Головна Новини Дозвілля психологія Дитячий психолог дав відповіді на найпопулярніші питання про смерть, які задають діти
commentss НОВИНИ Всі новини

Дитячий психолог дав відповіді на найпопулярніші питання про смерть, які задають діти

Деякі з найбільш поширених питань дітей про смерть, а також рекомендації для відповіді на них так, щоб було зрозуміло п'ятирічним дітям

1 лютого 2021, 16:42
Поділіться публікацією:

Рано чи пізно у всіх дітей виникають питання про смерть — це пов'язано або зі смертю члена сім'ї, або дитина просто намагається зрозуміти саму концепцію.

Дитячий психолог дав відповіді на найпопулярніші питання про смерть, які задають діти

Мати з дітьми. Фото: letidor.ru

"Не існує "ідеальних" відповідей на питання про смерть, — каже сімейний і дитячий психолог Анастасія Бірюкова, — найголовніше — відповідати на запитання свого малюка терпляче та настільки м'яко, як це можливо. Батькам важливо зрозуміти, що реакція дитини буде серйозно відрізнятися від дорослої".

"Що відбувається, коли людина помирає?"

Коли хтось помирає, він не може знову повернутися до життя. Він перестає дихати і його тіло більше не працює. Така людина не їсть, не п'є і не спить, не відчуває холод або тепло. Зазвичай люди і тварини вмирають, коли стають дуже старими.

"Що таке похорон?"

Похорон — це церемонія, яка допомагає всім нам попрощатися з померлою людиною, спосіб показати свою любов до нього. Тіло людини лежить у труні, але він мертвий, а не спить. Люди, які приходять на похорон, можуть приносити квіти. Багато з них будуть сумувати і навіть плакати.

"Коли я помру?"

Ми точно не знаємо, коли помремо, але більшість з нас живе довго — довго. Я очікую, що ти доживеш до самої старості.  

"Коли ти помреш?"

Діти часто задають питання, які здаються шокуючими для дорослих. Те, що хоче запитати ваш малюк, звучить як: "Ти як і раніше будеш про мене піклуватися?" Навіть якщо дитина не питає прямо, розумно передбачити занепокоєння про те, наскільки стабільною буде її життя: "Я хочу, щоб ти знав, що я планую бути з тобою, поки не стану дуже-дуже старою, а ти виростиш, і у тебе народяться свої діти".

"Коли повернеться дідусь? Він прийде до мене на день народження?"

Хоча ви пояснили дитині деякі моменти про смерть, ваш малюк, можливо, ще не зрозумів її сталості. Поясніть як можна терпляче: "Пам'ятаєш, що дідусь помер, і він не може повернутися. Його не буде тут на твій день народження, але ми про нього обов'язково згадаємо в цей день".

"Дядя Коля помер, тому що він зробив щось погане?"

Постарайтеся, щоб ваш малюк ніколи не порівнював смерть із покаранням. Відповідайте йому: "Ні, безумовно ні. Дядько помер в автокатастрофі, яка була жахливою випадковістю, але він не був винен у тому, що помер".

"Я пам'ятаю, що коли був зовсім маленьким, тато часто приходив обійняти мене перед сном".

Якщо ваша дитина розділяє спогади, які вона явно не може мати, не виправляйте її. Це просто означає, що втрачена кохана людина для неї реальна, і подібні історії приносять дитині величезний комфорт.

Раніше "Коментарі" писали, доктор або акушерка — кому українці довіряють життя своєї дитини?



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини