Як правильно обрати курячі яйця: покупцям дали поради

Українців попередили про недобросовісних продавців

До покупки курячих яєць варто підходити серйозно, оскільки вибір битих або брудних яєць несе в собі серйозний ризик для здоров'я споживачів. Також необхідно звертати підвищену увагу на їхнє маркування. Про це розповіла експерт з якості та безпеки харчових продуктів Марія Янчик в ефірі телепрограми "Споживач має право" на телеканалі "Україна 24".

"Яйця зберігаються до 25 діб за температури від 0 до 20 градусів. Я обов'язково дивлюся на цілісність яєць, пошкоджені - це прямий шлях до патогенної мікрофлори. Якщо яйця брудні - це збільшує ризик зараження сальмонельозом", - розповіла фахівець.

Експерт зазначила, що не можна вживати в їжу прострочені яйця і з пошкодженою шкаралупою:

"Розбиті яйця, які продають "на розлив", теж не можна купувати. Уявіть собі - воно там розбите знаходиться, хтось чхнув випадково ... Навколо стільки мікрофлори, все туди потрапляє і розмножується...", - сказала Янчик.

Експерт зазначила, що зустрічаються випадки, коли недобросовісні продавці забирають маркування на продукті, щоб приховати терміни реалізації. Однак, за словами фахівця, кожен споживач має право вимагати дату фасування або кінцевого терміну споживання.

Раніше портал "Коментарі" писав, що за словами голови Держпродспоживслужби Владислави Магалецької, молоко і молочні продукти є лідерами серед продуктів-фальсифікатів на українському ринку. Особливо часто підробляють вершкове масло, при цьому найбільш поширеним порушенням під час виробництва продукту називають присутність жирів немолочного походження. На другому місці - невідповідність маркування.