Вчені розповіли, як дефіцит сну може вплинути на вашу ходьбу

Вчені помітили, що нестача сну у людей, яким не давали нормально висипатися, спричинила певні порушення.

Вчені не втомлюються виявляти дедалі нові наслідки дефіциту сну. Одне дослідження показало, що ваша ходьба – не автоматичний процес. І найцікавіше, що на неї може вплинути відсутність достатньої кількості сну. У своїй спільній роботі дослідники Массачусетського технологічного інституту та Університету Сан-Паулу в Бразилії дійшли висновку, що нестача сну певним чином змінює людині ходу, пише Medikforum. Такий висновок було зроблено після експерименту за участю групи студентів. Зокрема, недосипання робить ходу повільніше в її темпі, і людина починає, як то кажуть, тягнути ноги.

Вчені зауважили, що нестача сну у людей, яким не давали нормально висипатися, викликала певні порушення. Коли їх просили робити кроки відповідно до ударів метронома, учасники, позбавлені сну, робили набагато більше помилок.

Нагадаємо, лож є невід'ємною складовою людського існування. Але мало хто замислюється над тим, як брехня позначається на нашому фізичному та психологічному стані. Американські вчені в ході дослідження з'ясували, що у людей, які регулярно говорять неправду, ризик серцевих захворювань на 30% вищий, ніж у інших. В іншому дослідженні вчені визначили, що у брехунів можуть з'явитися головні болі та погіршитися самопочуття. Фахівці з Університету Нотр-Дам (США) щотижня перевіряли сотню людей на детекторі брехні. Важливою умовою було те, що половині учасників дозволялося іноді говорити брехню.

З'ясувалося, що учасники, у яких прилад жодного разу не сумнівався, за підсумками демонстрували значно кращий стан здоров'я. Ті, хто говорив тільки правду, не тільки втратили головний біль, але ще й відчували менше стресу і краще спали. Але це ще не все. Вчені попереджають, що є ще небезпечніші захворювання, які можуть виникати у тих, хто часто бреше.