7 найоригінальніших маринадів для шашлику

Провести вихідні в компанії друзів, посмажити шашлики – це ті невеликі радощі, які заряджають на гарний настрій

Смажене на відкритому вогні м’ясо – це завжди смачно. М’ясо в оригінальному маринаді – подвійне задоволення. Цього разу обійдемося без пива, кефіру чи склянки лимонного соку. Час спробувати щось новеньке!

Майже всі маринади універсальні – підходять для свинини, яловичини, баранини і курки.

М’ятний маринад

Шашлику з таким тонким, пікантним ароматом ви ще не пробували.

1 кг м’яса

2 середні пучки м’яти

1 ст. л. приправи до шашлику

250 г цибулі

Сіль за смаком

М’ясо порізати крупними шматками, посолити, додати приправу до шашлику і гарно перемішати. Цибулю порізати кільцями. М’яту добре промити, висушити з допомогою паперових полотенець і трохи пом’яти, аби краще віддавала запах. На дно ємкості, в якій маринуватиметься м’ясо, викласти шар м’яти, зверху шар м’яса і шар цибулі. Чергувати шари, поки не закінчиться м’ясо. Верхній повинен бути з м’ятним. Маринувати мінімум 5 годин.

Маринад з джином

Недешевий, але дуже оригінальний маринад.

1 кг м’яса

0,5 скл. джину

2 ст. л. олії (бажано оливкової)

2 ст. л. розсолу з-під оливок

1 лайм

1 ст. л. дрібно порізаного імбирю

3 зубчики часнику

Сіль, спеції за смаком

Часник і імбир подрібнити, з лайма зняти цедру і вичавити сік, додати джин, олію, розсіл. М’ясо порізати на порційні шматочки, посолити, поперчити, додати маринад і гарно все перемішати. Маринувати 2 год в теплі або 8 – на холоді.

Маринад із солодкої газировки

Ні, це не буде надто солодко! Це буде надзвичайно смачно!

1 кг м’яса

2 скл. спрайту

1/3 скл. соєвого соусу

2 ст. л. коричневого цукру

1 ч. л. бальзамічного оцту

1 ч. л. соку лайму або лимону

Спеції за смаком

Зроби маринад з перерахованих інгредієнтів і залити м’ясо, нарізане на порційні шматочки. Додати спеції, перемішати. Поставити в холод на ніч.

Маринад з ківі

Такий маринад стане в нагоді перш за все у випадках, якщо раптом вирішили посмажити шашлик, а часу довго маринувати м’ясо немає – гості вже майже на порозі. Головне, щоб під рукою були ківі – вони містять ферменти, які здатні дуже швидко пом’якшити м’ясо.

1 кг м’яса

2 ківі

3 цибулини

1 скл. мінеральної води з газом

Сіль, спеції за смаком

Цибулю порізати кільцями, м’ясо – крупними шматочками, ківі подрібнити в блендері (якщо немає блендера, можна потерти на терці або розім’яти виделкою). М’ясо посолити, додати спеції, цибулю, кашку з ківі і залити мінералкою, щоб повністю покривала всі шматочки. Зверху придавити гнітом. Час маринування залежить від виду м’яса: курці вистачить навіть 20 хвилин, свинину досвідчені шефи радять тримати в маринаді 30 хвилин, баранину – 40, а яловичину – 1,5 години.

Томатний маринад

Цей маринад дуже добре пом’якшую м’ясо. А ще додає йому незвичного привабливого червонуватого відтінку.

1 кг м’яса

1 ст. л. приправи для шашлику

250 г цибулі

3 зубчики часнику

750 мл томатного соку

Сіль за смаком

М’ясо порізати крупники шматками, цибулю – кільцями, часник подрібнити через прес. Все змішати, посолити, додати приправу, залити томатним соком і ще раз перемішати. Маринувати протягом 8-10 годин.

Кавовий маринад

Два в одному – каву й шашлик – пробували? Спробуйте, це дуже смачно!

1 кг м’яса

300 г цибулі

4 ч.л. бальзамічного оцту

2 ч. л. діжонської гірчиці

4 ст. л. олії

400 мл заварної кави

Сіль, спеції за смаком

М’ясо нарізати шматочками, цибулю – кружечками. Добре перемішати м’ясо, сіль, спеції, оцет, гірчицю і олію. Додати заварену і охолоджену каву, ще раз добре перемішати. Зверху викласти цибулю. Маринувати в холодильнику не менше 5 годин.

Маринад з розсолом

Навіть жорстке м’ясо в такому маринаді буде надзвичайно м’яким і матиме пікантний присмак.

1 кг м’яса

2 цибулини

1 л розсолу (підійде і огірковий, і з помідорів)

Сіль, спеції за смаком

М’ясо нарізати на порційні шматочки, цибулю дуже дрібно порізати. Кожен шматочок натерти сіллю та спеціями, додати цибулю і гарно все пом’яти. Відставити на 30 хвилин в холодильник. Після цього залити розсолом (якщо він дуже солоний, потрібно додати трохи сильногазованої мінеральної води) і маринувати в холодному місці протягом 8-10 годин.