7 найоригінальніших маринадів для шашлику
Провести вихідні в компанії друзів, посмажити шашлики – це ті невеликі радощі, які заряджають на гарний настрій
Смажене на відкритому вогні м’ясо – це завжди смачно. М’ясо в оригінальному маринаді – подвійне задоволення. Цього разу обійдемося без пива, кефіру чи склянки лимонного соку. Час спробувати щось новеньке!
Майже всі маринади універсальні – підходять для свинини, яловичини, баранини і курки.
М’ятний маринад
Шашлику з таким тонким, пікантним ароматом ви ще не пробували.
1 кг м’яса
2 середні пучки м’яти
1 ст. л. приправи до шашлику
250 г цибулі
Сіль за смаком
М’ясо порізати крупними шматками, посолити, додати приправу до шашлику і гарно перемішати. Цибулю порізати кільцями. М’яту добре промити, висушити з допомогою паперових полотенець і трохи пом’яти, аби краще віддавала запах. На дно ємкості, в якій маринуватиметься м’ясо, викласти шар м’яти, зверху шар м’яса і шар цибулі. Чергувати шари, поки не закінчиться м’ясо. Верхній повинен бути з м’ятним. Маринувати мінімум 5 годин.
Маринад з джином
Недешевий, але дуже оригінальний маринад.
1 кг м’яса
0,5 скл. джину
2 ст. л. олії (бажано оливкової)
2 ст. л. розсолу з-під оливок
1 лайм
1 ст. л. дрібно порізаного імбирю
3 зубчики часнику
Сіль, спеції за смаком
Часник і імбир подрібнити, з лайма зняти цедру і вичавити сік, додати джин, олію, розсіл. М’ясо порізати на порційні шматочки, посолити, поперчити, додати маринад і гарно все перемішати. Маринувати 2 год в теплі або 8 – на холоді.
Маринад із солодкої газировки
Ні, це не буде надто солодко! Це буде надзвичайно смачно!
1 кг м’яса
2 скл. спрайту
1/3 скл. соєвого соусу
2 ст. л. коричневого цукру
1 ч. л. бальзамічного оцту
1 ч. л. соку лайму або лимону
Спеції за смаком
Зроби маринад з перерахованих інгредієнтів і залити м’ясо, нарізане на порційні шматочки. Додати спеції, перемішати. Поставити в холод на ніч.
Маринад з ківі
Такий маринад стане в нагоді перш за все у випадках, якщо раптом вирішили посмажити шашлик, а часу довго маринувати м’ясо немає – гості вже майже на порозі. Головне, щоб під рукою були ківі – вони містять ферменти, які здатні дуже швидко пом’якшити м’ясо.
1 кг м’яса
2 ківі
3 цибулини
1 скл. мінеральної води з газом
Сіль, спеції за смаком
Цибулю порізати кільцями, м’ясо – крупними шматочками, ківі подрібнити в блендері (якщо немає блендера, можна потерти на терці або розім’яти виделкою). М’ясо посолити, додати спеції, цибулю, кашку з ківі і залити мінералкою, щоб повністю покривала всі шматочки. Зверху придавити гнітом. Час маринування залежить від виду м’яса: курці вистачить навіть 20 хвилин, свинину досвідчені шефи радять тримати в маринаді 30 хвилин, баранину – 40, а яловичину – 1,5 години.
Томатний маринад
Цей маринад дуже добре пом’якшую м’ясо. А ще додає йому незвичного привабливого червонуватого відтінку.
1 кг м’яса
1 ст. л. приправи для шашлику
250 г цибулі
3 зубчики часнику
750 мл томатного соку
Сіль за смаком
М’ясо порізати крупники шматками, цибулю – кільцями, часник подрібнити через прес. Все змішати, посолити, додати приправу, залити томатним соком і ще раз перемішати. Маринувати протягом 8-10 годин.
Кавовий маринад
Два в одному – каву й шашлик – пробували? Спробуйте, це дуже смачно!
1 кг м’яса300 г цибулі
4 ч.л. бальзамічного оцту
2 ч. л. діжонської гірчиці
4 ст. л. олії
400 мл заварної кави
Сіль, спеції за смаком
М’ясо нарізати шматочками, цибулю – кружечками. Добре перемішати м’ясо, сіль, спеції, оцет, гірчицю і олію. Додати заварену і охолоджену каву, ще раз добре перемішати. Зверху викласти цибулю. Маринувати в холодильнику не менше 5 годин.
Маринад з розсолом
Навіть жорстке м’ясо в такому маринаді буде надзвичайно м’яким і матиме пікантний присмак.
1 кг м’яса
2 цибулини
1 л розсолу (підійде і огірковий, і з помідорів)
Сіль, спеції за смаком
М’ясо нарізати на порційні шматочки, цибулю дуже дрібно порізати. Кожен шматочок натерти сіллю та спеціями, додати цибулю і гарно все пом’яти. Відставити на 30 хвилин в холодильник. Після цього залити розсолом (якщо він дуже солоний, потрібно додати трохи сильногазованої мінеральної води) і маринувати в холодному місці протягом 8-10 годин.