Лікар назвала сім ознак сезонної депресії

Психотерапевт пояснила, чи дійсно осіння депресія зустрічається так часто, як про неї говорять

Депресія як хвороба, а не соціальне явище, може носити й сезонний характер. Про це пише для ВВС лікар, психіатр, психотерапевт, клінічний психолог Тіна Берадзе.

Справа в тому, що пізня осінь і зима - це історично пасивний час, коли люди закінчували із збиранням врожаю та йшли відпочивати до зими. Крім того, в нашій кліматичній зоні світло тьмяніє, температура падає. Саме час лінитися, набираючись сил для весни.

У сучасному світі все змінилося, але біологічні цикли так швидко переналаштуватися не можуть. Хоч ми користуємося цифровим годинником, організм – досі живе за сонячним. Цей конфлікт і викликає природну психічну реакцію організму.

У північних і південних регіонах світу зима приносить коротші дні та довші ночі. Це сезонне зрушення і пов'язаний із ним брак сонячного світла може викликати тип депресії, відомий як сезонний афективний розлад (САР). Люди з таким розладом, відомим також як зимова хандра (winter blues), пізньої осені починають відчувати смуток і втому. Ці симптоми зазвичай проходять навесні.

Однак це захворювання мають не більше 5% населення у більшості країн. Тому скарги усієї країни на сезонну депресію, пише лікар, не мають під собою підстав і перебільшені.

Зазначається, що статистично жінки частіше, ніж чоловіки страждають від такого розладу. Захворювання часто починається після 20-30 років, рідше ознаки є й у деяких дітей.

Основні симптоми людей з САР такі:

- дратівливість, перепади настрою,

- труднощі з концентрацією уваги,

- сонливість, млявість,

- підвищений апетит, можлива тяга до їжі, багатої на вуглеводи,

- збільшення ваги,

- важкість у руках і ногах,

- труднощі або відмова від соціальних взаємодій.

Лікують сезонний афективний розлад за допомогою світлової терапії або антидепресантів.

Раніше ми розповіли шість рекомендацій психолога, які допоможуть впоратися з осінньою нудьгою.