Головна Новини Дозвілля психологія Стрес на мінімум: що робити, коли домашній улюбленець боїться святкових салютів
commentss НОВИНИ Всі новини

Стрес на мінімум: що робити, коли домашній улюбленець боїться святкових салютів

Домашні улюбленці лякаються салютів більше, ніж люди, адже у них набагато тонший слух

31 грудня 2020, 18:20
Поділіться публікацією:

Людство звикло до ефектних салютів на новорічні свята. Але їхній голосний шум — одна із причин страху у домашніх улюбленців, особливо котів і собак. Як зменшити стрес у пухнастиків, досліджував ресурс TUT.BY.

Стрес на мінімум: що робити, коли домашній улюбленець боїться святкових салютів

Причина страху перед салютами проста — у тварин набагато тонший слух. Фото: pikabu

Головний тригер у домашніх тварин — голосні звуки. Це тому, що їхні вуха більш чутливі, ніж людські. Крім того, тварина не розуміє, що постріли феєрверків за вікном — цілком безпечні і ніякої загрози життю не несуть.

Якщо ваш хвостатий дрижить, притискає вуха до голови, раптово застигає чи навпаки намагається втекти, підіймає шерсть дибки чи веде себе агресивно, це означає, що він боїться. В окремих випадках тваринка навіть може раптово "сходити під себе" і аж ніяк не у відведеному для цьому місці, навіть якщо привчена до лотка.

Як допомогти улюбленцю вдома?

Напередодні Нового року, а також у перші кілька днів січня закривайте ввечері вікна, не забувайте опустити штори. Щоб відволікти тваринку від галасу на вулиці, тихенько увімкніть музику чи просто телевізор — це допоможе їй краще орієнтуватися у більш звичних звуках навкруги. Намагайтеся не лишати чотирилапого вдома наодинці.

Якщо це не допомагає, улюбленця можна тимчасово "евакуювати" до ванної кімнати. Заберіть його килимок, посидьте поруч, погладьте і поговоріть. Так, те, що вас зрозуміють — не факт, але ваш голос допоможе вгамувати калатаюче в грудях серце.

Пам’ятайте: у домашніх тварин сильно розвинені рефлекси. Саме тому їх не можна балувати смачненьким чи давати улюблені іграшки. Такі дії дадуть протилежний ефект: тварина думатиме, що коли вона боятиметься, її постійно балуватимуть. Краще вже "підбадьорити" пухнастика після того, як звуки салютів за вікном затихнуть.

Як допомогти улюбленцю під час прогулянки?

Цей пункт найбільше стосується, звісно, собак. Їм може бути трохи легше, якщо ви вже не один рік живете у шумному місті і регулярно вигулюєте свого улюбленця. Так пес звикає до навколишніх звуків та менше реагує на раптові "виклики" власних вух.

Але святкові салюти можуть налякати навіть уже "підготовану" тваринку. Тож у цьому випадку перед прогулянкою улюбленця можна порадувати смачненькою їжею і дати вдосталь води. Вже на вулиці міцно тримайте повідець, не відпускайте чотирилапого далеко. Якщо ваш пес чи кіт невеличкі, краще візьміть їх на руки. Великі компанії людей краще оминати.

Потурбуйтеся про те, аби у вашого вихованця обов’язково був жетон із іменем і контактом господаря на ошийнику. Часто через гучний шум типу салютів собаки вириваються і тікають у пошуку затишного місця, де нічого не лякатиму. В такому разі пошуки можуть значно затягнутися.

Якщо ж ваш домашній улюбленець видається вам занадто нервовим, можете звернутися до ветеринара. Лікар обстежить тваринку і, можливо, випише заспокійливе.

Команда "Коментарів" щиро бажає читачам та братам нашим меншим щасливого (і спокійного) Нового року!

Але потурбуватися варто не лише про домашніх улюбленців, а й про себе. На порталі можна перевірити, чи ви встигли виконати всі передноворічні ритуали.

Також "Коментарі" з’ясували, скільки українців проведуть новорічну ніч вдалині від своїх котів та собак — тобто, у потягах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини