Підтримка соціального та емоційного розвитку підлітка

Кілька порад, які допоможуть вам підтримати соціальний та емоційний розвиток вашої дитини в перехідному віці


Будьте зразком для наслідування для формування і підтримки позитивних відносин - зі своїми друзями, дітьми, членами сім'ї та колегами. Ваша дитина буде вчитися будувати відносини, в яких є повага, співпереживання і позитивні способи вирішення конфліктів.

Зустріньтеся з друзями своєї дитини та запросіть їх додому. Це допоможе вам підтримувати зв'язок з соціальними відносинами вашої дитини. Також ви зрозумієте, наскільки важливі друзі для почуття власної гідності дитини. Якщо вас турбує вибір друзів вашого підлітка, надайте йому м'яке і послідовне керівництво.

Слухайте свою дитину. Якщо ваша дитина хоче поговорити, зупиніться і дайте їй можливість повністю заволодіти вашою увагою. Якщо ви дуже зайняті, назвіть дитині певний час, коли зможете її вислухати. Поважайте почуття своєї дитини та намагайтеся зрозуміти їх перспективу. Наприклад: "Схоже, ти відчуваєш себе спустошеним, тому що не можеш піти на вечірку в четвер увечері".

Будьте відвертими та відкритими у своїх почуттях. Зокрема, розкажіть своїй дитині, як ви себе почуваєте, коли вона поводить себе певним чином. Наприклад: "Я була дуже рада, коли ти запросив мене в школу". Це допомагає підлітку навчитися читати та реагувати на емоції. Він також моделює позитивні і конструктивні способи спілкування з іншими людьми.

Поговоріть з вашою дитиною про взаємини, секс і сексуальність. Дізнайтеся, що знає ваша дитина. Виправте будь-яку дезінформацію і дайте реальні факти. Використовуйте бесіду як шанс обговорити відповідну сексуальну поведінку і моральні цінності. Обов'язково дайте своїй дитині зрозуміти, що ви готові говорити з нею на будь-які, навіть самі незручні, теми.

Зосередьтеся на нефізичному. Підлітки часто сором'язливі і стурбовані своїм тілом і зовнішністю. Тому зміцніть позитивні аспекти соціального та емоційного розвитку вашої дитини. Наприклад, ви могли б похвалити її за те, що вона хороший друг, або за широке коло інтересів, або за те, що дитина добре вчиться в школі й так далі.

Раніше "Коментарі" писали, які підлітки рідше страждають від депресій.