Головна Новини Дозвілля психологія Як говорити з дитиною про катастрофи
commentss НОВИНИ Всі новини

Як говорити з дитиною про катастрофи

Коли відбувається стихійне лихо, це може серйозно вплинути на дитину. Не має значення, чи є ця подія природною (повінь або пожежа) або антропогенною (шкільна стрілянина або бунт) - це підриває глибоку потребу дитини бачити світ в якості безпечного і передбачуваного місця

11 грудня 2020, 14:57
Поділіться публікацією:


Як говорити з дитиною про катастрофи

Фото: rebenok.mirtesen

Одна з кращих речей, які ви можете зробити, щоб придушити занепокоєння дитини — обмежити вплив на неї страшних і повторюваних зображень на ТВ і в Інтернеті. Повторювані випуски новин підсилюють стрес дитини і навіть лякають її думкою про те, що лиха трапляються знову і знову. Слідкуйте за невербальними ознаками занепокоєння, такими як порушення сну, сердиті або сумні малюнки, замкнутість або агресивна поведінка щодо інших дітей.

Пікові роки уразливості від психологічної травми становлять від 6 до 10 років, саме в цьому віці діти мають більш незалежний доступ до інформації поза домом.

Що робити?

Відповідайте коротко та обнадійливо. Дитина може ставити питання, які стосується тільки поточної ситуації, наприклад: "Що відбувається, коли ми вмираємо?" Ви можете використовувати такі питання як плацдарм, щоб говорити про смерть, але в цьому випадку основна турбота дитини швидше за все звучить як: "Я в безпеці?". Заспокойте свою дитину, поясніть, що вона та решта родини знаходяться в безпеці.

Пам'ятайте, що почуття дитини — реальні, і вона повинна вміти їх висловлювати. Ви можете сказати: "Я знаю, що ти турбуєшся, тому що ти так багато чуєш про цю повінь. На щастя, в нашій місцевості не може трапитися повені, і ніяка вода не загрожує нашому дому".

Скажіть дитині, що дорослі роблять все необхідне, щоб люди були у безпеці. Поговоріть про те, як всі — від президента до військовослужбовців та місцевої поліції — працюють над тим, щоб захистити нас і найшвидше впоратися зі стихійними лихами. Якщо ваша дитина надмірно стурбована поточною ситуацією, забезпечте їй додаткові обійми та поцілунки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини