Як правильно зберігати хліб, щоб не з'явилася цвіль

Експерти розповіли, як зберігати хліб, щоб він довше залишався свіжим і смачним: кілька порад

Одним з найпопулярніших продуктів у світі є хліб. Але єдиний мінус полягає в тому, що цей продукт швидко псується. Як зберегти хліб свіжим і смачним якомога довше?

Експерти розповіли, що через неправильні умови зберігання часто доводиться викидати цілі батони. При цьому, потрібно пам'ятати, що домашня випічка зберігається менше "магазинної", оскільки в ній немає консервантів і різних добавок.

Хліб дуже швидко черствіє через те, що втрачає багато вологи й в ньому починають відбуватися хімічні реакції. Борошно, яке використовується для випікання більшості видів хліба, містить молекули крохмалю, які утворюють кристалічну структуру. У процесі випікання при додаванні води ця структура порушується, що і дозволяє тісту поглинути воду. Таким чином "жорсткі" молекули крохмалю стають більше схожими на гель, а хліб набуває пишну, ніздрювату структуру.

Коли продукт охолоджується, то вода залишає крохмаль. В результаті утворюються тверді кристали крохмалю, завдяки яким хліб стає сухим і хрустким.

Щоб продукт довго залишався свіжим і смачним, експерти рекомендують зберігати його при кімнатній температурі, а не в холодильнику, тому що холод лише прискорює процес черствіння. Найкраще залишати хліб в герметичному боксі (хлібниці). Якщо у вас немає такого пристосування, тоді використовуйте пластиковий контейнер або комору. Крім цього, свіжість цілого (розрізаного) батона можна зберегти, відрізаючи перший шматок ні з кінця, а з середини.

Нагадаємо, дієтолог Марія Черняєва зазначила, що за складом свіжоспечений хліб відрізняється від того, який трохи полежав. У ньому більше кислотності, тому він складно перетравлюється, а його вживання може зашкодити травленню.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що чорний хліб безпечний для людей, які страждають на цукровий діабет, тому що він уповільнює зростання рівня глюкози в крові. Але за словами дієтолога, сучасні виробники йдуть на обман, додаючи в хліб різні барвники та шкідливі хімічні добавки, які підсилюють смак і при цьому загрожують підвищенням цукру в організмі.