Як допомогти дитині завести друзів

Побудова дружніх відносин може здаватися кам'янистим шляхом для дітей дошкільного та шкільного віку, але ви можете допомогти вашій дитині вибудувати міцну дружбу з іншими дітками


Більшість 3-4-річних дітей ще не вміють дружити й не знають - як це бути хорошим другом. У цьому віці друзі відкрито висловлюють свої емоції, хочуть грати разом, але вони також стверджують зворотне, і часто ображають один одного.

Розмова про почуття

У цьому віці діти починають розуміти, що в інших людей є думки та почуття, які можуть відрізнятися від їх власних. Ця нова здатність означає, що дошкільнята вже в змозі піклуватися і втішити друга. Дослідження показали, що коли батьки обговорюють емоції з дітьми в реальному житті, в книгах і фільмах, малюки краще схоплюють і уявляють собі чужу точку зору. Такий навик і є основою для дружби.

Влаштуйте спільну прогулянку

Спільна гра дає дітям можливість практикувати дружні стосунки. Щоб допомогти малюкові налагодити дружбу, запросіть маму іншої дитини на спільну прогулянку.

Тренуйте дружелюбність у дитини

Хоча дітки з віком стають все більш чуйними, вони іноді можуть бути налаштовані дуже вороже. Малюки схильні вважати, що інші діти думають так само, як і вони - хочуть ту ж іграшку, кататися на цій гойдалці та ін. Заохочуйте дитину вітати друзів, кажучи їм "спасибі" і "будь ласка", пригощати інших малюків і ділитися своїми іграшками. Пояснюйте малюкові, як відчуває себе інша дитина при різних обставинах. Запитуйте: "Що ти можеш зробити, щоб допомогти йому відчувати себе краще?"