Головна Новини Дозвілля психологія Новий рік — нове життя. Психолог розповів про те, як налаштувати себе на потрібні зміни
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий рік — нове життя. Психолог розповів про те, як налаштувати себе на потрібні зміни

Відчувайте у собі бажання до змін, а не дійте за примусом

31 грудня 2020, 23:15
Поділіться публікацією:

Чи не щороку кожен із нас у новорічну ніч складає врочисту обіцянку змінити щось у власному житті на краще. Ми прагнемо позбутися шкідливих звичок, почати займатися спортом, навчитися чомусь новому. Утім, не всім вдається дотриматися слова. Психолог Маріо Шустер пояснив, у чому причина таких "невдач", пише DW, та порадив, як уникнути подібного у 2021 році.

Новий рік — нове життя. Психолог розповів про те, як налаштувати себе на потрібні зміни

Новорічні обіцянки слід виконувати розумно. Фото із відкритих джерел

1. Крок за кроком

Найбільша помилка більшості людей, на переконання психолога, це звичка робити безліч справ одночасно. Неможливо одразу кинути курити, припинити їсти солодощі й нарешті почати бігати щоранку — жодного ентузіаста надовго "не вистачить".

"Нема нічого поганого у бажанні позбавитися кількох старих звичок. Найголовніше — робити це поступово, крок за кроком", — пояснив Шустер.

2. Це має бути весело

Інколи ми хочемо розпочати у новому році щось із "чистого листа", але варіантів так багато, що зрештою важко сконцентруватися. Маріо Шустер пояснює: серед всіх розумних і розсудливих обіцянок слід обрати ту, над якою буде весело "працювати". Чи, принаймні, не нудно. Зміни мають приносити вам задоволення, а не лякати.

"Це має бути весело. Нам потрібен позитивний підхід до змін, яких ми прагнемо", — стверджує спеціаліст.

3. Реалістичність задуманого

Не встановлюйте занадто високих планок. Якщо, наприклад, у карантинний 2020 рік ви чимало часу провели на улюбленому дивані, а от у 2021-у збираєтеся чотири рази на тиждень влаштовувати пробіжки… Швидше за все, вам не вдасться дотриматися такого графіку, тож знизьте власні очікування і вимоги. Шустер підкреслює: регулярність важливіша за тривалість та інтенсивність.

4. Звітуйте

Про обіцянки зробити (змінити) щось у Новому році варто комусь розповісти — рідним, друзям, колегам. Так з’явиться додаткова відповідальність за проголошене рішення. Та й ті, хто знають про ваші плани, обов’язково рано чи пізно поцікавляться вашими успіхами. А це — зайве нагадування людині, що не можна зупинятися, допоки мети не досягнено.

5. Ніякого відчаю

Часом буває, що виконати задумане не виходить. Проблеми із мотивацією, певні зовнішні чи внутрішні фактори — і ось, ми вже готові здатися. Або дозволити собі слабину. Психолог переконує, що себе у жодному разі не слід за це засуджувати. Така поведінка лише ще більше порушить процес позбавлення від старих звичок. Невдачі на шляху до мети не є чимось незвичним.

Спробуйте натомість постійно шукати плюси у власних діях, навіть невеличкі. Це посилює людську самоефективність, а отже — і віру в переконання, що задуманого справді можна досягти власними силами.

6. Слідкуйте за формулюваннями

Варто розуміти, що навіть найкраще наше рішення не є автоматично хорошим. Інколи в Новий Рік слід "входити" без жодних чітких рішень, якщо ви вагаєтеся чи не можете вірно сформулювати кінцеву мету.

Маріо Шустер переконаний: навіть хороші задумки можуть негативно вплинути на наше життя, якщо їхнє виконання приноситиме тільки погані відчуття. Зважайте на власні формулювання: краще обирати варіант "я хочу", а не "я повинен".

Раніше "Коментарі" розповідали про новорічні ритуали, себто що варто зробити ввечері 31 грудня.

Крім того, якщо ви й досі не певні, як прикрасити новорічний стіл, на порталі знайдеться кілька влучних порад. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини