Чому ми стежимо за соцмережами тих, хто нас дратує

Намагайтеся більше уваги приділяти своєму особистому життю

Буває, в соціальній мережі ми натрапляємо на людей (колег, знаменитостей, блогерів, знайомих), які нас відверто дратують. Але ми продовжуємо періодично заходити до них на сторінку і цікавитися їхнім життям. Чому так відбувається? Відповіддю на це питання поділилося видання Bit.

Психологи вважають, що люди можуть з багатьох причин відчувати роздратування, але є люди, які служать тригером таких емоцій. Правильніше було б, просто забути про цих людей і ніколи не заходити в їхній профіль, але багато хто робить навпаки. І на це є ряд причин:

- Людина схожа на вас. Може бути так, що в людині, до якої ви відчуваєте неприязнь є ті риси характери, які притаманні й вам. Ви їх помічаєте і це вас дратує. Таке явище називається проекцією. Через неї ця риса характеру гіперболізується і здається збільшеною в кілька разів.

- Ви хочете бути схожим на людину. Ви можете заходити в профіль неприємної вам людини, тому що підсвідомо хочете бути схожим на неї. Ви хочете займатися тим, чим і вона, і жити тим життям, яке є у неї. Але поки ви не отримали цього і вас це сильно дратує.

- Людина не схожа на вас. Неприязнь можуть викликати люди, які не поділяють вашу життєву "єдино правильну" позицію. А протилежна думка завжди викликає інтерес.

- Ви залежна особистість. У людини, яка живе активним повноцінним життям, не вистачає часу на те, щоб стежити за іншими користувачами соціальної мережі. Надмірне спостереження за кимось може вказувати на те, що у вас з'явилася залежність. Дослідження доводять, що люди часто прив'язуються до тих, кого зневажають або недолюблюють.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, скільки часу люди витрачають на соцмережі.