ПЦУ прокоментували міфи про "нещасливу" П'ятницю 13-го

Параскаведекатріафобія: ПЦУ роз'яснює походження страху перед П'ятницею 13-м

У Православній церкві України заявляють: П'ятниця 13-та – це лише дата в календарі, яка не має підстав для страху чи занепокоєння. Наукова назва такої фобії - параскаведекатріафобія, але, за словами представників церкви, страх перед цим днем запозичений із культури кіно та літератури і не має коріння в українській духовній традиції.

"Це всього лише забобон, який свідчить про слабкість віри та невпевненість у собі," - йдеться в офіційному коментарі ПЦУ.

Представники церкви наголошують, що жодні дні чи числа не мають магічних властивостей і не впливають на наше життя більше, ніж ми дозволяємо їм.

"Ми самі робимо дні "хорошими" або "поганими". І якщо захотіти, то і п'ятницю 13-те можна зробити щасливим та корисним днем", - додають у ПЦУ.

Історично страх перед цим днем пов'язують із низкою міфів та легенд, включаючи міф про страту вождів ордена лицарів-тамплієрів саме у п'ятницю 13-го, а також скандинавський міф, у якому 13-й бог Локі влаштував убивство бога радості Бальдра. Проте в ПЦУ зазначають, що такі історії не мають підтвердження у біблійних чи християнських текстах.

Ще один поширений міф пов'язують з уявленням про "нещасливе" число 13, яке іноді "прив'язують" до образу Юди, зрадника Ісуса Христа, який нібито був тринадцятим учасником на Таємній вечорі. Однак, як уточнюють у ПЦУ, навіть у цьому контексті немає точних даних, хто саме був 13-м на вечорі, і такі аргументи не мають вагомих підстав.

“Тому немає ніякої містики ні в п'ятому дні тижня (а раніше він вважався шостим, тому що відлік починався з неділі), ні в числі 13. Людина, а не числа, керує її життям. Людина вільна у своєму виборі. Він вирішує, як вчинити в кожній конкретній ситуації, і цим робить собі та іншим день або сприятливим та корисним, або невдалим та неблагополучним. Тому не бійтеся чисел і тим більше не піддавайтеся забобонам”, - написали у ПЦУ.