5 порад, як пити вино без похмілля

Сильний головний біль, розлад шлунку та загальне нездужання - справедлива ціна після ночі надмірного вживання алкоголю. Але в інші дні ви запитуєте себе, чому відчуваєте себе настільки погано після всього пари келихів вина.


Ні для кого не секрет, що винне похмілля іноді може бути набагато гірше, ніж після віскі або текіли. Чому так відбувається? Поряд зі звичайними факторами похмілля - зневодненням і виснаженням організму - вино також має інші властивості, що викликають похмілля. Частково це пов'язано із вмістом в червоному вині високого рівня конгенерів (токсичний побічний продукт ферментованого спирту), а також цукру і сульфітів. Очевидно, єдиний спосіб не отримати похмілля - пити помірно або не пити зовсім, але є декілька хитрощів, що дозволяють мінімізувати побічні ефекти від випитого вина.

Правильно харчуйтеся

Ваша мама мала рацію, коли говорила, що не варто пити натщесерце. З'їжте повноцінний обід з вуглеводами та білками, адже вони сповільнюють засвоєння алкоголю. Також намагайтеся уникати гострої і кислої їжі - в поєднанні з декількома келихами вина ці продукти майже гарантовано викличуть у вас біль в животі на наступний ранок.

Чим менше - тим краще

Хороший спосіб запобігти похмілля - віддати перевагу вину з більш низьким вмістом алкоголю й меншим вмістом цукру. Ідеальний варіант - це сухе вино з вмістом алкоголю менш як 13%. Що стосується цукру, зверніть увагу на регіон, з якого родом виноград. Наприклад, французи дотримуються більш строгих стандартів, що контролюють рівень цукру у вині, тому французькі вина, як правило, більш сухі.

Органічні вина

Ви, мабуть, чули про сульфіти та їх зв'язок із сильними головними болями. Сульфіти природним чином присутні в винах (особливо в червоних сортах), їх іноді додають в пляшки, щоб продовжити термін зберігання напою. Насправді сульфіти не завжди є винуватцями сильного похмілля, але можуть викликати такі реакції, як свербіж шкіри та біль у животі. На жаль, виноробні не зобов'язані повідомляти про рівень сульфітів в своїх напоях, тому намагайтеся купувати вино, сертифіковане як органічне - ці виробники дотримуються більш суворих стандартів, тому використовують у своєму виробництві значно менше сульфітів.

Читайте етикетку

Якщо червоне вино являє собою "купаж", а на етикетці не зазначені сорти винограду, які використовуються в купажі, залиште таку пляшку далі стояти на полиці. Те ж саме стосується і регіону. Якщо етикетка каже, що вино з країни або штату, але не прив'язує виноград до конкретного місця або назви, швидше за все, це вино масового виробництва з великою кількістю доданого цукру й сульфітів.

Пийте більше води

Незалежно від того, що ви п'єте, пам'ятайте, що вода - ваш вірний супутник. Якщо ви збираєтеся пропустити кілька келихів вина за вечерею, випийте пару додаткових склянок води протягом дня - ви обов'язково відчуєте різницю на наступний ранок.