Вчені вияснили, яка саме відпустка здатна продовжити життя на 10 років

Відпустка під час війни здається якось дивною, трохи недоречною штукою. Насправді ж саме зараз вона потрібна кожному, як ніколи

Науковці переконані: якщо регулярно брати відпустку, це плюс 10 років життя. Якщо регулярно не брати, це плюс хвороби серця і мінус психічне здоров’я.

Не відкладаємо на потім

Навіть у мирні часи не у всіх і не завжди складалося з відпусткою. Комусь це було не вигідно з фінансової точки зору. Хтось не міг кинути свій бізнес, бо звик контролювати справи на всіх етапах і вважав, що без нього в компанії настане апокаліпсис. Або ж мав проєкт за проєктом, кожен з яких – справа життя, тому відпустка щоразу відкладалася "до кращих часів", які ніяк не наступали. Зрештою, "відпочивати будемо на пенсії"… Але з такими відношенням до себе до пенсії можна й не дотягнути. Відмова від відпустки – вимушена чи свідома – негативно впливає не тільки на емоційний і фізичний стан, а й на тривалість життя. Тому навіть війні – не причина для того, щоб зробити в роботі паузу.

У 2005 році американські вчені провели дослідження, яке показало: жінки, котрі влаштовують собі відпустку двічі на рік, менш схильні до депресій і щасливіші в шлюбі, ніж ті, хто дозволяє собі відпочинок раз на два чи більше років. І живуть в середньому на 10 років довше.

Спостерігаючи протягом двадцяти років за групою із 749 жінок, дійшли ще одного висновку: у тих, хто не мав жодних канікулів за шість років, вірогідність виникнення захворювань серця зростала майже у вісім разів (знову ж таки – в порівнянні з тими, що дозволяли собі перепочинок двічі на рік).

Якщо чоловіки регулярно не знаходили час на відпустку, ризик померти від ішемічної хвороби серця зростала майже на 40%.

Кожна доба на вагу золота

На питання "скільки повинна тривати відпустка" у вчених давно є відповідь.

Навіть один – повноцінний! – вихідний (коли повний релакс – і ніяких брейн-штормів, зумів чи буденних обов’язків) має сенс. Після нього людина повертається до роботи "на підйомі" і мотивована на досягнення мети.

За три доби відпочинку спостерігається покращення реакцій, що позитивно пливає на продуктивність і якість виконання роботи.

Для повного перезавантаження радять відпочивати щонайменше два тижні. Перші п’ять днів організм звикає до нових обставин, до нового ритму, поступово переходячи в режим відпочинку. Це так званий період акліматизації (так-так, вона потрібна не тільки дітям!), коли людина наче живе в паралельних реальностях: в одній – робота, до якої постійно повертається подумки, в іншій – сонце, море і мохіто. Тільки на 7-8 день мозок повністю перемикається на мохіто та/чи інші радощі, які виявилися доступними на найближчий час.

Ви сюди не лежати приїхали!

Легко сказати "забудь про роботу", якщо там зараз аврал, цейтнот і ніхто не зробить вашу роботу краще за вас. Але доведеться, якщо не хочете зіпсувати собі відпустку. Науковці з Чикагського університету радять зайнятися якось новою справою – не обов’язково складною, але цікавою і такою, яка потребує концентрації уваги. Це допоможе забути про рутину і зосередитися на тому, що присутнє у вашому житті саме зараз.

З цієї ж причини рекомендується відпочивати активно. Навіть якщо весь рік візуалізували, як два тижні лежатимете в шезлонгу, періодично освіжаючись в басейні/морі/річці, і смачно їстимете, це не повинно бути межею ваших мрій. Поїдьте на екскурсію. Займіться снорклінгом, дайвінгом чи вейкбордингом. Катайтеся на велосипеді. Якщо вас розслабить поливання грядок чи догляд за клумбою – на здоров’я! Головне – не переборщити, щоб канікули на дачі не перетворилися на трудотерапію.

Медитація проти старіння

У 2016 році американські вчені провели цікавий експеримент, в якому взяли участь 102 жінки віком від 30 до 60 років. Вони відпочивали протягом п’яти днів, причому частина – досить пасивно, а друга частина весь цей час регулярно займалася медитацією. У всіх у перший день взяли кров на аналіз і повторили його по закінченню відпуски. Позитивні зміни спостерігалися у всіх: дами були в гарному настрої, показники крові поліпшилися – зокрема скоротилася кількість біомаркерів, які свідчать про старіння організму. Але особливо науковців вразили результати опитування і обстеження тих самих жінок через десять місяців. Ті, що медитували під час відпустки, виявилися більш стресостійкими. Їхній організм ефективніше використовував протеїни (нагадаємо, основна функція протеїнів/білків – формування клітин і тканин організму, стимулювання обмінних процесів і нормалізація роботи імунної системи). Окрім того, спостерігалася більша активність теломерази – ферменту, який сповільнює старіння. Тож висновок очевидний: відпустка – не примха, а необхідність. І медитація – її бажана складова. Не всі, враховуючи наші реалії, мають змогу відпочити на курорті, але медитувати може кожен – навіть вдома.

До речі, вивчивши звички майже 600 тис громадян Великобританії, Америки та Австралії, вчені виявили, що надмірна працездатність приносить користь тільки роботодавцю. У людей, які регулярно перепрацьовували (понад 55 годин на тиждень), інсульти траплялися на 33% частіше, ніж у тих, хто не виходив за межі 40 робочих годин на тиждень. Тож повноцінна відпустка – зовсім не розкіш. Це обов’язкова умова здоров’я і довголіття.