Салат "Олів'є" у різних країнах світу
Рецепт такого популярного салату, як олів'є, має дуже давню та цікаву історію. Назву страва отримала від імені свого творця - шеф-кухаря Люсьєна Олів'є. Французький кухар ще в середині 19 століття приготував його в Москві в ресторані паризької кухні "Ермітаж". У різних країнах Європи улюблений новорічний салат називається по-різному, часто можна зустріти назви «французький салат» або «російський салат»
Варіації на тему цієї страви дуже цікаві і прикрасять будь-який святковий стіл. До Нового року вам напевно захочеться порадувати близьких чимось "незвичним".
ЧЕХІЯ
Інгредієнти:
• Картопля - 4 шт.
• Морквина - 1 шт.
• Яйця - 2 шт.
• Огірок - 1 шт.
• Консервований зелений горошок - 150 гр.
• Ріпчаста цибуля - 2 шт.
• Відварна нежирна яловичина - 200 гр.
• Тертий натуральний хрін - 2 ст.л.
• Майонез "Оливковий" - 250 гр.
• Сіль на смак
У Чехії вимиту картоплю і моркву готують на пару! Остуджують їх, очищають і нарізають кубиками. Зварені яйця очищають і дрібно шинкують. Лук нарізають на тоненькі колечка. Маринований огірочок очищають і використовують в салаті тільки м'якоть - нарізають її на кубики, і викладають на друшляк. Відварене м'ясо яловичини нарізають ножем поперек волокон довільною формою. В окремій мисочці змішують оливковий майонез з хроном, і відставляють убік на 20 хвилин. Потім ще раз змішують компоненти й тільки тоді заправляють нарізану картоплю, моркву, яйця, цибулю, м'ясо, горошок та огірки. Акуратно перемішують, намагаючись зберегти форму кубиків. Місткість з готовим салатом накривають харчовою плівкою і поміщають в холодильник на 1 годину.
ІТАЛІЯ
Інгредієнти:
• Картопля - 4 шт.
• Морква - 2 шт.
• Кисле яблуко - 1 шт.
• Куряче яйце - 4 шт.
• Шинка - 150 гр.
• Креветки - 10 шт.
• Горошок маринований - 1 банка
• Майонез
• Сіль на смак
• Желатин
Овочі миємо й варимо, точно так, як ми готуємо наш традиційний салат. Нарізаємо на кубики. Очищаємо яблуко і зварені яйця, нарізаємо на кубики. Всі інгредієнти перемішуємо акуратно і викладаємо в овальну салатницю. Окремо варимо кубик бульйону і розбавляємо його з желатином. У нас повинно вийти желе. Очищеними і відвареними креветками прикрашаємо салат вже на блюді і заливаємо желе. Відставляємо в холодильник на пів години - поки желе не загусне, потім прикрашаємо зеленню.
НІМЕЧЧИНА
Інгредієнти:
· Картопля - 2 шт.
· Яйця - 3 шт.
· Морква - 1 шт.
· Цибуля ріпчаста - 2 шт.
· Зелений консервований горошок - 250 гр.
· Майонез
· Філе горбуші або кети - 200 гр.
· Червоний мелений перець - 1 кавова ложка
· Сіль на смак
Морквину і картоплю варимо в підсоленій воді. Очищаємо і нарізаємо на дрібні кубики. Варене яйце теж очищаємо і натираємо на крупній тертці. Очищаємо від шкірки філе риби і нарізаємо смужками. Чистимо цибулю, опускаємо її в холодну воду, після чого витираємо і нарізаємо на кубики гострим ножем. Всі інгредієнти викладаємо в миску, посипаємо червоним перцем, солимо на смак і заправляємо майонезом.
США
Інгредієнти:
• Варена картопля
• Відварені яйця
• Зелений горошок
• Маслини
• Консервована кукурудза
• Тунець (ніякої вам ковбаси або курочки)
• Консервовані або смажені болгарські перці
• Майонез
ІСПАНІЯ
Інгредієнти:
• Варена картопля
• Зелений горошок
• Відварна морква
• Артишоки
• Тунець
• Крабові палички
• Креветки
• Спаржа
• Оливки
• Червоний болгарський перець
СРСР
Найпоширеніший пролетарський рецепт салату:
Інгредієнти:
· Зелений горошок - 0,5 банки
· Картопля - 2-3 шт.
· Ковбаса варена - 100 г
· Цибуля ріпчаста - 1 шт.
· Яйця - 5 шт.
· Майонез
Яйця зварити і порізати на дрібні шматочки, додати зелений горошок і дрібно порізану цибулю, ковбасу і картоплю. Все заправити майонезом і посолити. Якщо замість ковбаси ви берете варену курку - це ресторанний салат "Столичний", а якщо яловичину - ресторанний салат "Московський".
Салат олів'є з солоними огірками "по-студентськи"
Інгредієнти:
· яйця
· солоні огірки
· картопля
· зелений горошок
· цибуля ріпчаста
· варена ковбаса
· майонез