Головна Новини Дозвілля діти Опіки: лікування та профілактика
commentss НОВИНИ Всі новини

Опіки: лікування та профілактика

Яку першу допомогу необхідно надати в домашніх умовах, а коли потрібно відразу звернутися до лікаря

14 грудня 2020, 14:48
Поділіться публікацією:


Опіки: лікування та профілактика

Фото: youtube

Перша допомога дитині при опіку

В першу чергу усуньте дитину від джерела опіку. Якщо одяг дитини горить, затушіть полум'я рушником, ковдрою або будь-якою іншою річчю. Перевірте дихання дитини. Якщо вона не дихає, попросіть кого-небудь подзвонити в швидку допомогу, поки ви робите штучне дихання. Якщо ви наодинці зі своєю дитиною, робіть штучне дихання протягом двох хвилин, потім зателефонуйте в швидку допомогу. Якщо ваша дитина дихає, зателефонуйте у невідкладну допомогу або самостійно відвезіть дитину до найближчого відділення. Помістіть чисту стерильну тканину поверх ураженої області (якщо це можливо), але не намагайтеся самостійно лікувати серйозні опіки.

Лікування опіку в домашніх умовах  

Швидко охолодіть уражену область, зануривши її в прохолодну воду або використовуючи холодні компреси протягом 10-15 хвилин. Висушіть область чистим рушником і накрийте стерильною пов'язкою. Якщо після опіку на шкірі з'являються пухирі, нанесіть антисептичну мазь і нещільно покрийте область чистою пов'язкою. Ніколи не намагайтеся лопнути пухир, тому, що це важлива частина процесу загоєння шкіри. Не слід наносити на опік масло, жир або лосьйон! І не використовуйте лід, який може ще більше пошкодити шкіру.

Хімічний опік

Опіки від лугу, кислоти або інших агресивних хімікатів зовні можуть нагадувати сонячний опік. Видаліть одяг вашої дитини, розрізавши його ножицями (якщо це необхідно), щоб не забруднити інші частини тіла хімічною речовиною. Промийте уражені ділянки шкіри прохолодною проточною водою не менше 15 хвилин. Не наносіть ніяких лосьйонів або мазей, просто оберніть область сухою стерильною пов'язкою. Якщо хімічний опік проник у шкіру, викликавши опік другого ступеня, відведіть малюка до лікаря. Також дитині необхідно медичне обстеження, якщо уражена область понад 5 сантиметрів в діаметрі, або опік знаходиться на обличчі, руках, ногах або у паховій області.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини