До чого може призвести відмова від хліба

Зокрема, у цих 15 відсотків добровольців відзначалася найменша ймовірність розвитку депресії, дихальної недостатності та тяжких хронічних захворювань, включаючи рак, діабет, ішемічну хворобу серця та інсульт.

Повністю відмовлятися від вживання багатого клітковиною хліба, як це багато хто практикує з дієтичних міркувань, не рекомендують. Цей продукт не просто корисний для організму, а й у деяких випадках навіть незамінний. Як розповіли фахівці з Сіднейського університету, у ході масштабного десятирічного дослідження вчені спостерігали за раціоном та станом здоров'я понад 1500 добровольців віком від 49 років. Про це пише solofood. Повідомляється, що на старті експерименту ніхто з них не страждав на будь-які серйозні недуги, у тому числі онкологічними та серцево-судинними захворюваннями. Через десять років у 15 відсотків учасників дослідження, які отримували вуглеводи з продуктів, багатих на клітковину, показники стану здоров'я були кращими, ніж у тих, хто відмовляв собі в їжі з високим вмістом клітковини – хліб, а також висівки, овочі та фрукти, зазначили автори роботи.

Зокрема, у цих 15 відсотків добровольців відзначалася найменша ймовірність розвитку депресії, дихальної недостатності та тяжких хронічних захворювань, включаючи рак, діабет, ішемічну хворобу серця та інсульт. Фахівці відзначили, що хоча б два шматочки чорного хліба в добовому раціоні необхідні навіть тим, хто сидить на дієті: фігурі це точно не зашкодить.

Нагадаємо, з початку року в Україні суттєво подорожчали продукти соціального значення. Ціна навіть на найдешевші сорти хліба підскочила в середньому на п'ять гривень. Однак це ще не межа. Хлібопекарі будуть змушені підвищувати ціни своєї продукції. Про це у коментарі виданню "Голос" розповів експерт із соціальних питань Андрій Павловський.

За його словами, в Асоціації хлібопекарів заявляли, що у зв'язку з подорожчанням газу виробникам доведеться піднімати вартість, оскільки в собівартість хліба закладено ціну на енергоресурси і вона становить 70%. Сюди додаються витрати на транспорт. Тож ціна на хліб зросте на 25-30%. Крім того, експерт додав, що подорожчання соціально значущих продуктів харчування негативно відбивається насамперед на незаможних верствах населення. Хоч і український уряд заявляв, що завдяки державному регулюванню цін мешканці країни не повинні відчути зростання цін на них. При цьому товари соціальної значущості все одно дорожчають.