Салат "Олів'є" у різних країнах світу

Рецепт такого популярного салату, як олів'є, має дуже давню та цікаву історію. Назву страва отримала від імені свого творця - шеф-кухаря Люсьєна Олів'є. Французький кухар ще в середині 19 століття приготував його в Москві в ресторані паризької кухні "Ермітаж". У різних країнах Європи улюблений новорічний салат називається по-різному, часто можна зустріти назви «французький салат» або «російський салат»


Варіації на тему цієї страви дуже цікаві і прикрасять будь-який святковий стіл. До Нового року вам напевно захочеться порадувати близьких чимось "незвичним".

ЧЕХІЯ

Інгредієнти:

• Картопля - 4 шт.

• Морквина - 1 шт.

• Яйця - 2 шт.

• Огірок - 1 шт.

• Консервований зелений горошок - 150 гр.

• Ріпчаста цибуля - 2 шт.

• Відварна нежирна яловичина - 200 гр.

• Тертий натуральний хрін - 2 ст.л.

• Майонез "Оливковий" - 250 гр.

• Сіль на смак

У Чехії вимиту картоплю і моркву готують на пару! Остуджують їх, очищають і нарізають кубиками. Зварені яйця очищають і дрібно шинкують. Лук нарізають на тоненькі колечка. Маринований огірочок очищають і використовують в салаті тільки м'якоть - нарізають її на кубики, і викладають на друшляк. Відварене м'ясо яловичини нарізають ножем поперек волокон довільною формою. В окремій мисочці змішують оливковий майонез з хроном, і відставляють убік на 20 хвилин. Потім ще раз змішують компоненти й тільки тоді заправляють нарізану картоплю, моркву, яйця, цибулю, м'ясо, горошок та огірки. Акуратно перемішують, намагаючись зберегти форму кубиків. Місткість з готовим салатом накривають харчовою плівкою і поміщають в холодильник на 1 годину.

ІТАЛІЯ

Інгредієнти:

• Картопля - 4 шт.

• Морква - 2 шт.

• Кисле яблуко - 1 шт.

• Куряче яйце - 4 шт.

• Шинка - 150 гр.

• Креветки - 10 шт.

• Горошок маринований - 1 банка

• Майонез

• Сіль на смак

• Желатин

Овочі миємо й варимо, точно так, як ми готуємо наш традиційний салат. Нарізаємо на кубики. Очищаємо яблуко і зварені яйця, нарізаємо на кубики. Всі інгредієнти перемішуємо акуратно і викладаємо в овальну салатницю. Окремо варимо кубик бульйону і розбавляємо його з желатином. У нас повинно вийти желе. Очищеними і відвареними креветками прикрашаємо салат вже на блюді і заливаємо желе. Відставляємо в холодильник на пів години - поки желе не загусне, потім прикрашаємо зеленню.

НІМЕЧЧИНА

Інгредієнти:

· Картопля - 2 шт.

· Яйця - 3 шт.

· Морква - 1 шт.

· Цибуля ріпчаста - 2 шт.

· Зелений консервований горошок - 250 гр.

· Майонез

· Філе горбуші або кети - 200 гр.

· Червоний мелений перець - 1 кавова ложка

· Сіль на смак

Морквину і картоплю варимо в підсоленій воді. Очищаємо і нарізаємо на дрібні кубики. Варене яйце теж очищаємо і натираємо на крупній тертці. Очищаємо від шкірки філе риби і нарізаємо смужками. Чистимо цибулю, опускаємо її в холодну воду, після чого витираємо і нарізаємо на кубики гострим ножем. Всі інгредієнти викладаємо в миску, посипаємо червоним перцем, солимо на смак і заправляємо майонезом.

США

Інгредієнти:

• Варена картопля

• Відварені яйця

• Зелений горошок

• Маслини

• Консервована кукурудза

• Тунець (ніякої вам ковбаси або курочки)

• Консервовані або смажені болгарські перці

• Майонез

ІСПАНІЯ

Інгредієнти:

• Варена картопля

• Зелений горошок

• Відварна морква

• Артишоки

• Тунець

• Крабові палички

• Креветки

• Спаржа

• Оливки

• Червоний болгарський перець

СРСР

Найпоширеніший пролетарський рецепт салату:

Інгредієнти:

· Зелений горошок - 0,5 банки

· Картопля - 2-3 шт.

· Ковбаса варена - 100 г

· Цибуля ріпчаста - 1 шт.

· Яйця - 5 шт.

· Майонез

Яйця зварити і порізати на дрібні шматочки, додати зелений горошок і дрібно порізану цибулю, ковбасу і картоплю. Все заправити майонезом і посолити. Якщо замість ковбаси ви берете варену курку - це ресторанний салат "Столичний", а якщо яловичину - ресторанний салат "Московський".

Салат олів'є з солоними огірками "по-студентськи"

Інгредієнти:

· яйця

· солоні огірки

· картопля

· зелений горошок

· цибуля ріпчаста

· варена ковбаса

· майонез