Головна Новини Дозвілля психологія Чому виникає низька самооцінка і що з цим робити: відповідає психолог
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому виникає низька самооцінка і що з цим робити: відповідає психолог

Через психологічні травми найчастіше з'являється невпевненість в собі

23 вересня 2020, 21:18
Поділіться публікацією:

Якщо у людини проблеми з самооцінкою, то це впливає на все її життя: починаючи від особистих відносин і закінчуючи кар'єрою. Психолог Олександр Шахов розповів, які її головні причини та як можна покращити свою самооцінку. Про це пише видання segodnya.

Чому виникає низька самооцінка і що з цим робити: відповідає психолог

Спеціаліст назвав 3 головні причини низької самооцінки. Фото: unsplash

Першою з основних причин фахівець називає генетику. Так, таке часто буває, що людина успадкувала підвищену тривожність або нервозність від своїх найближчих родичів. Олександр радить уважно вивчити свою сім'ю, щоб зрозуміти, чи може бути причина саме в генах.

Друга причина може ховатися в фізіологічних особливостях кожного індивіда. Наприклад, може бути високий рівень кортизолу, який буває, як вродженим, так і набутим. Тому психолог рекомендує перевірити свій гормональний фон, щоб з'ясувати справжню причину низької самооцінки.

А ось третьою причиною є психологічні травми. Саме вони найчастіше можуть вплинути на самооцінку людини. Олександр розділяє їх на два типи: дитяча та травма знецінення. У першому випадку людина отримує психологічну травму через нестачу любові з боку матері. Тоді маленька дитина починає думати, що мама її не любить, і вона небажана в їхній родині. А другий випадок виникає через байдужість до своєї дитини. Якщо йому постійно говорять щось на кшталт "Ти виростеш двієчником!", то, швидше за все, так воно і буде. Така дитина починає знецінювати себе з самого дитинства, і в майбутньому це перетвориться в більш серйозні наслідки, каже експерт.

Психолог також радить пам'ятати про декілька важливих правил, які допоможуть підвищити самооцінку: не критикувати себе, стежити за своїм здоров'ям, не порівнювати себе з іншими людьми, стежити за колом свого спілкування і ставити собі чіткі життєві цілі.

Також видання "Коментарі" розповість, що про нас може розповісти наше ставлення до селфі: думка психолога.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини