Що подивитися 9 травня - список сильних фільмів

Фільми про Другу світову війну змушують по-іншому подивитися на події 1939-1945 років

Дев'ятого травня в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Цього дня в нашій країні заборонені масові заходи. Проте пам'ять загиблих можна вшанувати вдома.

Згадати про подвиги наших предків допоможуть тематичні фільми про війну. Сайт "Коментарі" створив підбірку сильних фільмів, як допоможуть вам перенестися в атмосферу 1939-1945 років.

1. "Гра в імітацію"

Американський історичний трилер розповідає про геніального британського математика та "батька" сучасної інформатики Алана Тюрінга. Він зробив неймовірне - разом зі своєю командою зламав код німецької шифрувальної машини "Енігма". Саме це допомогло Антигітлерівській коаліції перемогти у Другій світовій війні.

Майстерна гра акторів і динамічний розвиток подій не залишать вас байдужими.

2. "Список Шиндлера"

Ця американська історична драма знаходиться у списку 250 найкращих фільмів за версією IMDb. Історія заснована на реальних подіях.

У кінострічці розповідається про подвиги німецького бізнесмена Оскара Шиндлера під час Другої світової війни. Бувши членом нацистської партії, Шиндлер отримує доступ до справ Освенцима і йде на все, щоб дарувати життя і свободу великій кількості польських в'язнів єврейського походження.

3. "В бій йдуть тільки "старики"

Це радянський військовий художній фільм режисера Леоніда Бикова, знятий в Україні на кіностудії ім. Олександра Довженка у 1973 році.

У фільмі йдеться про бойові будні гвардійського полку льотчиків-винищувачів під час німецько-радянської війни, здебільшого — другої "співочої" ескадрильї.

У кінострічці виконуються народні та естрадні пісні, в тому числі російська пісня "Смуглянка" та українська "Ніч яка зоряна".

Фільм наповнений переживаннями та реальними історіями з життя людей того часу.

4. "Піаніст"

У фільмі розповідається про реальне життя польського піаніста Владислава Шпільмана. Головний герой - музикант разом з іншими євреями був відправлений у варшавське гетто, однак йому вдалося втекти і сховатися.

Йому доводиться провести кілька років, ховаючись по чужих квартирах і спостерігаючи за життям міста з вікна.

Життя у нелюдських умовах прирікає піаніста на голодну смерть. Вижити обдарованому музикантові допомагає німецький офіцер.

5. "Хлопчик у смугастій піжамі"

Цей фільм дещо відрізняється від усіх зазначених вище.

Кінострічка показує нам життя маленького хлопчика Бруно - сина коменданта концентраційного табору. Після переїзду він випадково знайомиться з єврейським хлопчиком Шмулем, який живе з іншого боку огорожі табору, і вони стають друзями. Проте згодом родина Бруно знову переїжджає.

Хлопчик вирішив попрощатися зі своїм другом, тому робить підкоп і заходить на територію табору. Фільм закінчується трагічно, проте реалістично для того часу.

Дитяча наївність, справжня дружба та жорстокість війни - усе це можна знайти у вказаній кінострічці.

Раніше сайт "Коментарі" розповідав, який фільм став найкасовішим за час пандемії.