Головна Новини Дозвілля психологія ТОП фраз батьків, які шкодять взаєминам із дитиною
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОП фраз батьків, які шкодять взаєминам із дитиною

Психолог вказала на чотири найпопулярніших ситуації, в яких батьки припускаються помилок

28 вересня 2020, 17:16
Поділіться публікацією:

Нерідко своїми словами батьки можуть порушити взаєморозуміння з дитиною. Психолог Ганна Луньова розповіла про чотири популярні ситуації, коли старші припускаються помилок в спілкуванні з дітлахами, передає "24 канал".

ТОП фраз батьків, які шкодять взаєминам із дитиною

Ситуація №1: втрата або поломка іграшки

Батьки часто говорять засмученому чаду так: "Ну припини, заспокойся, ми тобі купимо нову машину!", "Не переживай! У тебе їх ще 150!", "Я тобі казала бути обережніше!". Однак замість того, щоб швидко заспокоїтися, дитина чує наступне: "Мої почуття не важливі, то, що мені подобається, не сприймають серйозно. Я — винен. Я поганий". Тому психолог рекомендує батькам вимовляти подібне: "Я бачу, наскільки ти сумуєш через свою улюблену іграшку! Розумію, як тобі зараз важко. Часто так буває, коли ми щось втрачаємо, або ламається дорога для нас річ, і всі тоді відчувають смуток, а часто навіть горе! Ми спробуємо її знайти / відремонтувати / купити схожу. Але я розумію, що вона не замінить цю". Висловіть співчуття, адже для дитини в цьому віці будь-яка втрата сприймається як трагедія. А батьки повинні бути опорою, підтримкою.

Ситуація №2: агресія і злість дитини

У моменти агресії дитина часто може сказати дуже погані слова, навіть про смерть близьких. Невідповідна реакція батьків: "Як ти смієш таке говорити мені? Швидко в кут і думай над своїми словами і поведінкою!", "З мене досить! Місяць будеш без нових іграшок!". Рекомендовані психологом фрази в такому випадку: "Я бачу, ти дуже розсердився на мене за те, що я не дозволила тобі, наприклад, брати телефон. Це нормально, коли виникає невдоволення. Але слова про смерть рідних — неприпустимі. Ці слова означають, що ти хочеш, щоб ми померли. Нас більше ніколи не буде, розумієш? І нам з татом дуже боляче це чути". Замість нав'язування почуття провини краще спробуйте зрозуміти почуття, яке відчуває дитина, і обговорити способи, якими адекватно його проявляти.

Ситуація №3: жадібність і необхідність ділитися

"Швиденько поділися іграшкою! Не будь жадібним! Хлопчик / дівчинка теж хоче пограти". Але діти розцінюють такі слова інакше: "Я не маю права користуватися своїми речами, коли захочу. Потреби і бажання інших важливіше, ніж мої власні. А мені треба потерпіти". Дорослим краще реагувати ось так: "Це твоя іграшка і ти маєш право ділитися з нею або не ділитися, коли захочеш. Можливо, даси пограти трохи хлопчикові? Він обов'язково її поверне. Якщо ти не хочеш, значить так і буде, але будь готовий до того, що іноді хтось теж не захоче з тобою ділитися". Так ви навчите дитину самостійності та значущості. Крім того, правильна реакція батьків стане профілактикою крадіжок, щоб дитина поважала чужі й свої речі.

Ситуація №4: відпочинок від дитини

Такі фрази батьків, як "Не заважай мені! Всі нерви вже на межі!", "Іди, щоб я тебе не бачила!", можуть поранити дитину. Адже він чує: "Я псую мамі життя, заважаю їй. Я їй не потрібен. Я винен перед батьками за те, що заважаю жити їм щасливим життям. Краще б мене не було". Краще сказати так: "Зараз мені потрібен відпочинок, але через півгодини я приєднаюся до тебе". Психолог каже, що батькам потрібно відчувати свої емоції, розуміти причини роздратування або втоми, і пояснювати дитині, що не так. І не забувайте тримати дане слово.

Нагадаємо, раніше експерт пояснила, як краще підготувати дитину до відвідування стоматолога.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини