ТОП-10 способів врятувати продукти, які зіпсувалися

Не завжди їжу, яка зіпсувалася, потрібно викидати, бо за допомогою нескладних прийомів продуктам можна дати друге життя

Іноді харчові продукти занадто швидко набувають неапетитного вигляду або зазнають неприємних змін. Але не варто поспішати відправляти потемнілі фрукти або зачерствілий хліб в урну. Список корисних лайфхаків, які вбережуть вас від марнотратства, опублікував портал Food in my room.

Якщо банани трохи потемніли, то використовуйте їх для приготування різної випічки, освіжаючих коктейлів або смузі. Також можна зробити морозиво: перебити банани блендером і відправити в морозилку.

Зіпсовані цитруси - апельсини, мандарини або лимони - відмінно підійдуть для ароматної начинки курки. Зріжте зіпсовані ділянки фруктів і використовуйте м'якоть для виготовлення соку, а цедру - випічки. Крім того, цитрус, що зіпсувався, може стати побутовим засобом. Додайте до половини лимона дрібку солі й отримаєте очищаючий засіб. Наприклад, він може впоратися з брудною решіткою для гриля.

Коричневі плями на яблуках і грушах не привід відправляти фрукти в урну. Зріжте потемнілі ділянки, а із залишку приготуйте пюре. Їм можна доповнити вівсянку або ж зробити з пюре начинку для випічки, а також соус. Також є варіант підготувати сушки: наріжте фрукти кільцями і замочіть в цукровій воді на добу, потім розкладіть на деко і сушіть при температурі 60 градусів 6-8 годин. Ласощі стануть доповненням до каш.

Ягоди не першої свіжості врятує заморозка. Промийте ягоди і відправте в морозилку. Потім ви зможете використовувати ягоди для приготування випічки, соусів або коктейлів круглий рік.

Зелень має властивість швидко псуватися, але трави також можуть послужити, якщо їх правильно заморозити. Подрібніть зіпсовану зелень в блендері, додайте трохи оливкового масла і спеції. Потім заповніть отриманою сумішшю формочки для льоду. Ось такі заготовки можна додавати взимку в перші страви, соуси і маринади. Або ж приготуйте незвичайний паштет: змішайте заготовки зелені з вершковим маслом.

Хліб теж може швидко зіпсуватися, а от викидати його рука не піднімається. Щоб дати йому друге життя, проверніть таку махінацію: збризніть хліб водою, загорніть у фольгу і поставте в розігріту духовку на 10 хвилин. Хліб знову стане хрустким і м'яким. Або ж зробіть з черствого хліба панірувальні сухарі, грінки, пряні сухарики для салатів. Крім того, є ще один варіант: вичистіть з хліба м'якуш і в отримані кошички додайте фарш і сир, запечіть масу в духовці й отримаєте оригінальну закуску до обіду.

Овочі, наприклад, перець, огірки, морква або редис, які трохи попсувалися, також можуть знадобиться в кулінарії. Обріжте зіпсовані місця, наріжте овочі невеликими скибочками, додайте спеції та поставте маринуватися в складі з білого оцту, цукру і солі. Через шість годин ви отримаєте ароматні мариновані овочі. А ось зіпсовані помідори відмінно зійдуть для приготування італійського соусу. Зріжте з помідор погані частини, побланшуйте і перебийте в пюре. Потім додайте в масу італійські трави.

Молоко в зіпсованому вигляді і зовсім дає, де розгулятися фантазії. З кислого молока ви можете приготувати млинці або оладки. Також з нього виходить відмінний домашній сир, а ось він точно стане в нагоді в кулінарному процесі.

Прострочена сметана може стати основою для тесту на оладки, торти, пиріжки та кекси. Не турбуйтеся, кислуватого смаку не буде - він йде при термообробці.

Твердий сир зазвичай "атакують" наліт і плями цвілі. Але врятувати можна і такий продукт. Тому як в сирах типу Чеддер і Пармезан цвіль не здатна проникати всередину, а значить - продукт не стає шкідливим. Зріжте пошкоджену ділянку і використовуйте інгредієнт для приготування страв. Крім того, ви можете подрібнити сир за допомогою терки і додавати до гарячих страв.

Раніше ми розповіли, які способи допоможуть визначити якість продуктів.