Головна Новини Дозвілля саморозвиток Шість вправ для тренування мозку від Стіва Джобса
commentss НОВИНИ Всі новини

Шість вправ для тренування мозку від Стіва Джобса

Стів Джобс - людина, яка змінила світ, протягом багатьох років практикував медитацію усвідомленості. Вона допомагала йому знімати стрес, прояснювати розум і розвивати креативність

7 жовтня 2020, 12:57 comments2360
Поділіться публікацією:

Якщо ви просто прослідкуєте за собою, то виявите, наскільки зайнятий і стурбований ваш розум. Спробувавши відмовитися від усіх проблем, ви зрозумієте, що це не так легко. І лише через якийсь час розум все ж заспокоїться, а вам відкриються найтонші речі. Загостриться інтуїція, проясниться бачення, ви зможете відчути себе в теперішньому моменті часу — тут і зараз. Приблизно так описував ефект від медитації Стів Джобс своєму біографу Волтер Айзексон — пише psychologies.ru.

Шість вправ для тренування мозку від Стіва Джобса

Фото: astrakhanfm.ru

Особливий вид медитації — медитація усвідомленості, бере свій початок в дзен-буддизмі та даосизмі. Джобс практикував її багато років. Про це свідчить журналіст і письменник Джеффрі Джеймс, який ще на початку 1990-х обговорював з Джобсом, як пов'язані дзен і програмування.

На сьогодні позитивний вплив медитації доведено нейронаукою, а такі корпорації, як Google, General Mills, Target і Ford, спеціально навчають своїх службовців приблизно того ж виду медитації, яку Джобс відкрив для себе десятиліття назад.

Ось кілька правил медитації від Стіва Джобса. Вони містять шість кроків:

Крок 1

Знайдіть для себе тихе відокремлене місце, займіть зручну позу, схрестивши ноги. Можна скористатися плоскою подушкою, щоб зменшити навантаження на спину. Почніть глибоко дихати.

Крок 2

Закрийте очі та прислухайтеся до думок, які витають в голові: робота, будинок... Не намагайтеся її зупинити, хоча б, не зараз, а просто спостерігайте, як ваш розум перебирає їх. Повторюйте цю вправу по 5 хвилин в день протягом тижня.

Крок 3

Не намагаючись втихомирити кружляння думок, спробуйте переключити увагу на ту частину вашого розуму, яка мислить спокійно і повільно. Тепер спостерігайте за навколишнім оточенням, не даючи оцінок, не шукаючи сенсу. Коли ви відкриєте очі — світ навколо здасться трохи іншим, новим і навіть частково дивним.

Крок 4

В міру того як ви почнете усвідомлювати свій "спокійний розум", попросіть його поступово пригальмовувати роботу думок. Це можна зробити за допомогою візуалізації — наприклад, уявіть, що ви повільно, не поспішаючи йдете дорогою...

Крок 5

Заспокоївши думки, продовжуйте зосереджувати увагу на "спокійному розумі". І тоді ваше дихання сповільниться, ви відчуєте вашу шкіру, течію крові всередині вас. Якщо ви відкриєте очі — світ навколо вас буде іншим і простішим. Скажімо, вікно стане просто прямокутником, наповненим світлом. Його не потрібно відкривати або закривати, лагодити або мити. Воно просто є — тут і зараз. Як і ви самі — тут і зараз.

Крок 6

Щоб досягти цього стану, потрібен якийсь час. Але якщо ви все робили правильно, то втратите відчуття часу, який минув з моменту, коли ви включили таймер, до моменту, коли він вимкнувся. Поступово, день за днем, збільшуйте тривалість медитації. Як не дивно, скільки б вона не тривала, ви не будете відчувати течії часу.

Навчившись медитувати, ви позбудетеся від стресу. Навіть якщо в житті виникнуть труднощі, вони навряд чи переростуть в серйозні хвилювання.

Ви будете добре спати — буде достатньо 2-3 секунд, щоб заснути.

Ваші думки придбають чіткість. Ви зможете тверезо оцінювати обстановку. Наприклад, Джеффрі Джеймсу, який практикував  медитацію, техніка усвідомленості допомогла уникнути руйнівних відносин в особистому житті та залишити роботу, через яку він відчував себе нещасним.

Раніше "Коментарі" писали про те,  як уникнути роздратування на чергову фразу продавця, а також підвищити продажі та кількість клієнтів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини