Психолог назвав 6 фраз, які ніколи не можна говорити дитині

Дитячий психолог пояснює прихований сенс найпопулярніших фраз, які говорять всі батьки своїм дітям

Виключення цих слів з вашого лексикону допоможе дитині зміцнити віру в себе і забезпечить йому щасливе майбутнє.

"Я піду, а ти залишишся!"

"Такі слова з вуст мами - в справжнісінькому сенсі є потрясінням для малюка, - каже дитячий і сімейний психолог Анастасія Бірюкова, - в цей момент дитина, слухаючи вас, відчуває паніку, занепокоєння і страх. Напевно, жодна мама в усвідомленому стані ніколи не буде загрожувати своєму малюкові".

В першу чергу заспокойте себе, а потім домовтеся з дитиною про те, куди і як ви підете далі, або у що будете одягатися, що будете робити і т.д., але ніколи не погрожуйте малюкові!

"Я працюю заради тебе!"

Дана фраза має два формулювання:

· "Я працюю заради тебе, щоб у тебе все було!

· "Собі не куплю - все заради тебе!"

Пам'ятайте, що такі жертви ніколи не будуть оцінені вашою дитиною. Перше, що подумає ваша дитина: "Не треба". Якщо ви хочете пояснити малюкові, чому і навіщо працюєте, спробуйте сказати: "Я працюю, тому що мені це подобається. Ти ж хочеш, щоб твоя мама була щасливою?"

"Ти поганий!"

"Діти сприймають слова, сказані батьками, буквально, - каже Анастасія, - ви можете не вкласти у цю фразу ніякого злого умислу, але дитина подумає, що з нею щось не так".

У свідомості малюка, коли він чує подібну фразу, відбувається наступне - всі нормальні, а я не такий як усі, я не гідний любові і не заслуговую уваги, і весь цей світ не для мене.

"Ти не такий, як ...!"

Ця фраза - порівняння, коли ми своїх дітей і їх успіхи порівнюємо з кимось, наприклад: "Вася краще тебе вчиться з математики". У цей момент ваш син або дочка ніяк не планує стати краще Васі, а зовсім навпаки - дитина думає: "Якщо навіть батьки мене у зв'язку з цим не люблять, тоді я і зовсім перестану вчити цю математику!" Любіть своїх дітей такими, якими вони є - завдяки вашій любові і вірі в них вони будуть розвивати свої здібності і вдосконалюватися!

"Зроби це, куплю те"

Дана фраза - мотивація для дитини. Існує два види мотивації - коротка: "Ти щось робиш, і я за це тобі щось купую" і внутрішня мотивація, коли людина мотивує себе сама: "Я роблю це, тому що мені це подобається". Не привчайте свою дитину до короткого повідка, тому що вам доведеться робити це все життя, підганяючи дитину, мотивуючи її до конкретних дій і обіцяючи винагороду. Пам'ятайте, що ті діти, які вміють мотивувати себе самі зсередини, стають реалізованими та успішними людьми.

"Ти втомився?"

Запитайте себе, від чого повинен втомитися ваш малюк - від життя? від гри? від забав? від того, що він бігає?

Раніше "Коментарі" писали про те, що дитячий психолог дав відповіді на найпопулярніші питання про смерть, які ставлять діти.