Експерти пояснили, чому цибуля змушує нас плакати і як цього уникнути

Цей механізм розвивався як спосіб для рослини захистити себе від пошкоджень

Цибуля відома тим, що змушує нас плакати, коли ми її нарізаємо. Коли цибулю розрізають, фермент, який називається аліназа, вивільняється з пошкоджених клітин, перетворюючи амінокислоту аліїн (амінокислоту, якої немає в білках) на речовину під назвою аліцин. Аліцин надзвичайно летючий, щвидко рухається, досягає мембрани наших очей і дратує їх. У відповідь наші очі виділяють сльози, щоб змити аліцин, тому ми починаємо плакати. Про це повідомляє Food52.

Є кілька способів уникнути сліз під час нарізання цибулі: або зменшіть активність ферменту, або прикрийте очі захисними окулярами або іншим герметичним захисним спорядженням.

Оскільки вироблення аліцину є ферментозалежною реакцією, дуже корисно знати оптимальні умови, за яких цей фермент працює. Усі ферменти потребують певних умов навколишнього середовища, щоб вони могли виконувати свою роботу в міру своїх можливостей. У випадку ферменту алінази оптимальний pH є близьким до нейтрального (нейтральний pH становить 7,0, оптимальний pH для функціонування аліцину — 7,5), а оптимальна температура — 104 градуси за Фаренгейтом.Таким чином, створення несприятливих умов для ферменту може допомогти позбутися сліз під час нарізання цибулі.

Додавання кислоти, наприклад лимонної кислоти або оцту, або лужного інгредієнта, наприклад харчової соди, змінить рН достатньо, щоб знищити здатність ферменту функціонувати. Ці кислоти перешкоджають ферментам виконувати свою роботу (не в змозі добре зв’язувати алліїн, не можуть перетворити його в аліцин), а ферменти, як самі білки, втрачають форму і денатуруються.

Оскільки температура також важлива для здатності алінази функціонувати, охолодження цибулі в морозильній камері протягом 30-45 хвилин або принаймні двох годин у холодильнику допомагає зменшити ефект розриву .

Третій варіант – закрити будь-який потік повітря або звести його до мінімуму. Окуляри допомагають досягти цього, тому дуже популярні серед кухарів.

Як повідомляли раніше "Коментарі", дієтолог розповіла, який фрукт знижує ризик виникнення раку.