Лікарі довели зв'язок переломів і раціону людини

За 20 років дослідження цього питання проаналізували дані приблизно 55 тисяч добровольців

В рамках дослідження обстежили людей, які дотримуються різного харчування.

Британські вчені з Оксфордського університету вивчили і проаналізували різні раціони та встановили зв'язок між їжею і переломами. Дослідники поділили всіх добровольців на 3 групи:

• Пескетаріанці - люди, які не їдять м'ясо, але вживають рибу і морепродукти.

• Вегани - люди, які відмовляються від споживання всіх видів м'яса, молока, яєць, меду, а також інших речовин і добавок, вироблених з використанням тварин (таких, як желатин або кармін).

• Вегетаріанці - люди, які харчуються рослинною і молочною їжею, з відмовою від м'ясної їжі та їжі тваринного походження включаючи м'ясо птиці, рибу і морепродукти, яйця.

• Люди, які їдять м'ясо.

Пескетаріанці, вегани і вегетаріанці приблизно на 43% більше схильні отримати переломи, ніж інші. Прихильники веганства були більше схильні до травм і переломів кісток, ніж люди, які постійно включають м'ясо у свій раціон. У них фіксується переломи шийки стегна частіше на 2,3 раза частіше, ніж в інших. Крім шийки стегна, прихильники рослинного раціону в 1,5-2 рази частіше ламали кінцівки. Важливо відзначити, що зап'ястя усі піддослідні травмували з однаковою частотою.

Якщо розглядати переломи щиколоток і рук, то пескетаріанці на 20-30% рідше їх ламали, ніж люди з м'ясним і рослинним раціоном. Можливо це результат вживання морепродуктів. Також пескетаріанци рідше страждали ожирінням.

За 20 років дослідження цього питання, в загальній сумі проаналізовано дані приблизно 55 тисяч добровольців, половина з яких м'ясоїди. За цей час лікарі відзначили 4000 переломів.

Нагадаємо, раніше видавництво "Коментарі" писали про харчування, яке здатне збільшити розвиток мозку.