Що таке апатія і як повернутися до звичайного життя

Якщо ви зіткнулися з байдужістю до всього, що раніше здавалося цікавим і приносило задоволення, то у вас апатія

Пандемія коронавірусу не кращим чином позначилася на фізичному і на психологічному стані людей, тому апатія стала ще більш поширеним явищем.

Є безліч чинників, які впливають на моральний стан, але майже кожен стикався з відчуттям зниженого інтересу до всього. Якщо ви зіткнулися з байдужістю до всього, що раніше здавалося цікавим і приносило задоволення, то у вас апатія, пояснюють в телеграм-каналі Психологічна підтримка.

Ознаки апатії:

• постійна втома

• замкнутість

• сонливість

• зміна чіткості мови

• втрата апетиту

• поганий настрій

• відсутність ініціативи

• погана концентрація

Як боротися з апатією

"Кращий спосіб справитися з небажаними емоціями, включаючи апатію - прийняти рішучі дії. Апатія значною мірою сприяє прокрастинації. Не відкладайте заплановані справи на потім - зробіть що-небудь! Почніть хоча б з невеликих кроків або знайдіть нове рішення", - радять фахівці .

Варто розуміти, що тривалий стан апатії може бути попередженням про депресію. Якщо байдужість затягує вас, то важливо вчасно почати хоча б якісь рухи вперед. Також не варто боятися просити допомоги в інших.

Нагадаємо, нерідко втома може виникнути через стрес, нестачі сну, неправильного харчування та інших факторів способу життя. Є кілька простих способів з нею боротися. Регулярні вправи та звичайна зарядка в кінцевому підсумку дозволять вам менше втомлюватися, а значить, у вас буде більше енергії. Те ж саме стосується і прогулянок. Навіть одна 15-хвилинна прогулянка може дати вам заряд енергії, а користь від неї зросте при більш частих фізичних навантаженнях.

Королівський коледж психіатрів рекомендує всім, хто відчуває втому, відмовитися від кофеїну. У ньому говориться, що кращий спосіб зробити це - поступово припинити вживання всіх напоїв з кофеїном протягом 3-тижневого періоду. Кофеїн міститься в каві, чаї, кока-колі, енергетиках.