Як розпізнати зіпсовані яйця: важливі поради, що убережуть від отруєння

Як перевірити свіжість яєць в домашніх умовах.

Яйця вважаються одним із найпоживніших продуктів, які містять білок, вітаміни та корисні жири. Водночас вони можуть стати джерело потенційної небезпеки. Навіть одне яйце може стати причиною серйозного харчового отруєння, тому слід знати, як розпізнати зіпсовані яйця.

Термін придатності та зберігання

Завжди варто перевірити дату придатності на упаковці. Хоча яйця можуть залишатися свіжими ще кілька днів після закінчення офіційного строку, це не гарантія безпеки. Також варто зберігати яйця слід у холодильнику, у закритій упаковці.

Увага до стану шкаралупи

Однією з ознак непридатності яєць може виявитися пошкоджена шкаралупа. Саме вона створює природний бар'єр, що захищає яйце від зовнішнього середовища. Якщо вона тріснула, повітря і мікроорганізми безперешкодно проникають усередину. Якщо ви не знаєте, коли саме з’явилася тріщина, ризик споживання такого продукту суттєво зростає.

Ще одна ознака зіпсованого яйця - це слизовий наліт на поверхні шкаралупи. Він часто свідчить про бактеріальне забруднення. Те саме стосується темного осаду чи плям, які можуть бути ознакою цвілі або грибкової інфекції. Шкаралупа якісного яйця має бути чистою, сухою й однорідною за кольором.

Колір білка

Ще одним сигналом про небезпеку може бути незвичний колір яєчного білка. Якщо він набуває перламутрового чи рожевого відтінку, це може свідчити про зараження бактеріями роду Pseudomonas. Таке яйце вживати категорично не рекомендується, адже воно може викликати серйозне харчове отруєння.

Тести на свіжість яєць

Існує кілька простих способів перевірити яйце на свіжість вдома. Наприклад, тест у склянці з водою. Свіже яйце тоне, тоді як зіпсоване спливає на поверхню. Ще одна перевірка - акуратно потрясіть яйце біля вуха. Якщо ви чуєте хлюпаючий звук, ймовірно, внутрішній вміст зруйнувався, і таке яйце краще не вживати.

Недбале ставлення до перевірки якості яєць може обернутися не лише легким дискомфортом, а й госпіталізацією. Зокрема, сальмонельоз залишається однією з найбільш розповсюджених бактеріальних інфекцій, що передається через зіпсовані яйця.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, як пофарбувати яйця на Великдень і здивувати всіх космічними крашанками.

Також "Коментарі" писали, що американці почали їсти яйця, які раніше вживалися лише, як корм для тварин.