичок. Найголовніше — робити це поступово, крок за кроком", — пояснив Шустер.

2. Це має бути весело

Інколи ми хочемо розпочати у новому році щось із "чистого листа", але варіантів так багато, що зрештою важко сконцентруватися. Маріо Шустер пояснює: серед всіх розумних і розсудливих обіцянок слід обрати ту, над якою буде весело "працювати". Чи, принаймні, не нудно. Зміни мають приносити вам задоволення, а не лякати.

"Це має бути весело. Нам потрібен позитивний підхід до змін, яких ми прагнемо", — стверджує спеціаліст.

3. Реалістичність задуманого

Не встановлюйте занадто високих планок. Якщо, наприклад, у карантинний 2020 рік ви чимало часу провели на улюбленому дивані, а от у 2021-у збираєтеся чотири рази на тиждень влаштовувати пробіжки… Швидше за все, вам не вдасться дотриматися такого графіку, тож знизьте власні очікування і вимоги. Шустер підкреслює: регулярність важливіша за тривалість та інтенсивність.

4. Звітуйте

Про обіцянки зробити (змінити) щось у Новому році варто комусь розповісти — рідним, друзям, колегам. Так з’явиться додаткова відповідальність за проголошене рішення. Та й ті, хто знають про ваші плани, обов’язково рано чи пізно поцікавляться вашими успіхами. А це — зайве нагадування людині, що не можна зупинятися, допоки мети не досягнено.

5. Ніякого відчаю

Часом буває, що виконати задумане не виходить. Проблеми із мотивацією, певні зовнішні чи внутрішні фактори — і ось, ми вже готові здатися. Або дозволити собі слабину. Психолог переконує, що себе у жодному разі не слід за це засуджувати. Така поведінка лише ще більше порушить процес позбавлення від старих звичок. Невдачі на шляху до мети не є чимось незвичним.

Спробуйте натомість постійно шукати плюси у власних діях, навіть невеличкі. Це посилює людську самоефективність, а отже — і віру в переконання, що задуманого справді можна досягти власними силами.

6. Слідкуйте за формулюваннями

Варто розуміти, що навіть найкраще наше рішення не є автоматично хорошим. Інколи в Новий Рік слід "входити" без жодних чітких рішень, якщо ви вагаєтеся чи не можете вірно сформулювати кінцеву мету.

Маріо Шустер переконаний: навіть хороші задумки можуть негативно вплинути на наше життя, якщо їхнє виконання приноситиме тільки погані відчуття. Зважайте на власні формулювання: краще обирати варіант "я хочу", а не "я повинен".

Раніше "Коментарі" розповідали про новорічні ритуали, себто що варто зробити ввечері 31 грудня.

Крім того, якщо ви й досі не певні, як прикрасити новорічний стіл, на порталі знайдеться кілька влучних порад.