Що не можна класти до великоднього кошика, а що варто освятити
Є продукти, які бажано освятити на Паску
Зовсім скоро українці будуть святкувати головне церковне свято – Світле Христове Воскресіння. Нинішнього року християни Східного обряду будуть його святкувати 5 травня. З нагоди свята, напередодні у Велику Суботу розпочнуться святкові богослужіння. За доброю традицією чимало наших співвітчизників відвідають церкви та храми, щоб освятити великодній кошик. Видання "Коментарі" проаналізувало поради священнослужителів, зробивши вибірку тих продуктів, які можна освячувати, а, які, навпаки, не потрібно класти у великодній кошик.
Церква не радить нести до церкви на Великдень будь-який алкоголь, горілку, пиво, тощо за винятком кагору. Забороняється святити кров'яну ковбасу. Не можна приносити до церкви матеріальні цінності – гроші, ключі, прикраси тощо. Деінде можна зустріти думку, що нібито освячені продукти потрібно розрізати посвяченим ножем. Але це не так, ніж у жодному разі не можна освячувати.
Що ж до того, що потрібно покласти до великоднього кошика та що можна освячувати, то насамперед йдеться про паску, яка символізує тіло Христа, який воскрес, перемогу життя над смертю. Недарма апостол Павло в посланні до коринфян зазначав, що Паска – це Христос, принесений у жертву.
Також правильним буде освятити яйця, писанки, крашанки – символ нового життя та воскресіння. Також вітається освячування молочних продуктів, сиру, масла, бо як немовля хоче маминого молока, так і людина Божої благодаті.
Допускається освячення м'ясних продуктів. Їхнє освячення витікає зі старозавітної Паски, коли споживали жертовне ягня. Недаремно Ісуса називають ще Агнцем Божим.
Правильним буде покласти до великоднього кошика хрін – це коріння віри у Воскресіння Ісуса Христа. А також сіль, яка у Біблії символізує спосіб зв’язку між Богом та його народом. Під час нагірної проповіді Ісус називає учнів “сіллю землі”. Ну і, звісно ж, допускається для освячення вино "Кагор".
Читайте також на порталі "Коментарі" - підготовка до Великодня 2024: коли і як готувати пасхальні частування.